Projectomschrijving

Er zijn aanwijzingen dat het vaccin tegen tuberculose (het BCG-vaccin) de kans op het krijgen van luchtweginfecties verkleint door het tijdelijk oppeppen van de afweer. Ouderen en chronisch zieke patiënten hebben een verhoogd risico op een ernstige coronavirusinfectie.

Onderzoek en verwachte uitkomsten

In de BCG-PRIME studie wordt onderzocht in welke mate het BCG-vaccin bij kwetsbare oudere patiënten bescherming biedt tegen een coronavirusinfectie of een klinisch relevante luchtweginfectie door een andere ziekteverwekker. Deelnemers zijn 60 jaar of ouder en in het ziekenhuis of bij de trombosedienst onder behandeling. Ze krijgen door middel van loting BCG of een placebo toegewezen. Daarna houden zij zes maanden een dagboekje bij over luchtwegklachten met behulp van een smartphone App, of ze geven deze gegevens telefonisch door.
De studie wordt uitgevoerd in 22 ziekenhuizen in Nederland, waaronder de zeven academische ziekenhuizen en de zeven topklinische ziekenhuizen verenigd in Santeon, en wordt gecoördineerd door het UMC Utrecht.

Lees ook:


Meer informatie over onderzoek naar corona en COVID-19 op www.zonmw.nl/coronaonderzoek

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website