Projectomschrijving

Bij de meeste mensen is na een COVID-19-infectie een specifieke afweerreactie aan te tonen. Maar hoe lang en hoe goed deze afweerreactie beschermt tegen een herinfectie is niet bekend.
Bij Sanquin kan dit worden onderzocht omdat van 300.000 bloeddonoren regelmatig bloed wordt afgenomen, waarvan ook wat materiaal twee jaar wordt bewaard.

Onderzoek

Van donoren die COVID-19 ziekte hebben gehad - van asymptomatisch tot ernstig ziek -  zal twee jaar lang het verloop van COVID-19-antistoffen in het serum, en (in een subgroep) de geheugencellen worden geanalyseerd. In hoeverre een afweerreactie beschermt tegen re-infectie wordt prospectief onderzocht in 2000 antistof positieve donors. Daarnaast wordt van alle mensen die vanaf september 2020 COVID19-PCR positief getest worden nagegaan of zij bloeddonor zijn. Van deze mensen wordt vervolgens het plasma dat rond juli 2020 is ingevroren getest.

Verwachte uitkomsten

Als een doorgemaakte infectie beschermt, wordt verwacht dat er veel minder anti COVID-19-antistoffen te vinden zijn in de COVID-19-PCR positieve groep dan in de controlegroep.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website