Projectomschrijving

Welke impact heeft de uitbraak van COVID-19 op de zorg voor mensen met symptomen van kanker en de zorg voor mensen met kanker? Dit onderzoek richt hier op.

Doel

Er worden ‘lessen voor de toekomst’ geformuleerd, waarmee een optimale balans tussen door COVID-19 noodzakelijke aanpassingen in de zorg en de kwaliteit/beschikbaarheid van zorg voor mensen met kanker wordt gewaarborgd.

Achtergrond

De opsporing van en de zorg voor patiënten met kanker is mogelijk anders en minder goed verlopen tijdens de COVID-19 uitbraak.

Onderzoeksopzet

Om bij een volgende uitbraak of vergelijkbare ingrijpende gezondheidscrises te voorkomen, worden de volgende vragen beantwoord:

  1. Hoe groot was de invloed van de COVID-19 uitbraak op de opsporing van kanker?
  2. Waarom werden kankerdiagnoses later gesteld en hoe kunnen we dat voorkomen?
  3. Op welke manier is de zorg aangepast en wat is effect hiervan op de kwaliteit van zorg? Hoe kan dit volgende keer beter?

Eerste resultaten

De resultaten van dit project kunnen zorginhoudelijke, organisatorische en bekostigingsbesluiten in de zorg op korte en lange termijn ondersteunen. De resultaten zijn belangrijk voor de maatschappij en de toekomstige patiënt, omdat zorgmijding en gezondheidsverlies voorkomen moet worden. De eerste resultaten zijn in een factsheet samengevat. Op de website van Integraal Kankercentrum Nederland staan nog andere resultaten.

Op 23 november 2021 werd het manuscript "Impact of COVID-19 and suspension of colorectal cancer screening on incidence and stage distribution of colorectal cancers in the Netherlands." gepubliceerd in het tijdschrift European Journal of Cancer.

Op 13 december 2021 werd het manuscript "Fewer head an neck cancer diagnoses and faster treatment initiation during COVID-19 in 2020: a nationwide population-based analysis." gepubliceerd in het tijdschrift Radiotherapy and Oncology.

Op 28 januari 2022 werd het manuscript "The impact of the COVID-19 pandemic on keratinocyte carcinoma in the Netherlands: Trends in diagnoses and magnitude of diagnostic delays." gepubliceerd in het tijdschrift Journal of The European Academy of Dermatology and Venereology.

Op 2 april 2022 werd het manuscript "Impact of the COVID-19 outbreak on prostate cancer care in the Netherlands." gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Treatment and Research Communications.

Context uitgestelde zorg

Dit onderzoek is één van de 4 onderzoeken naar het onderwerp uitgestelde zorg. Door de COVID-19-pandemie zijn geplande operaties en behandelingen deels uitgesteld. Deze gestapelde zorg legt extra druk bij patiënten en zorgprofessionals. De resultaten van dit onderzoek en aanverwante onderzoeken geven inzicht in mogelijke gevolgen van deze uitgestelde zorg, waardoor beleid eventueel aangepast kan worden ten einde kwalitatief hoogstaande zorg kunnen blijven leveren.

ZonMw werkt, samen met opdrachtgevers, beleidsmakers, onderzoekers, patiënten, praktijkprofessionals, dataprofessionals en internationale partners, aan mogelijkheden om nu en in de toekomst met onderzoek en kennis bij te dragen aan oplossingen in de strijd tegen het coronavirus en COVID-19 en de effecten daarvan op de maatschappij.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website