Projectomschrijving

Dakloze mensen hebben vaak een slechte gezondheid. Zij hebben een grote kans erg ziek te worden van Corona. Zij komen meestal niet in gewone huisartsenpraktijken, maar wel bij straatdokters. Het is niet bekend hoe vaak zij Corona krijgen of wat de gevolgen van Coronamaatregelen voor hen zijn.

Daarom wordt er onderzoek gedaan om het volgende te weten te komen:

  1. Hoe vaak en hoe erg dakloze mensen Corona krijgen
  2. Met welke andere problemen zij bij straatdokters komen
  3. Wat de gevolgen zijn van de Coronamaatregelen
  4. Hoe gemeenten de Corona maatregelen hebben toegepast in de opvang
  5. Veroorzaakt Corona meer dakloosheid

Hiervoor worden er interviews afgenomen met dakloze mensen, ambtenaren en hulpverleners. Er wordt informatie verzameld bij straatdokters over patiënten met Corona en over hun zorg voor andere patiënten. Verder wordt er samen met dakloze mensen en andere betrokkenen adviezen bedacht voor de minister en voor de hulpverlening, zodat dit onderzoek bijdraagt aan goede zorg en opvang van dakloze mensen in de toekomst.

 

Inmiddels heeft het project een aantal factsheets uitgebracht. U kunt deze factsheets bekijken via de projectpagina.

 

 

 

Mediator

> Lees het artikel 'Houd kleinschaliger daklozenopvang vast'.

COVID-19 en Kwetsbare groepen

Projectleidersbijeenkomst 10 februari 2021

Er is een grote groep burgers in het publieke domein die door hun kwetsbare positie hard wordt geraakt door de gevolgen van COVID-19. Wat zijn de behoeften van deze kwetsbare burgers? Tijdens de bijeenkomst op 10 februari 2021 lieten onderzoekers zien wat er speelt en wat we kunnen doen om knelpunten aan te pakken en in behoeften te voorzien. Bekijk het verslag van de bijeenkomst: Kwetsbare burgers tijdens de coronapandemie.

Interview

Maria van den Muijsenbergh
Maria van den Muijsenbergh

Door de coronacrises ervaren daklozen meer stress, eenzaamheid en discriminatie. Maar de crisis bracht ze ook veel goeds: meer rust door kleinschalige opvang en aandacht voor hun welzijn.

> Lees het interview

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website