De onderzoeken op het gebied van risicoanalyse en prognostiek van COVID-19 zijn gericht op het verkrijgen van praktisch toepasbare kennis. Met deze kennis kan het medisch handelen voor zorgverleners worden ondersteund. Ook kan kennis van toepassing zijn om keuzes van beleid en praktijk rondom vrijheidsbeperkende maatregelen te ondersteunen.

Projecten Risicoanalyse en prognostiek

Dit zijn de projecten op het gebied van risicoanalyse en prognostiek:

Prospectief cohortonderzoek bij niet-gehospitaliseerde COVID-19-patiënten: klinische ontwikkeling van de patiënt thuis (COVID-HOME studie) en bepaling van de isolatieduur

projectnummer: 10430012010023

Dr. A. (Adriana) Tami
UMC Groningen

Het meeste onderzoek is gericht op COVID-19-patiënten in het ziekenhuis. Kennis over de besmettelijkheid, verspreiding en isolatie van COVID-19-thuispatiënten is van net zo groot belang. Dit onderzoek richt zich op het opstellen van richtlijnen voor de behandeling van COVID-19-thuispatiënten en hun gezinsleden. Daarbij zal worden gekeken naar de duur en manieren van verspreiding binnen het gezin/huishouden, het ontwikkelen van immuniteit, voorspellende factoren voor vroege herkenning van patiënten met een ernstig verloop en de gevolgen op lange termijn.

Lees meer:  UMCG onderzoekt COVID-patiënten die thuis ziek waren (jul 2020)

Klinische predictiemodellen voor COVID-19: ontwikkeling, internationale validatie en implementatie

projectnummer: 10430012010019

Dr. ir. D. (David) van Klaveren
Erasmus MC

Ongeveer 20% van de patiënten die met COVID-19 in het ziekenhuis wordt opgenomen, heeft intensive care (IC) nodig. Het ondersteunen van specialisten en patiënten die beslissingen moeten nemen over een IC-opname vereist een nauwkeurige voorspelling op basis van individuele kenmerken. Klinische predictiemodellen kunnen worden gebruikt voor het voorspellen van de noodzaak van IC of overlijden. Tot nu is er geen nauwkeurig klinisch predictiemodel ontwikkeld dat voldoet aan alle methodologische eisen en dat extern gevalideerd is.
Het doel van deze retrospectieve studie is om klinische predictiemodellen te ontwikkelen en te valideren die de klinische zorg ondersteunen bij het nemen van beslissingen ten aanzien van de behandeling.

Overgewicht als versterker van ontsteking en orgaan falen in SARS-CoV-2 geïnfecteerde patiënten: rol in de ontwikkeling van de ziekte en behandeling

projectnummer: 10430012010006

Dr. J. (Jill) Moser
UMC Groningen

Uit recent onderzoek blijkt dat 77% van de COVID-19-patiënten die op een Nederlandse Intensive Care (IC) zijn behandeld, met overgewicht kampte. Er zijn aanwijzingen dat er een een positieve correlatie bestaat tussen overgewicht en de ernst van COVID-19. Waarom mensen met overgewicht vaak op de IC komen met ernstige symptomen van COVID-19 is nog niet bekend. In deze studie wordt onderzoek gedaan naar de onderliggende moleculaire mechanismen achter de versterkende rol van overtollig vetweefsel op de reactie van de COVID-19 patiënt. Er wordt onderzocht hoe overtollig vetweefsel precies bijdraagt aan het ontstaan van orgaan falen, met name falende longen en nieren. Zodra de mechanismen achter COVID-19-gemedieerd orgaanfalen worden begrepen, kunnen nieuwe medicamenteuze therapieën worden ontwikkeld om orgaanfalen tegen te gaan.

Lees meer:


Identificatie van COVID-19 patiënten met hoog sterfterisico ten tijde van intensive care opname

projectnummer: 10430012010011

Prof. dr. N.F. (Nicolet) de Keizer
Nationale Intensive Care Evaluatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website