Projectomschrijving

Voor goede zorg voor COVID-19-patiënten is het cruciaal om het verwachte beloop van hun ziekte te kunnen inschatten. Bijvoorbeeld: Wat is de kans dat een patiënt intensive care (IC) nodig heeft?
Wat is de kans op overlijden?

Onderzoek

In dit onderzoek is een voorspelmodel (https://mdmerasmusmc.shinyapps.io/COPE/) ontwikkeld dat bij opname in het ziekenhuis een antwoord geeft op deze vragen. Hiervoor zijn gegevens gebruikt van bijna 6000 patiënten uit vier Nederlandse ziekenhuizen. In de modellen zijn zes makkelijk meetbare voorspellende factoren gebruikt, zodat het model eenvoudig te gebruiken is. Het model gaf nauwkeurige voorspellingen voor ruim 3000 Nederlandse en 2000 Amerikaanse patiënten in de tweede golf van de pandemie.

Resultaten

Uit interviews met zorgverleners, patiënten en naasten bleek dat zij de waarde van dit soort modellen zien bij het nemen van beslissingen over de optimale zorg voor de patiënt. De modellen moeten dan elektronisch beschikbaar zijn en de voorspellingen moeten helder gecommuniceerd worden. Bekijk de wetenschappelijke publicatie met de resultaten van dit onderzoek.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website