Wat is de impact van de coronapandemie op de economische veerkracht? Onderzoeken richten zich op de gevolgen van de coronacrisis in de verschillende sectoren van de economie en op de effecten voor de arbeidsmarkt. Ook wordt onderzoek verricht naar de corona steunmaatregelen, de effecten op verschillende bevolkingsgroepen en internationale handel, samenwerking en zelfvoorzienend vermogen. Deze projecten hebben als doel inzicht te verkrijgen in de economische veerkracht.
Prof. dr. F.G. Van Oort
Erasmus Universiteit Rotterdam
Hoe kan een regionale en sectorale variatie in pandemie gerelateerde maatregelen de negatieve economische gevolgen op korte termijn beperken; en hoe kan de regionaal-economische structuur worden versterkt zodat de weerbaarheid van de economie op lange termijn groter wordt?
Prof. dr. E. Demerouti
Technische Universiteit Eindhoven
De COVID-19 crisis en de maatregelen daartegen hebben ingrijpende sociale en economische gevolgen voor zzp'ers en
mkb'er. Wanneer zij de werkeisen die door de pandemie aan hen gesteld worden duidelijk kunnen herkennen en de hulpbronnen die zij nodig hebben om hiermee om te gaan goed kunnen organiseren, zullen zij beter in staat zijn om gezond en financieel weerbaar te blijven. Het doel van dit project is om te onderzoeken hoe effectief specifieke strategieën zijn in het gezond en financieel weerbaar
houden van zzp'ers en mkb'ers en of deze strategieën aangeleerd kunnen worden middels een training.
Prof. dr. E.T. Verhoef
Vrije Universiteit Amsterdam
Dit project heeft tot doel een op mobiliteit en gedrag gebaseerd systeem voor vroegtijdige waarschuwing te ontwikkelen na de eerste golf van COVID-19 in Nederland.
Prof. dr. N. Litvak
Technische Universiteit Eindhoven
This project aims to develop a mobility- and behavior-based early-warning system after the first wave of COVID-19 in the Netherlands. The consortium has expertise in mathematical models for spreading processes (TU/e), epidemiology (UU, LUMC), behavioral sciences (LUMC), data analytics (Mezuro, Ilionx),and governance (UT). We use the mobility information available at Mezuro and the syndrome and behaviour surveillance data from the COVID Radar app by the LUMC.
Prof. dr. E. Stam
Universiteit Utrecht
De economische veerkracht van regio’s kan zich uiten in de weerbaarheid en wendbaarheid. Onder weerbaarheid verstaan wij de mate waarin regio’s worden getroffen door een externe schok. Onder wendbaarheid verstaan we de mate waarin regio’s in staat zijn om te herstellen van een externe schok. Dit betreft ook de mate waarin transities in gang worden gezet om zelfs beter uit de crisis komen. Als we deze variatie zichtbaar kunnen maken in de veelheid aan interventies en effecten, en de achterliggende oorzaken, heeft dat waarde voor sectorale, regionale en landelijke beleidsmakers.
Prof. dr. M.A. van Dijk
Erasmus University
Our hypothesis is that banks’ current loan loss provisions based on accounting rules severely underestimate the actual expected losses in their loan portfolios. Using real-time market valuations, will provide a much more up-to-date assessment of actual expected loan losses. We expect our research outcomes to be of immediate interest to financial regulators and
supervisors, which will need to act quickly if financial sector stability is at stake.