De dynamiek van de maatschappij ontwricht

Er ontstaan tijdens deze crisis vraagstukken rondom sociale en economische problemen die zijn blootgelegd of ontstaan zijn door de coronacrisis. Welke herstartscenario’s zijn er na een kortere of langere periode van economische en brede sociale ontwrichting? Wat kunnen we van deze crisis leren voor de toekomst? ZonMw startte in maart 2020 met haar partners een reeks onderzoeksprojecten naar de effecten van de pandemie op de maatschappij.

Impact van maatregelen en strategieën

Wat is de effectiviteit en impact van de maatregelen en strategieën die zijn ingezet als respons op de coronacrisis? Het gaat hierbij onder andere over onderwerpen zoals de betrouwbaarheid van de overheid en de wetenschap in tijden van crisis, het ‘openstellen’ van de samenleving en de verschillen tussen Europese landen. Bekijk alle onderzoeken naar de impact van maatregelen en strategieën.

Economische veerkracht

Hoe groot is de economische veerkracht van de samenleving? Bij deze projecten ligt de focus op de (sociaal) economische effecten van de lockdown voor verschillende sectoren en het effect van het heropenen van verschillende sectoren op de economie. Lees hier verder.

Ethische vraagstukken

Door de coronamaatregelen en  bijbehorende gevolgen, botsen verschillende waarden in de samenleving met elkaar, waardoor er spanningen ontstaan. Deze worden in de projecten over ethische vraagstukken onderzocht.

Veerkracht van de samenleving

De coronacrisis treft iedereen. Echter is het effect bij sommige groepen in de samenleving groter of complexer, bijvoorbeeld kwetsbare groepen of ouders en kinderen die thuisonderwijs geven en krijgen. Bekijk de projecten over veerkracht van de samenleving om meer te weten te komen over psychologische effecten en emotioneel welbevinden.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website