Projectomschrijving

Mensen die geïnfecteerd raken met COVID-19 reageren heel divers. Sommigen merken er niets van, anderen tonen milde klachten en sommigen worden ernstig ziek. Kenmerkend is dat mensen met klachten ofwel genezen of een verergering van klachten krijgen na ongeveer een week na infectie. Dit gaat gepaard met het op gang komen van het adaptieve immuunsysteem, dat dan in staat is om het virus op te ruimen. Helaas lijkt die immuun-activatie te hevig bij sommige patiënten. De oorzaak hiervan is onduidelijk.

Onderzoek en verwachte uitkomsten

Onderzoek geeft aan dat een belangrijke functionele schakelaar in antistoffen – de suikerfucose – ‘aan’ staat bij sommige virale infecties, onder andere bij ernstig zieke COVID-19-patiënten, en juist niet bij mensen met milde klachten. In dit project wordt de ontwikkeling van dit type respons en de invloed op antistof-(plasma)therapieën bij patiënten bestudeerd. De resultaten leiden hierdoor hopelijk tot het efficiënter en veiliger kunnen inzetten van antistof-gebaseerde therapieën.

Interview

Gestur Vidarsson van Sanquin
Gestur Vidarsson

In dit interview vertelt viroloog dr. Gestur Vidarsson (Sanquin) hoe hij en zijn collega's ontdekten dat de aan- of afwezigheid van het suikermolecuul fucose op antistoffen tegen SARS-CoV-2 bepaalt hoe hevig het immuunsysteem reageert op de infectie.

> Lees het interview

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website