COVID-19 heeft impact op de gehele organisatie van zorg en preventie. Het coronavirus raakt het volledige zorgpad van de gezonde burger tot patiënt en andersom. De effecten hiervan worden in alle sectoren in de gezondheidszorg ervaren. Zowel door burgers en patiënten, als door de organisaties zelf.
Hoe kunnen de verschillende sectoren van elkaar leren? Hoe kunnen ze meer op elkaar afstemmen en beter samenwerken tijdens en na afloop van de coronacrisis? En welke ontwikkelingen vragen juist om een specifieke, sectorgerichte benadering? Deze vragen staan centraal binnen het thema organisatie van zorg en preventie bij COVID-19.
Hieronder zijn de projecten binnen dit thema te vinden:
Dr. J.D. (Dianne) de Korte-de Boer PhD
Maastricht Universitair Medisch Centrum+
Tijdens de COVID-19 pandemie zijn niet-acute, optionele operaties en diagnoses uitgesteld. In dit project worden de effecten van de COVID-19 pandemie op reguliere zorg en patiëntuitkomsten onderzocht.
Dr. H.J.G. (Rita) van den Berg-Emons
Erasmus MC
Binnen dit onderzoek worden zorgpaden ontwikkeld voor nazorg aan huidige en toekomstige COVID-19 patiënten die opgenomen zijn geweest in een ziekenhuis. Het betreft zowel de fysieke, de cognitieve als de psychologische aspecten van herstel.
Dr. D.O. (Dennis) Mook-Kanamori MD PhD
Leiden University Medical Center
Onder huisartsen en triagisten is er grote behoefte aan objectieve regel voor de beslissing waar patiënten met mogelijke COVID-19 symptomen moeten worden beoordeeld. Het doel van dit onderzoek is de ontwikkeling van een eenvoudige triageregel om deze beslissing te ondersteunen.
Prof. dr. J.T. (Taco) van der Vaart
Rijksuniversiteit Groningen
Zowel in crisistijd als daarbuiten kan schaarste aan materialen en apparatuur in de zorg worden opgevangen door capaciteit en middelen van meerdere zorginstellingen te bundelen. Het effectief inrichten van daarvoor noodzakelijke coördinatie is echter niet eenvoudig. In dit project wordt onderzocht hoe de coördinatie, passend bij verschillende mate van schaarste, het beste kan worden vormgegeven.
Dr. L.L. (Lilian) Peters
University Medical Center Groningen
Er wordt onderzocht hoe we de huisartsenzorg, en de gezondheidszorg in het algemeen, veerkrachtig en duurzaam kunnen organiseren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van data uit medische dossiers. Ook worden vragenlijsten uitgezet onder huisartsen en patiënten. Met een deel van hen worden ook diepte-interviews gehouden.
Prof. dr. C. (Carlo) Schuengel
Vrije Universiteit Amsterdam
Als fysiek contact niet mag of kan, op welke manier kan er dan contact gehouden worden met mensen met een beperking die niet zelfstandig wonen? Die vraag wordt met dit onderzoek beantwoord. Mogelijkheden, haalbaarheid en aansluiting van het gebruik van ICT-middelen voor worden in kaart gebracht en omgezet in een werkbare handreiking met stappenplan voor maatwerk rondom al dan niet digitaal bezoek als dat fysiek niet kan of mag.
Dr. P.L. (Paul) Kocken
Erasmus Universiteit Rotterdam
Door de maatregelen die werden genomen in verband met de uitbraak van COVID-19, veranderde de praktijkvoering in de huisartsenpraktijk voor huisartsen, praktijkondersteuners en doktersassistenten. Dit onderzoek richt zich zowel op de ervaringen van de professionals als die van patiënten in achterstandswijken. Wat zijn de consequenties van zorg op afstand voor hen?
Dr. ing. D.D. (Daan) Westra
Universiteit Maastricht
Ziekenhuispersoneel kreeg door de COVID-19 crisis dagelijks te maken met complexe problemen. Ze moesten snel handelen zonder heldere richtlijnen over welke aanpassingen effectief zijn en hoe ze geïmplementeerd moesten worden. Dit project onderzoekt wat ziekenhuizen nodig hebben om zich succesvol aan te kunnen passen en welke invloed deze aanpassingen hebben op het herstel en lange termijn functioneren van zorgprofessionals.
Projectnummer: 10430022010014
Dr. C.W. (Charles) Helsper
Universitair Medisch Centrum Utrecht
In dit project wordt gezocht naar een optimale balans tussen de door COVID-19 noodzakelijke aanpassingen in de zorglogistiek en de inhoud en de kwaliteit van het diagnostisch- en behandelingsproces bij kanker. Bekeken wordt welke factoren een rol spelen bij de zorg voor mensen met (symptomen van) kanker.
Dr. E.I.T. (Evelien) de Schepper
Erasmus MC
Sinds de COVID-19 uitbraak zijn mensen reguliere zorg gaan mijden. Wat daarvan landelijk en regionaal de gevolgen zijn en wat de feitelijke redenen hiervoor zijn, zowel van de patiënt als van de eerstelijnszorgverlener, wordt in dit project onderzocht.
Projectnummer: 10430022010019
Dr. P.W.G. (Paul) Elbers
Amsterdam UMC - locatie VUmc
Om het verloop van de COVID-19 pandemie te voorspellen en beslissingen over maatregelen te ondersteunen is inzicht nodig in epidemiologie, transmissie, medisch verloop en belasting van het zorgstelsel. In dit project worden groepen met een hoog risico voor een COVID-19 infectie met een ernstig beloop onderzocht. Ook wordt bekeken of het waardevol is om medische kenmerken en klinische parameters met geografische, demografische en sociaaleconomische kenmerken te combineren.