De onderzoeken op het gebied van diagnostiek van besmetting zijn gericht op het verkrijgen van inzicht in de samenhang tussen diagnostisch testen en klinische bescherming en de mate van groepsimmuniteit. De projecten zijn gericht op de ontwikkeling van de juiste inzet van diagnostische testen.

Projecten over diagnostiek van besmetting

Dit zijn de projecten over diagnostiek van besmetting:

SARSLIVA: studie naar speeksel als middel om betrouwbaar het COVID-19 virus en antistoffen hiertegen aan te tonen; onderzoek naar gevoeligheid van de test bij pre- en asymptomatische corona besmettingen en de duur van besmettelijk zijn bij COVID-19 patiënten

Projectnummer: 10430012010017
Dr. M.A. (Marlies) van Houten en dr. S.F. (Steven) van Lelyveld
Spaarne Gasthuis

Prof. dr. E.A.M. (Lieke) Sanders
RIVM, Streeklab Haarlem, UMC Utrecht

In speeksel is COVID-19 al in een vroege fase van ziekte detecteerbaar. Het onderzoeken van speeksel kan daarom een hulpmiddel zijn om COVID-19-patiënten op te sporen voordat de daadwerkelijke symptomen zich voordoen. Dit onderzoek heeft tot doel patiënten met COVID-19, waar in het speeksel het virus is aangetroffen, en hun gezinsleden gedurende langere tijd te volgen om te kijken of ze het virus blijven verspreiden. Als blijkt dat speeksel gebruikt kan worden voor de vroege detectie van COVID-19 en als inzicht is verkregen in hoe lang patiënten het virus kunnen overdragen, kan de verspreiding van COVID-19 gemakkelijker worden tegengegaan en kunnen passende beleidsmaatregelen worden ontwikkeld.

LAMP-diagnostiek inzetten bij testen op COVID-19

Projectnummer: 10430012010005
Dr. ir. J. Kieboom
TNO

In dit onderzoek wordt toegewerkt naar een op LAMP (loop-mediated isothermal amplification) gebaseerde testmethode voor COVID-19 waarvan de materialen en reagentia niet onder druk komen te staan en die het mogelijk maakt om binnen één uur te bepalen of een persoon besmet is.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website