Projectomschrijving

Aanleiding

Werken in de zorg tijdens de COVID-19-uitbraak vraagt veel van verpleegkundigen (in opleiding). Tijdens én na de COVID-19 uitbraak moet er aandacht en ondersteuning zijn voor verpleegkundigen (i.o.) in alle zorgsectoren. Collard & Vermeulen (2020) formuleerden 3 vragen voor verpleegkundigen die hun werk moeten doen in de huidige extreme omstandigheden.

Resultaten

Uit dit onderzoek blijkt dat verpleegkundigen (i.o.) tijdens de COVID-19 uitbraak emotionele en fysieke overbelasting hebben ervaren. Verpleegkundigen (i.o.) ervaren peersupport binnen hun eigen team of vanuit de opleiding als positief tijdens hun werkzaamheden in de COVID-19-braak. Het toepassen van de 3-vragen-methode biedt een meerwaarde in het omgaan met deze overbelasting. Het toepassen van de 3-vragen-methode kan proactief (en informeel) binnen het onderwijs, tijdens intervisiebijeenkomsten en studieloopbaanbegeleiding. Het toepassen van de 3-vragen-methode kan, zowel door de leidinggevenden en collega’s, proactief (en informeel) in de praktijk, tijdens de koffie- of lunchpauze en overdrachtsmomenten (dag-evaluaties).

Downloads

Interview

Docent Verpleegkunde en senior onderzoeker Cindy de Bot (Avans Hogeschool) en verpleegkundig onderzoeker Annemarie de Vos (Amphia Ziekenhuis) vertellen wat ze precies hebben onderzocht, hoe ze het hebben aangepakt, wat de uitkomst is en hoe ze de toekomst zien.

> Lees het interview

Artikelen

Flyer

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website