Tijdens de COVID-pandemie ondervonden kinderen en jongeren nadelige effecten van de coronamaatregelen zoals quarantaines en lockdowns. Maar wat is precies het effect van deze maatregelen op hun sociale relaties en mentale gezondheid in deze belangrijke en vormende levensfase?

ZonMw financiert onderzoek naar deze vraagstukken. Hieronder lees je meer over deze onderzoeken.

Sociaal effect van maatregelen op kinderen

Tijdens de harde lockdown, waarbij scholen en sportverenigingen verplicht gesloten waren, zagen veel kinderen hun vrienden nauwelijks. Welke invloed hebben deze maatregelen op het leven van kinderen, jongeren en hun omgeving? Hebben kinderen achterstanden opgelopen op school? Heeft deze groep sociaal-emotionele uitdagingen die ze anders mogelijk niet gehad hadden? En wat betekent dit voor hun start met studie en loopbaan op de langere termijn? Door inzicht te krijgen in effecten van lockdown, quarantaine en andere vrijheidsbeperkende interventies, kan deze groep zo goed mogelijk begeleid worden naar hun volwassen leven. Ook kan voor een mogelijk volgende pandemie beter worden afgewogen welke maatregelen ingezet kunnen worden.

Studies naar het sociaal effect

Welke projecten over COVID en kinderen zijn er nog meer?

ZonMw maakt verschillende onderzoeken mogelijk naar de diagnostiek, behandeling en organisatie van zorg van long COVID. In het COVID-19 programma van ZonMw zijn verschillende projecten opgezet die hier onderzoek naar doen. Momenteel zijn er vanuit verschillende deelprogramma’s 10 studies naar COVID-19 en kinderen, waaronder de bovenstaande studies naar het sociaal effect.

Studies naar vaccinatie bij kinderen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website