Kennis over het coronavirus vloeit voort uit lopende en afgeronde onderzoeken. Sinds de start van de coronapandemie wordt de kennis over corona en COVID-19 verzameld en uitgebreid.

Kennis over corona en COVID-19

Vanuit verschillende subsidieregelingen, waaronder open rondes en de urgente onderzoekstrajecten in 3 aandachtsgebieden, creatieve oplossingen en de SET-regeling is en wordt kennis over corona vergaard. Voor de thema’s en gehonoreerde projecten kan de pagina onderzoek naar corona en COVID-19 worden geraadpleegd.

Bundeling van kennis op drie aandachtsgebieden

De kennis die wordt opgedaan vanuit verschillende corona-onderzoeken is gebundeld aan de hand van onderstaande aandachtsgebieden:

Bundeling van kennis op speciale thema's

Daarnaast zijn de onderzoeken gebundeld op speciale thema's:

Er is ook een pagina waarop de kennis over corona en COVID-19 voor gemeenten is verzameld.

Samenwerking met NWO

Naast de reguliere subsidies heeft ZonMw ook in samenwerking met NWO met het corona: Fast-track data-programma onderzoek naar corona mogelijk gemaakt. Het ging om onderzoek op het gebied van Sociale en Geesteswetenschappen, Exacte en Natuurwetenschappen en Technische en Toegepaste Wetenschappen en om data die alleen tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis vergaard konden worden. 

Actueel

RIVM vaccinatiedata en GGD testdata worden toegankelijk gemaakt voor oversterfte onderzoek via CBS

Het CBS gaat toegang verlenen tot test- en vaccinatiedata van de GGD’en en RIVM om verder oversterfteonderzoek uit te voeren. Dat blijkt uit een Kamerbrief van 18 november. Binnenkort zal er op de ZonMw-website een aankondiging komen voor deze subsidieronde.

Binnen deze subsidieronde is onderzoek mogelijk naar de kennishiaten die in lijn 3 van de onderzoeksagenda zijn opgenomen. Binnen lijn 3 worden onafhankelijke analyses (replicatie) van de...

Nieuws

Duurzame inzetbaarheid van zorgpersoneel vraagt om ondersteunende teamleiders

Er lag tijdens de piek van de COVID-19 pandemie een grote druk op het zorgpersoneel. Projectleiders Daan Westra en Bram Fleuren van Maastricht University deden daarom onderzoek naar de aanpassingen die ziekenhuizen gemaakt hebben en de impact daarvan op de duurzame inzetbaarheid van zorgpersoneel. Hun project was een samenwerking met de vijf Limburgse ziekenhuizen en werd gefinancierd vanuit het ZonMw COVID-19 programma. Het project is inmiddels...

Nieuws

Onderzoekers en ervaringsdeskundigen werken samen aan onderzoek naar coronavaccinatie bij nierpatiënten

Bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem slaat COVID-19 harder toe, terwijl zij in de regel ook minder baat hebben van vaccinaties. Het RECOVAC-consortium, waarin naast onderzoekers ook ervaringsdeskundigen deelnemen, stelde vast dat niertransplantatiepatiënten minder goed reageren op coronavaccinatie. Gelukkig blijkt de respons te verbeteren door een herhaalprik.

groep mensen in een kring
Nieuws

Parel voor onderzoek naar combineren coronavaccins

De SWITCH-trial, die middenin de coronapandemie razendsnel werd opgestart, bewees dat het goed mogelijk is om na een eerste coronavaccinatie met Janssen vervolgens te wisselen naar het Moderna of Pfizer vaccin. Het combineren van de verschillende vaccins leidt zelfs tot een betere bescherming. Op 3 november ontving prof. Hugo van der Kuy namens het SWITCH-consortium een Parel van ZonMw.

Groep onderzoekers die parelbeeldje hebben ontvangen
Nieuws
Toon meer

Agenda

Toon alle agenda-items
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website