Samen met GO FAIR Foundation initiative roepen we experts op om mee te doen met het 'Virus Outbreak Data Access Network' (afgekort VODAN) voor het coronavirus en de infectieziekte COVID-19. Dit implementatienetwerk heeft als doel data over de huidige uitbraak van het coronavirus zodanig vorm te geven dat ze benaderbaar worden voor leeralgoritmes (volgens het Personal Health Train principe).

Infectieziekten en data

ZonMw is lid van GloPID-R, een wereldwijde samenwerking tussen onderzoeksfinanciers op het gebied van ‘preparedness’ voor uitbraken van infectieziekten. ZonMw en de andere financiers willen met VODAN bijdragen aan de oplossing van de huidige crisis rond dit virus en de infectieziekte COVID-19. Wij financieren gezondheidsonderzoek en stimuleren zorginnovatie. Op de gebieden van infectieziekten en data hebben we ruime ervaring, nationaal en internationaal.

Personal Health Train

Met het principe van de ‘Personal Health Train’ blijven data staan waar ze zijn gegenereerd, en worden vervolgens ‘bezocht’ voor bepaalde onderzoeksvragen. De beheerders van de data stellen de voorwaarden waaronder bepaalde vragen aan de data kunnen worden gesteld. Hierdoor worden data beschikbaar gemaakt voor onderzoek op een gelijkwaardige, maar gecontroleerde manier. Deze benadering komt voor de COVID-19 epidemie wellicht nog net op tijd om ook direct al nuttig te zijn. Daarnaast zal het zeker de mate waarin landen op toekomstige epidemieën van deze omvang zijn voorbereid, enorm verhogen.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website