Verslagen

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

ACHTERGROND

De pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 (‘het’ coronavirus) heeft wereldwijd inmiddels meer dan 100 miljoen mensen geïnfecteerd en ruim 2 miljoen slachtoffers geëist (https://coronavirus.jhu.edu/map.html). Patiënten met een onderliggende hematologische ziekte hebben een hoog risico op een ernstig beloop van COVID: patiënten die korter dan een 1 jaar bekend zijn met een hematologische maligniteit hebben een 3x hoger overlijdensrisico en patiënten met sikkelcelziekte hebben zelfs een 6x verhoogd risico op overlijden ten gevolge van COVID. Het is derhalve van groot belang patiënten met een hematologische ziekte te beschermen tegen COVID door middel van vaccinatie. Het is echter de vraag of vaccinatie voldoende bescherming biedt aan patiënten met een hematologische aandoening, want de activatie van T-cellen en het produceren van antistoffen kan verhinderd worden door enerzijds de ziekte en anderzijds behandelingen die het afweersysteem onderdrukken. Dit is de reden dat bij deze patiënten vaak van vaccinatie wordt afgezien. Het is zeer de vraag of dit terecht is, en zo lang we dat niet zeker weten lopen patiënten het risico ten onrechte niet gevaccineerd te worden. Daarom willen wij onderzoeken of patiënten met een hematologische aandoening, ondanks hun verminderde afweer, wel beschermd zullen zijn na vaccinatie.

 

ONDERZOEKSVRAGEN:

1. Kunnen patiënten met hematologische aandoeningen beschermd worden door COVID-19 vaccinatie?

2. Kunnen we specifieke patiënten groepen identificeren die ondanks COVID-19 vaccinatie onvoldoende beschermd zijn?

 

ONDERZOEKSOPZET:

In dit onderzoek zullen we bij 850 patiënten met hematologische ziekten die tegen COVID-19 gevaccineerd worden de reactie van het afweersysteem op de vaccinatie meten. Hiervoor worden bij patiënten zowel voorafgaand aan de vaccinatie als op vaste tijdspunten erna bloed afgenomen. In dit bloed zullen verschillende aspecten van de afweerreactie tegen SARS-CoV-2 gemeten worden, zoals antistoffen en de werking van cellen van het afweersysteem (B- en T-cellen). Ook zullen gegevens van patiënten verzameld worden zoals de precieze hematologische diagnose, eerdere anti-kanker behandelingen, huidige behandeling en medicijngebruik.

 

TE VERWACHTEN RESULTATEN:

Na het onderzoek verwachten we in staat te zullen zijn om enerzijds patiëntengroepen te identificeren die tegen de verwachting in toch goed reageren op vaccinatie. Anderzijds kunnen we voor patiënten die onvoldoende beschermd zijn na vaccinatie extra bescherming genereren door huisgenoten te vaccineren (ringvaccinatie) of patiënten zelf een ‘booster’ vaccinatie te geven (waarvan we het effect in een vervolgstudie zullen onderzoeken). Deze kennis zal daarnaast ook toegepast kunnen worden bij jaarlijkse vaccinatiecampagnes tegen griep en andere ziekteverwekkers.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website