Inzichten in transmissie en epidemiologie van het coronavirus en het effect van de gestelde maatregelen zijn nodig om het verloop van de COVID-19 pandemie te voorspellen. Daarnaast worden deze inzichten ingezet om beslissingen over maatregelen te ondersteunen.
Er is kennis nodig over routes van overdracht, over gedrag en over in hoeverre verschillende bevolkingsgroepen zich houden aan de coronamaatregelen. De projecten over transmissie en epidemiologie zijn hieronder te vinden:
projectnummer: 10150062010006
Dr. M.L.A. de Hoog PhD
Universitair Medisch Centrum Utrecht
Onderzoek naar dragerschap, ziektelast en transmissie van en naar kinderen. De CoKids-studie wordt uitgevoerd door onder andere Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), Universiteit Antwerpen, Streeklaboratorium Kennemerland, Erasmus MC, RIVM en Spaarne Ziekenhuis Hoofddorp; gefinancierd vanuit incidentele subsidieregeling COVID-19; start in 2020.
projectnummer: 10150062010004
Dr. M.F.Q. Kluytmans - van den Bergh
Universitair Medisch Centrum Utrecht
Onderzoek op het gebied van ziekenhuisepidemiologie ter ondersteuning van infectiepreventiemaatregelen (COCON-studie) onder andere uitgevoerd door Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), Universiteit Utrecht, Amsterdam UMC - locatie Vumc, Microvida, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Radboudumc en Erasmus MC; gefinancierd vanuit incidentele subsidieregeling COVID-19; start in 2020.
projectnummer: 10430022010018
Dr. Q.A. (Quirine) ten Bosch
Wageningen University & Research
Binnenruimtes (restaurants, kantoren, winkels, etc.) spelen een belangrijke rol bij de verspreiding van SARS-CoV-2. Daarom is naleving van regels met name in deze ruimtes van groot belang. In deze studie wordt onderzocht hoe effectief de maatregelen zijn voor het reduceren van de verspreiding van SARS-CoV-2 in binnenruimtes bij een verminderde naleving van de regels. De onderzoekers maken gebruik van data uit crowd-monitoringssystemen en een simulatie game.
projectnummer: 10430022010024
Dr. P.C.J.L. (Patricia) Bruijning
Universitair Medisch Centrum Utrecht
In dit project wordt de SARS-CoV-2 besmetting op middelbare scholen onderzocht en worden besmettingscijfers gerelateerd aan de rol van het binnenklimaat en samenscholing. Tevens wordt onderzoek gedaan naar verspreiding via aerosolen.
projectnummer: 10150062010005
Prof. dr. M.P.G. Koopmans
Erasmus MC
Het in kaart brengen van virusevolutie, verspreiding en transmissie via sequencing om verspreidingsroutes te voorspellen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Erasmus MC, UMC Utrecht, AMC en RIVM; gefinancierd vanuit incidentele subsidieregeling COVID-19; start in 2020.
projectnummer: 10430022010017
Dr. M.R. (Marie Rosenkrantz) Lindegaard PhD
Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving
In dit project wordt onderzocht in hoeverre mensen zich aan de sociale afstandsregels houden en hoe naleving van de maatregelen verbeterd kan worden. Er wordt onder meer gekeken naar de invloed van beleid, framing in de media en individuele houding.
projectnummer: 10430022010022
Dr. A.A. (Antoinette) Matser
GGD Amsterdam
In deze studie wordt de doorlooptijd en effectiviteit van contact- en brononderzoek onderzocht. De onderzoekers bestuderen onder andere transmissiefactoren die kunnen dienen als criterium voor prioritering en triagering. De effectiviteit hiervan is essentieel voor het nemen van de juiste beslissingen over overheidsmaatregelen in het kader van de SARS-CoV-2 epidemie.
projectnummer: 10430022010023
Dr. J.J. (Jonne) Sikkens
Amsterdam UMC - locatie VUmc
Dit project onderzoekt de effectiviteit van de maatregelen om besmetting van zorgprofessionals door patiënten met COVID-19 te voorkomen en in hoeverre personeel desondanks toch gevaar loopt op besmetting.
Prof. dr. M.E.E. Kretzschmar
Universitair Medisch Centrum Utrecht
De perceptie van risico’s van een ziekte kan gedrag van mensen tijdens uitbraak bepalen en daarmee de verspreiding van de ziekte beïnvloeden. Dit onderzoek maakt gebruik van simulatiemodellen om risicogedrag te versterken of af te remmen door gebruik te maken van contacten in sociale netwerken. Het onderzoek is gefinancierd in het programma TOP subsidies.
Dr. B.H.G. Haagmans
Erasmus MC
Het MERS-coronavirus is oorspronkelijk afkomstig van dieren en kan bij de mens een vaak fatale longontsteking kan veroorzaken. Informatie over de rol van de receptor – het aanhechtingsmolecuul - in het overspringen van dier naar mens levert nieuwe kennis en onderzoekers de mogelijkheid geneesmiddelen te ontwikkelen die de virus-receptorinteractie blokkeren en daardoor infectie van de mens kunnen voorkomen. Dit onderzoek is gefinancierd in het programma TOP subsidies; afgerond in 2018.
Prof. dr. T. Kuiken
Erasmus MC
Diepgaand onderzoek naar de risicofactoren van Nederlandse vleermuizen en infectieziektes, zoals coronavirussen, die zij kunnen overdragen op mensen (onderzoek gefinancierd in het programma Non-alimentaire zoönosen; gestart in 2017.