Projectomschrijving

Aanleiding

Werken in de zorg tijdens de COVID 19 uitbraak vraagt veel van verpleegkundigen (in opleiding). Tijdens én na de COVID-19 uitbraak moet er aandacht en ondersteuning zijn voor verpleegkundigen (i.o.) in alle zorgsectoren. Collard & Vermeulen (2020) formuleerden drie vragen voor verpleegkundigen die hun werk moeten doen in de huidige extreme omstandigheden.

Resultaten

Uit dit onderzoek blijkt dat verpleegkundigen (i.o.) tijdens de COVID-19 uitbraak emotionele en fysieke overbelasting hebben ervaren. Verpleegkundigen (i.o.) ervaren peersupport binnen hun eigen team
of vanuit de opleiding als positief tijdens hun werkzaamheden in de COVID-19 uitbraak. Het toepassen van de drie-vragen-methode biedt een meerwaarde in het omgaan met deze overbelasting.
Het toepassen van de drie-vragen-methode kan proactief (en informeel) binnen het onderwijs, tijdens intervisiebijeenkomsten en studieloopbaanbegeleiding. Het toepassen van de drie-vragen-methode kan, zowel door de leidinggevenden en collega’s, proactief (en informeel) in de praktijk, tijdens de koffie- of lunchpauze en overdrachtsmomenten (dag-evaluaties).

Korte animatiefilm over de 3-vragen-methode

Downloads

Interview

Docent Verpleegkunde en senior onderzoeker Cindy de Bot (Avans Hogeschool) en verpleegkundig onderzoeker Annemarie de Vos (Amphia Ziekenhuis) vertellen wat ze precies hebben onderzocht, hoe ze het hebben aangepakt, wat de uitkomst is en hoe ze de toekomst zien.

> Lees het interview

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website