ZonMw tijdlijn Cofinanciering https://www.zonmw.nl/ Het laatste nieuws van de tijdlijn van Cofinanciering nl-nl Tue, 28 Mar 2023 20:36:32 +0200 Tue, 28 Mar 2023 20:36:32 +0200 TYPO3 news-9427 Mon, 20 Feb 2023 13:37:37 +0100 Inschrijving geopend voor Spring School Towards @home motor rehabilitation after stroke https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/inschrijving-geopend-voor-spring-school-towards-home-motor-rehabilitation-after-stroke/ ArmCoach4Stroke en HEROES, beide IMDI CareTech-projecten, organiseren samen een Spring School voor home-based motorrevalidatie van de bovenste en onderste extremiteiten na een beroerte. De Spring School is een vierdaagse cursus voor getalenteerde beginnende onderzoekers van over de hele wereld. Het doel van de Spring School is om vanuit een multidisciplinair perspectief de principes van home-based neurorevalidatie te introduceren, de mogelijkheid te bieden hands-on ervaring op te doen met technologie voor het meten van bewegingen, en samen te werken met (inter)nationale collega's aan gezamenlijke opdrachten. Het programma bestaat uit lezingen door vooraanstaande onderzoekers en zorgprofessionals in de ochtend, gevolgd door hands-on workshops in de middag en sociale activiteiten in de avond.

Interesse?

De Spring School vindt plaats van 29-31 mei en 3 juni 2023 in Maastricht en wordt georganiseerd in samenwerking met de 4th International Conference on NeuroRehabilitation and Neural Repair. De inschrijving voor de Spring School sluit op 15 maart 2023. Ga voor meer informatie naar springschool.caretech.nl.

]]>
news-9157 Fri, 11 Nov 2022 15:21:31 +0100 Lager risico op diabetes type 2 door piek in lichaamsbeweging tijdens middag en avond https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/lager-risico-op-diabetes-type-2-door-piek-in-lichaamsbeweging-tijdens-middag-en-avond/ Mensen die het meest bewegen in de middag en avond, zijn minder insulineresistent dan mensen die vooral ’s ochtends of verspreid over de hele dag bewegen. Dit betekent dat ze een lager risico op diabetes type 2 hebben. Deze resultaten publiceerden onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het tijdschrift Diabetologia. Dit onderzoek is deels gefinancierd met een Diabetes II doorbraakprojectsubsidie van het Diabetes Fonds en ZonMw. Vier dagen lang hebben zo’n 800 deelnemers aan de Nederlandse Epidemiologie van Obesitas (NEO) studie een ActiHeart apparaat op hun borst gedragen. Met dit apparaatje werden hun hartslag en bewegingen nauwgezet in de gaten gehouden. “We konden uiteindelijk vier type bewegers onderscheiden”, vertelt bewegingswetenschapper Jeroen van der Velde. “Mensen die vooral ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds bewogen, en mensen die geen duidelijke piek in beweging hadden en dus verspreid over de hele dag een beetje bewogen.” De onderzoekers keken specifiek naar beweging die onder matige tot zware inspanning valt. Dit zijn de meeste sporten, maar ook fietsen en stevig wandelen.

Lees het volledige nieuwsbericht op de website van het Leids Universitair Medisch Centrum.

]]>
news-8992 Tue, 18 Oct 2022 11:00:00 +0200 Meld je aan vóór 1 november en help vanuit jouw expertise bij hiv-genezing https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/meld-je-aan-voor-1-november-en-help-vanuit-jouw-expertise-bij-hiv-genezing/ Ben jij wetenschapper, patiënt, bedrijf of samenwerkingspartner en wil jij bijdragen aan een wereldwijde uitdaging: hiv-genezing? In de nieuwe subsidieoproep 'hiv-genezing voor iedereen' staat interdisciplinaire samenwerking centraal. We zoeken niet alleen wetenschappers binnen, maar juist óók buiten het hiv-veld. Denk daarbij aan sociale en geesteswetenschappers, datawetenschappers en technische wetenschappers. Ook (vertegenwoordigers van) mensen met hiv, bedrijven en samenwerkingspartners kunnen meedoen. Dien je motivatieformulier in voor de sandpit workshop, die plaatsvindt van 9-13 januari 2023. De deadline is 1 november 2022. Jaarlijks raken er wereldwijd 1,5 miljoen mensen geïnfecteerd met hiv en sterven 650.000 mensen aan aids. In de behandeling van hiv worden belangrijke stappen gezet, maar de échte doorbraak is er nog niet. NWO en Aidsfonds willen dat veranderen.

Interdisciplinaire samenwerking hiv-genezing

Met de nieuwe subsidieoproep ‘Hiv-genezing voor iedereen’ brengen we wetenschappers uit het hiv-veld bijeen met wetenschappers uit minder voor de hand liggende onderzoeksgebieden. Want juist die interdisciplinaire samenwerking kan leiden tot baanbrekende, nieuwe inzichten. Samen met betrokkenen uit de gemeenschap van mensen die leven met hiv en het bedrijfsleven wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe inzichten en frisse perspectieven voor genezing van hiv. De eerste fase is een vijfdaagse sandpit workshop. Het resultaat van deze sandpit is een samenwerkingsverband, dat een grote kans heeft onderzoeksfinanciering te ontvangen van NWO en Aidsfonds. Binnen dit consortium werken alle consortiumleden samen aan één doel: hiv-genezing. Selectie voor de sandpit-workshop is op basis van korte motivaties van geïnteresseerde deelnemers.

Ook niet hiv-onderzoekers nodig

Ben je géén hiv-onderzoeker, -behandelaar of -verpleegkundige en denkt u misschien dat het onderwerp buiten de scope van je gebruikelijke werk ligt? Juist dan zoeken we jou. Voor deze call zoeken we wetenschappers binnen én buiten het hiv-veld (denk bijvoorbeeld aan sociale wetenschappers, datawetenschappers of communicatiewetenschappers), samenwerkingspartners en cofinanciers met relevante expertise die willen bijdragen aan de genezing van hiv.

Combinatie en integratie van wetenschappen

Een tijdige, succesvolle introductie van hiv-genezing is niet alleen afhankelijk van een biomedische doorbraak, maar ook van directe betrokkenheid van patiënten om veelvoorkomende vertragingen bij de implementatie van zo’n nieuwe interventie te voorkomen. Daarom is een combinatie en integratie nodig van medisch en technisch onderzoek en onderzoek naar maatschappelijke aspecten vanuit de sociale- en geesteswetenschappen. Voor het samenstellen van een nieuw interdisciplinair consortium wordt gedacht aan onderzoekers uit verschillende vakgebieden, zoals:

  • Biomedische onderzoekers vanuit het hiv-veld en daarbuiten, zoals oncologie en immunotherapie, gentherapie, vaccinontwikkeling en nanotechnologie.
  • Sociale en geesteswetenschappers: onder meer ethici, sociaalwetenschappelijke onderzoekers, psychologen/gedragswetenschappers, genderexperts, economen, HTA experts en taalkundigen/communicatiewetenschappers.
  • Datawetenschappers om uit big data cohorten biomarkers en individuele verschillen te identificeren.
  • Technische wetenschappers: voor ontwikkelen benodigde medische technologie.
  • HTA (Health Technology Assessment) experts
  • Onderzoekers van buitenlandse universiteiten, vooral uit lage en midden inkomsten landen.

Voor deze uitdaging is praktijkkennis minstens zo belangrijk als academische kennis. Daarom worden voor het te vormen consortium ook niet-academische partijen (samenwerkingspartijen) uitgenodigd om deel te nemen. Voor samenwerkingspartners kan gedacht worden aan:

  • Bedrijven/industriële partijen: farmaceutische bedrijven, biotech bedrijven (verplicht); Let op: bedrijven hoeven niet op de (gehele) vijfdaagse sandpit workshop aanwezig te zijn.
  • Mensen die leven met hiv of vertegenwoordigers van hun (zelf)organisaties;
  • Maatschappelijke instanties;
  • Verzorgenden, hiv-consulenten en artsen.

Wat ga je doen tijdens de sandpit?

Deelname aan de sandpit workshop is een vereiste (behalve voor bedrijven) om kans te maken op financiering, dit is dan ook de eerste fase. Voor bedrijven is deelname aan de sandpit géén vereiste (zij kunnen op de donderdag aanhaken). De sandpit workshop duurt vijf dagen en vindt plaats van 9 t/m 13 januari 2023. Deelnemers verblijven gedurende deze week met elkaar in hotel Ernst Sillem Hoeve in een bosrijke omgeving in Den Dolder. Hier is voldoende ruimte voor creatief en vrijdenken, weg van alledaagse routines en verantwoordelijkheden. Het doel is om tijdens deze intensieve meerdaagse workshop een interdisciplinair onderzoeksconsortium te vormen, dat vervolgens een onderzoeksvoorstel indient. De sandpit wordt geleid door een professioneel begeleidingsteam met enkele facilitators, mentoren en vertegenwoordigers van ZonMw, NWO en Aidsfonds. Het begeleidingsteam zal tijdens de sandpit aanwezig zijn om het onderwerp van de subsidieoproep te bewaken, het proces te faciliteren en te hulp te kunnen schieten bij vragen. Reis- en verblijfskosten van de deelnemers worden vergoed, deelname aan de vijfdaagse sandpit-workshop niet. De voertaal van de sandpit is Engels.

Waarom meedoen?

  • Tijdens een vijfdaagse sandpit workshop werk je samen aan een onderzoeksvoorstel, waardoor het niet nodig is om direct een uitgebreide, tijdrovende subsidieaanvraag in te dienen. Bedrijven hoeven deze vijf dagen niet aanwezig te zijn.
  • Je bouwt een zeer waardevol netwerk op en breidt je eigen netwerk daarmee verder uit, over de grenzen van jouw eigen werkveld heen.
  • Je krijgt de kans om bepaalde eigen (onderzoeks)technieken die je gebruikt te ‘testen’ binnen een ander werkveld.
  • Je werkt samen met verschillende disciplines en expertises waardoor er nieuwe, creatieve ideeën ontstaan die misschien wel baanbrekend zijn.
  • Je krijgt de mogelijkheid om nieuwe allianties te smeden met buitenlandse onderzoekers en kennisinstellingen.

Fasen aanvraagprocedure

  • Fase 1: Indienen motivatieformulier voor deelname aan sandpit (deadline 1 november 2022). Je vindt de motivatieformulieren op deze aanmeldpagina.
  • Fase 2: Selectie sandpit-deelname  (1 november tot half december 2022). Gebaseerd op het motivatieformulier sandpit (deadline indienen 1 november 2022); beoordeling door beoordelingscommissie.
  • Fase 3: Sandpit-workshop (9-13 januari 2023). Meerdaagse workshop om consortium te vormen en tot een (schets-)onderzoeksaanvraag te komen
  • Fase 4: Uitgewerkte subsidieaanvraag (deadline indiening 4 april 2023). Uitwerken van aanvraag die is geproduceerd tijdens de sandpit-workshop; beoordeling door beoordelingscommissie.

Na beoordeling van de uitgewerkte subsidieaanvraag door de commissie ontvangt het consortium de subsidie en kan het van start met het onderzoek.

Indienen motivatieformulier

Ga naar deze pagina om je motivatieformulier in te dienen voor de sandpit. Let op: er zijn twee soorten formulieren beschikbaar. Een formulier voor cofinanciers, onderzoekers en samenwerkingspartners en een formulier voor (vertegenwoordigers van) mensen met hiv.

Lees meer over de subsidieoproep op de financieringspagina van NWO.

KIC zoekt technologische economische kansen

Het onderzoeksprogramma Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) staat voor baanbrekende innovatieve oplossingen met maatschappelijke en economische impact. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden investeren samen in bedrijfsmatige toepassing van kennis om met slimme technologieën grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Zo stellen we banen en inkomsten in de toekomst veilig. Dit is vastgelegd in het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 dat aansluit bij het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van de rijksoverheid. NWO brengt bedrijven en kennisinstellingen samen en financiert grensverleggend onderzoek op basis van hun innovatieve, impactvolle onderzoeksvoorstellen.

]]>
news-8895 Thu, 18 Aug 2022 10:49:26 +0200 Vooraankondiging nieuwe KIC-call: ‘Hiv-genezing voor iedereen’. https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/vooraankondiging-nieuwe-kic-call-hiv-genezing-voor-iedereen/ Jaarlijks raken er wereldwijd 1,5 miljoen mensen geïnfecteerd met hiv en sterven 650.000 mensen aan aids. Inmiddels heeft veertig jaar aan wetenschappelijk onderzoek al grote doorbraken opgeleverd in de behandeling en preventie van hiv. Er is nu effectieve medicatie die het virus onderdrukt en overdracht uitsluit. In de behandeling van hiv worden belangrijke stappen gezet, maar de échte doorbraak is er nog niet. NWO en Aidsfonds willen dat veranderen door onderzoeksconsortia te financieren voor de breed toegankelijke genezing van hiv. Naar verwachting gaat de inschrijving voor de sandpit half september 2022 open.  

Voor hiv-patiënten betekent de behandeling van hun ziekte levenslange medicatie, regelmatig ziekenhuisbezoek en voor velen een leven met een nog steeds bestaand maatschappelijk stigma. Daarom is breed toegankelijke genezing van hiv het ultieme doel.

Interdisciplinaire samenwerking nodig voor hiv-genezing

Met de aankomende subsidieoproep ‘Hiv-genezing voor iedereen’ brengen we wetenschappers uit het hiv-veld bijeen met wetenschappers uit minder voor de hand liggende onderzoeksgebieden. Want juist die interdisciplinaire samenwerking kan leiden tot baanbrekende, nieuwe inzichten. Samen met betrokkenen uit de gemeenschap van mensen die leven met hiv en het bedrijfsleven wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe inzichten en frisse perspectieven voor genezing van hiv. De eerste fase zal een vijfdaagse sandpit workshop zijn. Het resultaat van deze sandpit workshop is een samenwerkingsverband, dat een grote kans heeft onderzoeksfinanciering te ontvangen van NWO en Aidsfonds. Binnen dit consortium werken alle consortiumleden samen aan één doel: hiv-genezing. Selectie voor de sandpit-workshop is op basis van korte motivaties van geïnteresseerde deelnemers.

Ben jij geen hiv-onderzoeker? Ook dan zoeken we jou!

Ben je geen hiv-onderzoeker, -behandelaar of -verpleegkundige en denk je misschien dat het onderwerp buiten de scope van je gebruikelijke werk ligt? Juist dan zoeken we jou. Voor deze call for proposals zoeken we wetenschappers binnen én buiten het hiv-veld, samenwerkingspartners en cofinanciers met relevante expertise die willen bijdragen aan de genezing van hiv.

Combinatie en integratie van wetenschappen

Een tijdige, succesvolle introductie van hiv-genezing is niet alleen afhankelijk van een biomedische doorbraak, maar ook van directe betrokkenheid van patiënten om veelvoorkomende vertragingen bij de implementatie van zo’n nieuwe interventie te voorkomen. Daarom is een combinatie en integratie nodig van medisch en technisch onderzoek en onderzoek naar maatschappelijke aspecten vanuit de sociale- en geesteswetenschappen. Voor het samenstellen van een nieuw interdisciplinair consortium wordt gedacht aan onderzoekers uit verschillende vakgebieden, zoals:

  • Biomedische onderzoekers vanuit het hiv-veld en daarbuiten, zoals oncologie en immunotherapie, gentherapie, vaccinontwikkeling en nanotechnologie.
  • Datawetenschappers om uit big data cohorten biomarkers en individuele verschillen te identificeren.
  • Technische wetenschappers: voor ontwikkelen benodigde medische technologie.
  • HTA (Health Technology Assessment) experts
  • Sociale en geesteswetenschappers: onder meer ethici, sociaalwetenschappelijke onderzoekers, psychologen/gedragswetenschappers, genderexperts, economen, HTA experts en taalkundigen/communicatiewetenschappers.
  • Onderzoekers van buitenlandse universiteiten, vooral uit lage en midden inkomsten landen.

Voor deze uitdaging is praktijkkennis minstens zo belangrijk als academische kennis. Daarom worden voor het te vormen consortium ook niet-academische partijen (samenwerkingspartijen) uitgenodigd om deel te nemen. Voor samenwerkingspartners kan gedacht worden aan:

  • Bedrijven/industriële partijen: farmaceutische bedrijven, biotech bedrijven (verplicht);
  • Mensen die leven met hiv of vertegenwoordigers van hun (zelf)organisaties;
  • Maatschappelijke instanties;
  • Verzorgenden, hiv-consulenten en artsen.

Waarom meedoen?

  • Doordat er een voorselectie is voor de sandpit workshop, is het niet nodig om direct een uitgebreide, tijdrovende subsidieaanvraag in te dienen. Dit gebeurt pas nadat het definitieve consortium is samengesteld vanuit de sandpit.
  • Je bouwt een zeer waardevol netwerk op en breidt je eigen netwerk daarmee verder uit, over de grenzen van jouw eigen werkveld heen.
  • Je krijgt de kans om bepaalde eigen (onderzoeks)technieken die je gebruikt te ‘testen’ binnen een ander werkveld.
  •  Dankzij het interdisciplinaire karakter van deze subsidieoproep kan synergie worden bereikt. Door met verschillende disciplines en expertises samen te werken ontstaan er nieuwe, creatieve ideeën, die misschien wel baanbrekend zijn. Samen kom je tot nieuwe inzichten en leer je van elkaar; 1 + 1 = 3.
  • Je krijgt de mogelijkheid om nieuwe allianties te smeden met buitenlandse onderzoekers en kennisinstellingen.

Wat ga je doen tijdens de sandpit?

De sandpit-workshop duurt vijf dagen en vindt plaats van 9 t/m 13 januari 2023. Deelnemers verblijven gedurende deze week met elkaar in hotel Ernst Sillem Hoeve in een bosrijke omgeving in Den Dolder. Hier is voldoende ruimte voor creatief en vrijdenken, weg van alledaagse routines en verantwoordelijkheden. Het doel is om tijdens deze intensieve meerdaagse workshop een interdisciplinair onderzoeksconsortium te vormen, dat vervolgens een onderzoeksvoorstel indient. De sandpit wordt geleid door een professioneel begeleidingsteam met enkele facilitators, mentoren en vertegenwoordigers van ZonMw, NWO en Aidsfonds. Het begeleidingsteam zal tijdens de sandpit aanwezig zijn om het onderwerp van de subsidieoproep te bewaken, het proces te faciliteren en te hulp te kunnen schieten bij vragen. Reis- en verblijfskosten van de deelnemers worden vergoed, deelname aan de vijfdaagse sandpit-workshop niet.

HOTEL ERNST SILLEM HOEVE (Den Dolder, Nederland) - foto's, reviews en  prijsvergelijking - Tripadvisor

Fasen aanvraagprocedure

  • Fase 1 Selectie sandpit-deelname  (1 november tot half december 2022). Gebaseerd op het aanmeldformulier sandpit (deadline indienen 1 november 2022); beoordeling door beoordelingscommissie.
  • Fase 2 Sandpit-workshop (9-13 januari 2023). Meerdaagse workshop om consortium te vormen en tot een (schets-)onderzoeksaanvraag te komen
  • Fase 3 Uitgewerkte subsidieaanvraag (deadline indiening 4 april 2023). Uitwerken van aanvraag die is geproduceerd tijdens de sandpit-workshop; beoordeling door beoordelingscommissie.

Na beoordeling van de uitgewerkte subsidieaanvraag door de commissie ontvangt het consortium de subsidie en kan het van start met het onderzoek.

KIC zoekt technologische economische kansen

Het onderzoeksprogramma Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) staat voor baanbrekende innovatieve oplossingen met maatschappelijke en economische impact. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden investeren samen in bedrijfsmatige toepassing van kennis om met slimme technologieën grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Zo stellen we banen en inkomsten in de toekomst veilig. Dit is vastgelegd in het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 dat aansluit bij het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van de rijksoverheid. NWO brengt bedrijven en kennisinstellingen samen en financiert grensverleggend onderzoek op basis van hun innovatieve, impactvolle onderzoeksvoorstellen.

Disclaimer

Dit is uitsluitend een aankondiging van een voorgenomen onderzoeksprogramma van NWO. De mogelijkheid tot het aanvragen van financiering staat open na publicatie van een call for proposals in de Staatscourant.

]]>
news-8773 Fri, 01 Jul 2022 10:58:47 +0200 Open voor aanvragen: Vraaggedreven Partnerschappen voor Consortia 2022-2023 (KIC) https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/open-voor-aanvragen-vraaggedreven-partnerschappen-voor-consortia-2022-2023-kic/ Voor de call ‘Vraaggedreven Partnerschappen voor Consortia (KIC)’ is NWO op zoek naar kennisinstellingen die samen met publieke en private cofinanciers onderzoek willen doen naar een gedeelde kennis- en/of ontwikkelvraag. Deze call maakt deel uit van het NWO-onderzoeksprogramma Kennis- en Innovatieconvenant, gericht op baanbrekende innovatieve oplossingen met maatschappelijke en economische impact. In deze call for proposals kunnen consortia minimaal € 1.500.000 en maximaal € 5.000.000 aan NWO-financiering aanvragen. NWO financiert maximaal 50% van het totale cash-deel van het projectbudget; de rest van de financiering dient te worden ingebracht via cofinanciering van publieke en private partijen.

Informatiebijeenkomst

Op dinsdag 12 juli organiseert NWO om 13.00 u een online informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst wordt een beknopte toelichting gegeven op diverse aspecten van deze call, zoals de vereiste cofinanciering, passendheid binnen een of meerdere KIA’s en de Impact Plan Benadering. Ook is er gelegenheid tot het stelllen van vragen.

Meer informatie

]]>
news-8112 Tue, 14 Dec 2021 09:59:35 +0100 LSH 2Treat: wat hebben publiek-private samenwerkingen bereikt? https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/lsh-2treat-wat-hebben-publiek-private-samenwerkingen-bereikt/ In 2014 honoreerde ZonMw vijf samenwerkingsprojecten binnen de Life Sciences & Health (LSH) call 2Treat. Aan de projecten op het gebied van pharmacoptherapie en regeneratieve geneeskunde droeg ZonMw bij met een financiering van ruim 7 miljoen euro. Inmiddels zijn vier projecten succesvol afgerond; een vijfde werd twee jaar geleden gestopt. De resultaten zijn samengevat in een nieuwe ZonMw publicatie die vanaf vandaag op de website is te lezen.
Het programma LSH2Treat heeft als doel om in publiek-private samenwerkingsprojecten onderzoek te faciliteren van translationeel en/of vroeg klinisch onderzoek naar een duidelijk omschreven product of service. De ontwikkelde producten dienden bij te dragen aan de kostenbeheersing in de gezondheidszorg.

Vier 2Treat projecten

In een nieuwe digitale publicatie belicht ZonMw vier van de projecten die onder het programma 2Treat zijn gestart. Het gaat om uiteenlopende thema’s die op termijn kunnen leiden tot belangrijke klinische toepassingen.

  • De ontwikkeling van een product dat het lichaam aanzet tot het produceren van bot. Dit kan worden toegepast voor het herstel van schade aan beenderen, zoals bij gecompliceerde breuken of in de kaakchirurgie.
  • Het beter kunnen voorspellen welke patiënten reumatoïde artritis zullen ontwikkelen en daarnaast welke patiënten gunstig zullen reageren op behandeling met dure biologische geneesmiddelen.
  • Het ontwikkelen van een vascular graft die indertijd afbreekt en wordt vervangen door lichaamseigen weefsel. Een dergelijke ‘shunt’ voorkomt dat de patiënt synthetisch materiaal in het lichaam heeft en verkleint het risico op complicaties, waardoor die beter gedialyseerd kan worden.
  • Het mogelijk maken van de productie van een synthetische gel, waarin organoïden kunnen groeien. Organoïden zijn meercellige weefsels; verkleinde versies van organen die buiten het lichaam zijn gekweekt met als doel menselijk weefsel te repareren.

Lees de interviews met de vier betrokken projectleiders en meer achtergronden over het programma in de digitale publicatie 2Treat.

]]>
news-8083 Mon, 06 Dec 2021 12:30:00 +0100 Nieuwe KIC call gelanceerd: ‘Zorg in eigen Leefomgeving’ https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuwe-kic-call-gelanceerd-zorg-in-eigen-leefomgeving/ De druk op de zorg is groter dan ooit. Dit maakt dat wij voor grote uitdagingen staan, wat betreft het inrichten van ons landelijke zorgstelsel. Want hoe kunnen we er samen voor zorgen dat mensen langer in goede gezondheid leven? En dat zij daarnaast meer eigen regie hebben over hun gezondheid én volwaardig kunnen meedoen in de samenleving? Binnen de programmering van het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 is de missiegedreven call for proposals ‘Zorg in eigen leefomgeving’ gelanceerd, die zich richt op technologie en verplaatsing van zorg naar de eigen leefomgeving. De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 24 maart 2022. Doel van de call

Doel van de call ‘Zorg in eigen leefomgeving’ is bijdragen aan de gezondheid en zelfredzaamheid van burgers én deze te bevorderen en behouden. Dit wordt gedaan door het verrichten van onderzoek dat is gericht op het doorontwikkelen en het toepasbaar en effectief maken van technologie in de eigen leefomgeving. Enerzijds draagt deze technologie bij aan een gezonde leefstijl. Anderzijds maakt de technologie het mogelijk om zorg en ondersteuning te verplaatsen naar de eigen leefomgeving. Onderzoek naar technische verbeteringen valt daarbij samen met onderzoek naar bijvoorbeeld handzaamheid, langdurige inzet en compliance (trouw aan de technologie), gedragsverandering, autonomie, veiligheid en privacy (aspecten van sociale innovatie) en wat nodig is om de technologie succesvol en duurzaam in te zetten in zorg, welzijn en ondersteuning. Het vermogen om zelf regie te voeren over het eigen leven staat centraal.

Onderzoek draagt bij aan centrale missie voor Gezondheid & Zorg

De nieuwe call draagt bij aan de centrale missie voor Gezondheid & Zorg. Deze centrale missie heeft twee doelen voor 2040. Het eerste doel is dat alle Nederlanders ten minste vijf jaar langer in goede gezondheid leven. Het tweede doel luidt dat de gezondheidsverschillen tussen de laagste en hoogste sociaal-economische groepen met 30% zijn afgenomen. Om dit te bereiken, wordt in deze call zowel ingezet op missie I: Leefstijl en leefomgeving en missie II: Toegang tot zorg. Missie 1 luidt: in 2040 is de ziektelast als gevolg van een ongezonde leefstijl en ongezonde leefomgeving met 30% afgenomen. Missie II luidt: in 2030 wordt zorg 50% meer (of vaker) in de eigen leefomgeving (in plaats van in zorginstellingen) georganiseerd, samen met het netwerk rond mensen.

Interdisciplinaire samenwerking en samenwerking met bedrijven

Het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 zet in op meer kennis en baanbrekende innovaties, gericht op maatschappelijke en economische impact. Onderzoeksconsortia binnen het KIC werken daarom vanuit een interdisciplinaire benadering. Alfa-, bèta- en gammaonderzoekers benaderen vraagstukken vanuit verschillende disciplines én in samenhang. Ze innoveren met oog voor een goede aansluiting tussen techniek, mens en samenleving. Door intensieve samenwerking wordt de vertaling van kennis naar kunde en verdienvermogen versneld gerealiseerd. Zo gaan binnen het KIC technologische en sociale innovatie hand in hand. Dat maakt de kans op succesvolle innovaties het grootst. Voor deze call for proposals kunnen interdisciplinaire publiek-private consortia financiering aanvragen, gericht op technologische innovaties voor zorg in de eigen leefomgeving. Ook kan worden samengewerkt met bedrijven binnen dit onderzoeksprogramma.

Matchmakingsbijeenkomst

In het eerste kwartaal van 2022 organiseert NWO een online matchmakingsbijeenkomst. Meer informatie hierover volgt.

NWO en KIC

Jaarlijks stelt NWO ruim honderd miljoen euro beschikbaar voor fundamenteel en praktijkgericht onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers in samenwerking met bedrijven. De financiële bijdrage van NWO is vastgelegd in het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023, waarin kennisinstellingen, bedrijfsleven, overheden en andere publieke partijen gezamenlijk investeren in innovatie. Deze financiering sluit aan bij het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van het kabinet.

Ga naar de pagina van NWO voor meer informatie en voor het indienen van uw aanvraag.

 

]]>
news-6083 Fri, 28 Aug 2020 10:22:36 +0200 Tien projecten ontvangen financiering in de IMDI ronde Doorbraakprojecten https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/tien-projecten-ontvangen-financiering-in-de-imdi-ronde-doorbraakprojecten/ Tien projecten ontvangen financiering vanuit de subsidieronde ‘Technologie voor Bemensbare Zorg: Doorbraakprojecten’ van het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI). De gehonoreerde projecten gaan aan de slag met kortlopende projecten die bijdragen aan het verkrijgen van nieuwe inzichten en doorbraken in het medisch technologische veld. De gehonoreerde projecten dragen indien succesvol op termijn bij aan de IMDI-doelstellingen: technologie die inzet van zorgpersoneel ondersteunt en/of vervangt, of technologie die de zorgvraag van chronisch zieken en ouderen vermindert.

Bij de gehonoreerde doorbraakprojecten zijn de basis- en werkingsprincipes van de technologie duidelijk, maar is er nog geen experimenteel bewijs voor. Tijdens het project wordt aan dit bewijs gewerkt en wordt daarnaast een proof of concept ontwikkeld. Prof. dr. Bert Leufkens is als voorzitter van de beoordelingscommissie blij met de honoreringen: “Deze doorbraakprojecten zijn geselecteerd omdat ze tot doel hebben bestaande of vernieuwende technologie op een slimme manier in te passen in de zorg. Dat is goed voor patiënten, maar ook belangrijk om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden”. Alle projecten hebben een MVI-component in zich. Dit houdt in dat maatschappelijke aspecten (zoals ethische, juridische, sociologische, economische en (gedrags)psychologische aspecten) vanaf de start worden meegenomen in het ontwerpproces van een (technologische) innovatie.

Per aanvraag was maximaal €125.000 subsidie beschikbaar.

De volgende tien projecten zijn gehonoreerd (in alfabetische volgorde, op naam van de projectleider):

  • Chronische nierziekten: van periodiek meten naar actief monitoren - Dr. C. Boersma
  • An Empathic Virtual Coach for Amnesia Patients – Prof. Dr. T. Bosse
  • AI-based diuretic self-therapy in heart failure - Prof. dr. Hp. Brunner-La Rocca Arts
  • Home-based measurements of dyskinesia using smartphonecoupled inertial sensor technology and machine learning (MODYS@home) - Dr. H. Haberfehlner
  • Low power, radio-frequency sensors for selective detection of glucose in sweat - Dr. E.L. von Hauff
  • 4D-EEG: from brain signal propagation to functional understanding - Prof. dr. F.C.T. van der Helm
  • Reducing re-scans in clinical MRI exams - Dr. T. van Leeuwen
  • Patient specific pessary - Dr. K. Notten
  • HUGO - Collaborative Human&Robot Coaching Framework for Behavior Change - Dr. ir. M.H. Vastenburg
  • Precision simulations to predict the individual optimal ankle foot orthosis - Nf. Waterval

Over Innovative Medical Devices Initiative (IMDI)

Het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI) als strategisch Publiek-Privaat Partnership bestaat sinds 2010. Het doel van IMDI is de ontwikkeling en toepassing van medische technologie die het toenemend tekort aan zorgpersoneel aanpakt en de toegankelijkheid van zorg in de eigen leefomgeving waarborgt. Juist van medische technologie is op deze gebieden een grote bijdrage te verwachten.

IMDI is een samenwerkingsverband tussen ZonMw, NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW), en NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen (MVI).

 

]]>
news-5181 Mon, 20 Jan 2020 09:12:18 +0100 Multidisciplinaire IMDI-call over technologie voor bemensbare zorg geopend https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/multidisciplinaire-imdi-call-over-technologie-voor-bemensbare-zorg-geopend/ Afgelopen oktober 2019 werd aangekondigd dat IMDI twee nieuwe subsidieoproepen zou openstellen. De tweede oproep hiervan – demonstratieprojecten – staat inmiddels open. Deze oproep richt zich op het doorontwikkelen van een technologie die al gevalideerd is in het lab tot een Minimal Viable Product (MVP) welke vervolgens zal worden gevalideerd in de leef- en/of zorgomgeving. Doel Demonstratieprojecten

Het doel van deze subsidieoproep is om kansrijk en veelbelovend onderzoek een mogelijkheid te bieden om vanuit het onderzoek een stap dichter bij de toepassing in de praktijk te komen. Omdat het bij veel onderzoeksprojecten nog vaak aan bewijs ontbreekt dat de medische technologie ook daadwerkelijk bijdraagt aan een betere toegankelijkheid en/of betaalbaarheid van de zorg, wordt deze bewijslast met deze subsidieoproep gestimuleerd. Projecten binnen deze subsidieoproep moeten erop gericht zijn om technische innovaties die al gevalideerd zijn in het lab (TRL4) verder te ontwikkelen tot het niveau van een Minimal Viable Product (MVP) en vervolgens het toepassen en valideren van de technologie (TRL 5-6) in de leef- en zorgomgeving.

Alleen door resultaten van medisch technisch onderzoek daadwerkelijk in de maatschappij toe te passen, is het mogelijk om impact te genereren en wordt voorkomen dat deze resultaten (ongewenst) op de plank blijven liggen.

Aanvragen

Voor honorering van het gehele demonstratieproject moeten twee aanvragen worden ingediend. De eerste heeft betrekking op het ontwikkelen van een Minimal Viable Product (MVP) en de tweede op de toepassing en validering (TRL 5-6) van de technologie in de leef- en zorgomgeving. De tweede aanvraag kan alleen ingediend worden indien de eerste aanvraag is gehonoreerd. Meer informatie over de voorwaarden vindt u in de subsidieoproep.

Bij deze subsidieoproep wordt u gevraagd om kenbaar te maken dat u van plan bent een subsidieaanvraag in te dienen. De deadline voor deze verplichte intentieverklaring is dinsdag 10 maart 2020 voor 14:00 uur en is mogelijk via deze link. Met deze vooraanmelding wordt eventuele toekomstige samenwerking gestimuleerd en daarom gaat u met het aanmelden van uw initiatief akkoord met het publiceren van de gestuurde informatie op de ZonMw website (exclusief contactinformatie). Een overzicht van de aangemelde initiatieven vindt u hier.

Innovative Medical Devices Initiative (IMDI)

IMDI is een strategisch publiek-private-partnerschap (PPP) en is gestart in 2010. Het richt zich specifiek op de ontwikkeling en toepassing van de medische technologie die het toenemend tekort aan zorgpersoneel aanpakt en de toegankelijkheid van de zorg in de eigen leefomgeving waarborgt. Juist van medische technologie is op deze gebieden een grote bijdrage te verwachten.

Deze subsidieoproep is tot stand gekomen door een samenwerking tussen NWO, ZonMw en Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland).

Meer informatie?

Eventuele vragen of opmerkingen kunt u sturen naar imdi@zonmw.nl.

]]>
news-4855 Tue, 12 Nov 2019 16:30:35 +0100 Haakt uw bedrijf aan bij internationaal diabetes type 2 onderzoek? Meld u nu aan voor de matchmaking! https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/haakt-uw-bedrijf-aan-bij-internationaal-diabetes-type-2-onderzoek-meld-u-nu-aan-voor-de-matchmaking/ Op 11 december vindt een matchmakingbijeenkomst plaats voor een nieuw internationaal publiek-privaat consortium om diabetes type 2 te stoppen. Is dit iets voor uw onderneming? Meld u nu aan om gezamenlijk aan een oplossing voor diabetes type 2 te werken! Voor het nieuwe internationale onderzoeksprogramma Netherlands-Canada Diabetes Type 2 Research Consortium (kort: DRC) willen wij op 11 december Nederlandse ondernemingen de mogelijkheid bieden om aan te sluiten bij een nieuw te vormen internationaal publiek-privaat consortium naar diabetes type 2.

Financiers slaan handen ineen

ZonMw, Diabetes Fonds, Health~Holland en Canadian Institutes of Health Research (CIHR) hebben de handen ineengeslagen om een oplossing voor mensen met diabetes type 2 dichterbij te brengen. Er is veel kennis verkregen over de achterliggende mechanismen van diabetes type 2 en er zijn verschillende medicijnen en leefstijlinterventies ontwikkeld om progressie van de ziekte en symptomen te remmen. Echter, de verschillende achterliggende mechanismen in samenspel met individuele karakteristieken maken de aandoening lastig om te keren en daarom vinden wij dat het tijd is voor een grote stap.

Matchmaking

Om de samenwerking tussen onderzoekers, ondernemingen en mensen met diabetes type 2 te faciliteren organiseren we een matchmaking tussen deze partijen. Het doel van de bijeenkomst is om publiek-private consortia op te zetten die een projectaanvraag kunnen indienen. Bent u een onderneming en geïnteresseerd in deelname aan een internationaal diabetes type 2 consortium? Dan nodigen wij u van harte uit voor de matchmaking op 11 december (9:30-13:00 uur) in Hotel Schiphol.

Aanmelding

Toegang tot deze matchmaking is gratis, maar aanmelding is verplicht. Dit doet u door een e-mail te sturen naar partnershipdiabetes@zonmw.nl met daarin uw contactgegevens, met hoeveel personen u wilt komen en een korte beschrijving (in het Engels) van uw organisatie. Meld u snel aan, want er is beperkt plek.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over de matchmaking of over het programma van deze ochtend? Dan kunt u deze naar ons mailen of contact opnemen met één van de financiers: Diabetes Fonds, Health~Holland, ZonMw en CIHR. Meer algemene informatie over het Diabetes Research Consortium vindt u op onze programmapagina.

]]>
news-4670 Tue, 08 Oct 2019 14:35:11 +0200 Microplastics: op naar vervolgonderzoek! https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/microplastics-op-naar-vervolgonderzoek/ Afgelopen donderdag 3 oktober vond in het Theater Amsterdam de eerste Plastic Health Summit plaats. Tijdens deze dag, die we samen met de Plastic Soup Foundation organiseerden, werd de laatste stand van de kennis rond (micro)plastics gepresenteerd en keken we gezamenlijk naar de toekomst: er zijn veel onbeantwoorde vragen, dus vervolgonderzoek naar de gezondheidseffecten van microplastics is hard nodig. Nederland is voorloper in wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van microplastics. Het onderwerp kwam de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws. Microplastics worden gevonden in de lucht, de water, en in ons voedsel, maar we weten nog te weinig wat de mogelijke gezondheidseffecten zijn.

Zes van de vijftien onderzoeksprojecten die in maart financiering hebben ontvangen presenteerden tijdens deze eerste Plastic Health Summit de eerste voorzichtige resultaten. Hoewel de onderzoeksprojecten pas afgelopen voorjaar zijn gestart, heeft een aantal onderzoekers al eerste aanwijzingen gevonden dat microplastics wel degelijk een effect hebben op onze gezondheid. Bent u benieuwd naar deze resultaten? In deze uitzending van Nieuwsuur kunt u de eerste bevindingen terugzien en wat deze betekenen.

Financiering van vervolgonderzoek

De vijftien doorbraakprojecten hebben met elkaar gemeen dat een jaar te kort is om tot toepasbare resultaten te komen. Vervolg onderzoek naar de gezondheidseffecten van microplastics is volgens hen dan ook hard nodig, en de eerste onderzoeksresultaten moeten verder onderzocht worden. Tijdens de Plastic Health Summit heeft Jeroen Geurts, de voorzitter van ZonMw, hiervoor het begin gemaakt. Hij maakte bekend dat ZonMw €1 miljoen euro beschikbaar stelt voor een vervolgprogramma en riep partners op om ook bij te dragen. Samen kunnen we meer bereiken dan alleen.

Hoe nu verder?

De vijftien onderzoeksprojecten zijn pas op de helft van hun onderzoek. Zij gaan hier mee verder en over ongeveer een half jaar ronden zij hun doorbraakprojecten af. Het is nog afwachten welke resultaten hieruit komen en wat dat betekent. Houd onze website in de gaten voor updates over de onderzoeksresultaten.

Voor nu wordt er hard gewerkt aan een vervolgprogramma waarvoor financiering nodig is. Heeft u interesse om hieraan bij te dragen? Stuur dan een mail naar microplasticshealth@zonmw.nl

]]>
news-4240 Mon, 24 Jun 2019 16:57:29 +0200 Vier publiek-private projecten toegekend voor Big Data en Gezondheid https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/vier-publiek-private-projecten-toegekend-voor-big-data-en-gezondheid/ In de Commit2Data ronde Big Data & Gezondheid zijn vier publiek-private onderzoeksprojecten toegekend op het gebied van vroege opsporing en preventie van hart- en vaatziekten. De Topsector LSH, NWO, ZonMW, de Hartstichting en het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport hebben in totaal 6.58 M€ beschikbaar gesteld voor de financiering van deze projecten. Daarnaast voorziet het Nederlandse eScience Center ieder project van ondersteuning door eScience Research Engineers.

De toegekende publiek-private onderzoeksprojecten

Perfect Fit: Targeting key risk factors for cardiovascular disease in at-risk individuals using a personalized and adaptive approach

Roken en weinig beweging werken hart- en vaatziekten in de hand.  Het consortium onder leiding van prof. dr. N.H. Chavannes (Leiden University Medical Center) zal big data gebruiken om een gepersonaliseerde en flexibele virtuele coach te ontwikkelen die mensen ondersteunt bij het stoppen met roken.

Partners: TU Delft, University of Twente, Trimbos Institute, Leiden University, m, Sense Health, Virtuagym, Roessingh Research & Development, Stichting Pharos, Stichting Publiek Privaat Partnership Stop met Roken, GlaxoSmithKline en Stichting Zorg & Zekerheid.

CARRIER - Coronary ARtery disease: Risk estimations and Interventions for prevention and EaRly detection

- a Personal Health Train project

Het consortium onder leiding van prof.dr. ir. A.L.A.J. Dekker (Universiteit Maastricht) heeft als doel om in dit project risicopgroepen voor hart- en vaatziekten te identificeren. Hiervoor gebruiken de onderzoekers bestaande datasets van het Centraal Bureau voor de Statistiek, ziekenhuizen en huisartsen. De groep werkt daarnaast aan een electronische levensstijlcoach die de therapietrouw bevordert van deze risicogroep. Patiënten en zorgverleners stellen samen een gepersonaliseerde leefstijlinterventie op.

Partners: Maastricht University, Maastricht UMC+, Sananet Care BV, CBS, MAASTRO Clinic, HuisartsenOZL en Huis van de Zorg.

MyDigiTwin: Using Big-Data to put a cardiovascular digital twin into the hands of people

Met MyDigiTwin wil het consortium onder leiding van prof.dr. P. van der Harst (Rijksuniversiteit Groningen) kunstmatige intelligentie algoritmes inzetten om persoonlijke digitale tweelingen op te sporen. MyDigiTwin kan het effect van veranderingen op de gezondheid van individuen voorspellen. Door zich te vergelijken met hun digitale tweeling, kunnen mensen hun persoonlijke risico op hart- en vaatziekten beter begrijpen en daarnaar handelen.

Partners: UMC Groningen, UMC Utrecht, University of Twente, Erasmus MC, Siemens Healthineers Nederland N.V., HartKlinieken, Drimpy, Harteraad, HartNet Noord-Nederland, Huisartsenpraktijk Waardenburg, Mijnhuisarts BV, Hartstichting, NL Heart Registration, Heartlife Klinieken, Niped, Gezondheidsplein Middelstum, NL Healthcare Institute, The Story Network, RTRN, Menzis, Novartis Pharma B.V., Bayer B.V. en Sanofi-Aventis NL B.V.

STRAP: Self TRAcking for Prevention and diagnosis of heart disease

Het consortium onder leiding van prof. dr. P. Markopoulos (Technische Universiteit Eindhoven) groep verdiept zich in wat kan, wat mag, wat werkt in de zorg voor hartpatienten. Hoe worden kwetsbare groepen en het zorgpersoneel optimaal betrokken en verbonden? De groep wil een platvorm ontwikkelen waar patiënten zelf metingen kunnen doorgeven. Hiervoor worden vragenlijsten en digitale sensoren gebruikt.

Partners: Technische Universiteit Eindhoven, Erasmus MC, Technische Universiteit Delft, Cardiron BV, MyoVista, Sostark SME, Reinier de Graaf Gasthuis, Stethee, BOBO Tech, Game Solutions Lab SME, Smart Toilets en WCN.

Meer informatie over Big Data en Gezondheid vindt u op de programmapagina.

]]>
news-3970 Thu, 25 Apr 2019 11:58:02 +0200 Praat mee over de wetenschapper in 2030 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/praat-mee-over-de-wetenschapper-in-2030/ Het erkennen en waarderen van de wetenschapper in de toekomst dat is waarover we in gesprek gaan met (jonge) wetenschappers, universiteiten, financiers en maatschappelijke partners. Tijd voor nieuwe set competenties

Is de wetenschap toe aan vernieuwing? De maatschappij kijkt kritisch naar de waarde en het functioneren van de wetenschap. De erkenning en waardering van wetenschappers leunt zwaar op citaties en impactfactoren en wetenschappers ervaren grote tijds- en prestatiedruk op het gebied van onderzoek en onderwijs. Maar wat zegt het huidige systeem over hun bijdrage aan de wetenschap of aan de samenleving? Is het tijd voor een nieuwe set competenties voor de wetenschappers van morgen?

Praat mee

ZonMw en NWO organiseren op donderdag 23 mei 2019 in de Fokker Terminal in Den Haag de conferentie 'Evolutie of revolutie? Praat mee over de wetenschapper van 2030'. Wij nodigen u van harte uit, meld u aan en deel uw visie.

Praat ook mee online: #wetenschapper2030

 

]]>
news-3725 Wed, 06 Mar 2019 20:33:02 +0100 Microplastics & Health: vijftien gehonoreerde projecten https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/microplastics-health-vijftien-gehonoreerde-projecten/ Op 21 februari hebben vijftien unieke onderzoeksprojecten groen licht gekregen. Zij mogen starten met hun onderzoek naar de gezondheidseffecten van micro- en nanoplastics op onze gezondheid. Een kleine maand eerder, om precies te zijn op 25 januari, vergaderde de internationale Microplastics & Health Programma Commissie over de – in totaal – 22 ingediende onderzoeksvoorstellen. Bij de beoordeling werd gelet op zowel kwaliteit als relevantie. De Commissie was zeer te spreken over de inzendingen waardoor het beschikbare budget volledig kan worden besteed aan vijftien projecten. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door financiering van NWO gesteund door de topsector Life Sciences & Health en topsector Water, het Gieskes-Strijbis Fonds, en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Onderwerpen

In de gehonoreerde onderzoeken staan belangrijke vragen centraal als:

  • Hoe kunnen plastic deeltjes het lichaam binnen komen?
  • Welke rol spelen de grootte, vorm en samenstelling van de deeltjes?
  • Waar zouden gezondheidseffecten kunnen optreden, denk aan longen, darmen en het immuunsysteem, en hebben micro-organismen die op de plastics voorkomen een effect?

Pas het begin

De internationale beoordelingscommissie benadrukt dat de honorering van deze vijftien projecten pas het begin is. Een jaar is niet lang genoeg om alle antwoorden te verkrijgen. De Commissie ziet grote potentie in de onderzoeken en hoopt daarom ook dat structureel vervolgonderzoek mogelijk zal zijn. Nederland heeft wereldwijd een toonaangevende positie in het wetenschappelijk onderzoek naar microplastics en dit moet volgens de Commissie verder uitgebouwd worden.

Plastic Health Coalition

ZonMw werkt voor de communicatie over dit onderzoek samen met de Plastic Soup Foundation omdat zij een groter en breder publiek bereiken. Over de verschillende pilotprojecten en (tussen)resultaten zal door de Plastic Health Coalition -  een initiatief van de Plastic Soup Foundation – gecommuniceerd worden. In deze Coalitie werken verschillende nationale en internationale milieu- en onderzoekorganisaties samen die zich zorgen maken over of bezig houden met de effecten van (micro)plastic op onze gezondheid.

Meer informatie

Contactpersoon:

Wilt u met iemand in contact komen over het ZonMw programma Microplastics & Health? Stuur dan een e-mail naar Frank Pierik, programma manager Microplastics & Health.

]]>
news-3493 Wed, 23 Jan 2019 09:46:26 +0100 Subsidieoproep ‘Hart voor Duurzame zorg’ voor nieuwe medische technologie https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidieoproep-hart-voor-duurzame-zorg-voor-nieuwe-medische-technologie/ Medische technologie voor het eerder opsporen, monitoren en beter behandelen van hart- en vaatziekten is hard nodig om de toegankelijkheid van de zorg en voldoende personeel aan het bed te waarborgen. Daarom investeren de Hartstichting, ZonMw en NWO in Hart voor duurzame zorg, de gezamenlijke subsidieoproep van de DCVA en IMDI. Technologische innovatie levert een belangrijke bijdrage aan een betere gezondheid. Deze innovaties zorgen voor kosteneffectiviteit en maken een persoonlijkere zorg mogelijk. Een zorg die is toegespitst op de wensen en mogelijkheden van het individu.

Met behulp van nieuwe medische technologie kunnen risicofactoren en signalen van het ontstaan of verergeren van hart- en vaatziekten eerder worden herkend, beter gemonitord, en sneller behandeld worden met als doel schade en achteruitgang te voorkomen. Hiermee gaat de ziektelast door hart- en vaatziekten naar beneden en blijft de zorg voor mensen met hart- en vaatziekten ook in de toekomst bemensbaar.

Gezamenlijke subsidieronde

De Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) en het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI) starten samen deze nieuwe subsidieronde met middelen van de Hartstichting, ZonMw, NWO-TTW en NWO-MVI. De totale omvang van deze oproep is vijf miljoen euro, waarvan de helft gefinancierd wordt door de Hartstichting. De subsidieoproep wordt uitgevoerd door ZonMw.

Uw briljante idee

Heeft u een briljant idee voor nieuwe medische technologie? Of brengt u bestaande experimentele technologie naar de kliniek? Dien dan uiterlijk 9 april uw voorstel in.
Meer informatie en de mogelijkheid om in te dienen vindt u in de subsidieoproep.

Informatie en netwerkbijeenkomst

Overweegt u een aanvraag in te dienen en/of heeft u behoefte aan nieuwe contacten? Kom naar de informatie en netwerkbijeenkomst op vrijdag 15 februari 2019 van 13.30 tot 16.00 in het Holland Heart House te Utrecht. Klik hier om u aan te melden voor deze bijeenkomst.

]]>
news-3347 Thu, 13 Dec 2018 11:01:15 +0100 Internationale programma commissie Microplastics & Health rond https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/internationale-programma-commissie-microplastics-health-rond/ ZonMw presenteert met trots de internationale programma commissie van Microplastics & Health. De commissie zal de 22 onderzoeksvoorstellen die bij de huidige subsidieoproep zijn binnen komen evalueren op basis van de onafhankelijke referent oordelen en het wederhoor van de aanvragers. Het algemene doel van de subsidieoproep is om inzicht te krijgen in de mogelijke gezondheidsrisico’s en de biologische mechanismen die mogelijk betrokken zijn wanneer mensen worden blootgesteld aan kleine plastic deeltjes via orale of inhalatieroutes. Om dit te bereiken hebben de deelnemers binnen de onderzoeksgroepen hun krachten gebundeld en willen ze samenwerken in multidisciplinaire, vaak internationale groepen.

De commissie

De Microplastics & Health subsidieoproep beslaat een nieuw onderzoeksgebied en heeft het overgrote deel van de Nederlandse onderzoekers op dit gebied weten te bereiken. Mede hierom moest de programma commissie voornamelijk gebaseerd worden op buitenlandse experts. Slechts twee van de in totaal negen leden zijn gestationeerd in Nederland. De andere zeven leden zijn afkomstig uit Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, België en Duitsland. De voorzitter van de commissie is Aalt Bast, decaan Campus Venlo (Maastricht University). De focus van de commissie is voornamelijk toxicologie en deels milieu inclusief microplastics en microbiologie. Meer informatie over de leden en hun expertise leest u hier.

Meer informatie

Bron afbeelding: Chesapeake Bay Program - Will Parson

]]>
news-3263 Fri, 23 Nov 2018 08:22:59 +0100 Sportinnovator - Subsidieoproep voor bedrijven geopend https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/sportinnovator-subsidieoproep-voor-bedrijven-geopend/ Het naar de markt brengen van innovatieve producten in de sport, brengt voor ondernemers risico’s met zich mee. Vooraf worden vaak grote investeringen gevraagd, terwijl de baten nog achterblijven en de kans op succes niet zeker is. Het Topteam Sport wil met het programma Sportinnovator de ontwikkeling van innovaties stimuleren, zodat het bedrijfsleven met succes de stap naar de markt kan maken. Daarom is een subsidieoproep voor bedrijven geopend. Met de subsidieoproep voor bedrijven wil het Topteam Sport een aantal grote innovatieprojecten in de sport stimuleren. Het gaat daarbij om innovatieprojecten die de potentie hebben om zich in maximaal twee jaar zover door te ontwikkelen dat marktintroductie in zicht komt.

Wie komen in aanmerking voor de subsidieoproep voor bedrijven?

Deze oproep staat open voor een consortium van partijen met expertises die elkaar aanvullen. De verschillende partijen leveren samen de kennis en kunde die nodig is voor het innovatieproject. Binnen het samenwerkingsverband zijn bedrijven de hoofdaanvrager. De volgende partijen moeten in ieder geval binnen het samenwerkingsverband vertegenwoordigd zijn:

  • Een of meerdere bedrijven
  • Minimaal een kennisinstelling
  • Vertegenwoordiging vanuit de doelgroep

Thema’s subsidieoproep

De focus voor de subsidieoproep voor bedrijven ligt op de volgende drie thema’s:

  • Bewegen: gericht op technologische innovaties (o.a. games) om inactieve doelgroepen in beweging te krijgen,
  • Materialen : gericht op methoden die bijdragen aan duurzame sportaccommodaties,
  • Voeding: gericht op het verbeteren van uithoudingsvermogen en herstel van topsporters.

Opzet van de subsidieoproep

De subsidieronde bestaat uit twee fasen. In fase 1 kan een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd. Aanvragen hiervoor kunnen tot 8 januari 2019 worden ingediend. In fase 2 krijgen de meest kansrijke projecten uit fase 1 de mogelijkheid om de innovatie in een of twee jaar door te ontwikkelen met behulp van industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling.

Hoeveel subsidie kan ik aanvragen?  

  • Fase 1
    In fase 1 kan maximaal 30.000,- euro worden aangevraagd voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie (minimaal 50% cofinanciering). Er is 300.000 euro beschikbaar.
  • Fase 2
    Voor fase 2 kan maximaal 750.000 euro worden aangevraagd op een maximaal budget van 3 miljoen euro.

Samenwerking Sportinnovator-centrum

Samenwerking met een Sportinnovator-centrum in het consortium wordt door het Topteam Sport als een meerwaarde gezien. In een Sportinnovator-centrum werken partijen uit de sport, wetenschap, bedrijfsleven en overheden structureel samen. Sportinnovator-centra beschikken daarom over een relevant netwerk en kunnen de verbinding maken naar de sportpraktijk en de wetenschap. Daarnaast bieden sommige centra een uitgebreide test- of meetomgeving (‘Living Lab’) en kunnen zij een rol spelen in het verder verspreiden van opgedane kennis en ervaring binnen het project.

Informatiebijeenkomst 4 december

Op 4 december 2018 vindt een informatiebijeenkomst plaats over de subsidieoproep en is er een Meet- en Matchmiddag voor bedrijven en Sportinnovator-centra in het Philips-stadion in Eindhoven. U kunt zich hier daarvoor aanmelden.

Meer informatie

NB: er zijn twee wijzigingen in de subsidieoproep ten opzichte van de vooraankondiging van de oproep op deze site. Deze verandering zit in de hoogte van de beschikbare subsidiebedragen en in een aanscherping van het thema materialen.

 

]]>
news-3155 Fri, 26 Oct 2018 10:07:35 +0200 Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) versterkt onderzoeksprogramma Microplastics & Health https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/ministerie-van-infrastructuur-en-waterstaat-iw-versterkt-onderzoeksprogramma-microplastics-heal/ Het ministerie van I&W levert een financiële bijdrage aan het net opgestarte onderzoeksprogramma Microplastics & Health. Dit programma is geïnitieerd vanuit ZonMw in samenwerking met de Topsector Water, Topsector Life Sciences & Health en het Gieskes-Strijbis Fonds. In dit programma worden projecten gefinancierd naar gezondheidsrisico’s van micro- en nanoplastics. Er is steeds meer bekend over het voorkomen van kleine plastic deeltjes in de oceanen, rivieren, bodem en lucht. De herkomst van deze kleine plastic deeltjes is variabel. Bronnen van kleine plastic deeltjes komen bijvoorbeeld door het verval en verwering van plastic zwerfafval, of door microplastics aan cosmetica toe te voegen, door microvezels die loskomen bij het wassen van synthetische kleding of door slijtage van autobanden. De effecten op het zeeleven (mariene milieu) worden al enigszins duidelijk uit wetenschappelijk onderzoek. Op basis van dit onderzoek worden door wetenschappers zorgen geuit over mogelijke gezondheidseffecten op de mens als micro- en nanoplastics terechtkomen in ons eten, drinken en de lucht.

Doorbraakprojecten

Het ZonMw onderzoeksprogramma Microplastics & Health gaat door middel van het financieren van kortlopende doorbraakprojecten hier meer duidelijkheid over geven. Dit is een nieuw onderzoeksterrein waarin projecten de mogelijk toxische effecten van kleine plastic deeltjes op cel- en orgaanniveau bij mensen bestuderen. Een deel van de kennis die nodig is voor dit nieuwe onderzoeksterrein bevindt zich in het buitenland. Daarom wordt vanuit het subsidieprogramma internationale samenwerking met verschillende disciplines gestimuleerd.

De subsidieoproep is net gesloten en alle aanvragen worden behandeld. Naar verwachting zal begin 2019 door een internationale commissie besloten worden welke projecten gehonoreerd worden. Met de aanvullende bijdrage van het ministerie van I&W kunnen vier extra projecten starten, waardoor er nu maximaal 14 projecten in totaal gefinancierd kunnen worden. De impact van het programma wordt hiermee aanzienlijk vergroot.

Meer informatie:

Programmapagina Microplastics & Health
 

]]>
news-3104 Fri, 12 Oct 2018 11:31:24 +0200 Miniscule vuurtoren brengt niertumor in beeld https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/miniscule-vuurtoren-brengt-niertumor-in-beeld/ Regelmatig worden kleine niertumoren operatief verwijderd, terwijl achteraf blijkt dat ze goedaardig zijn. Met een nieuwe techniek, gebaseerd op laserlicht, is het mogelijk dat onderscheid direct te maken. Ook bij sommige andere tumorsoorten lijkt dit een adequate vorm van diagnostiek. Steeds vaker worden kleine niertumoren bij toeval ontdekt tijdens een CT- of MRI-scan van de buik. De vraag is dan of zo’n tumor goed- of kwaadaardig is, om te weten of een operatie of bevriezing via cryoablatie noodzakelijk is. De bestaande diagnostiek is echter niet afdoende, vertelt Martijn de Bruin. Hij werkt als onderzoeker op de afdelingen urologie en Biomecial Engineering and Physics van het Amsterdam UMC. `Met een lange naald wordt dan een stukje weefsel uit de tumor gehaald voor analyse door de patholoog. Maar als je tijdens het nemen van zo’n biopt de tumor mist of in het centrum raakt, waarbij je voornamelijk met dode cellen te maken hebt, dan weet je nog steeds niet wat voor soort tumor het is. Dit komt toch in 20 procent van de gevallen voor.’

OCT

De Bruin heeft samen met collega’s een nieuwe techniek ontwikkeld, die direct uitsluitsel geeft zonder tussenkomst van een patholoog. Dit werd mede mogelijk gemaakt door subsidie van ZonMw vanuit het Programma Translationeel Onderzoek. De techniek is gebaseerd op de zogenaamde Optische Coherentie Tomografie (OCT), legt De Bruin uit. `De patiënt moet op zijn of haar zij liggen, zodat de nier tegen de onderkant van de huid wordt gedrukt. De interventieradioloog en de uroloog brengen dan onder geleiding van echo een holle naald in de tumor. Door die naald voeren ze een optische fiber in, die beelden maakt van de tumor. Blijkt deze kwaadaardig, dan kan in de toekomst via andere naalden de tumor meteen worden bevroren.’

De Amsterdamse onderzoeker vergelijkt de fiber met een vuurtoren. Op de tip zit een spiegeltje dat het laserlicht in een hoek van 90 graden afbuigt. Doordat de fiber 1600 omwentelingen per minuut maakt en gecontroleerd met een motortje 10 millimeter per seconde naar buiten wordt getrokken, ontstaat er een 3D-afbeelding van het omliggende weefsel. De Bruin: `We gebruiken infrarood laserlicht. Dat dringt een beetje het weefsel in. Natuurlijk wil je ook weten waar de reflectie vandaan komt. Vanwege de hoge snelheid van licht kun je geen tijdsmetingen doen zoals bij echogeluid. Daarom splitsen we het laserlicht in twee bundels: een reflecteert via het spiegeltje en de andere vanuit het weefsel. Door het verschil in reflectie te meten, kunnen we de diepte bepalen.’

Chaotische reflectie

Het mooie van laserlicht is volgens De Bruin dat het niet alleen een beeld geeft van het tumorweefsel, maar ook of het goed- of kwaadaardig is. `Bij gezond weefsel kaatst het licht in een regelmatig patroon terug. Kankercellen hebben veel meer celkernen en organellen omdat ze veel actiever zijn. Die onderdelen verstrooien het licht in een chaotische structuur.’ Door nog meer patiënten te onderzoeken, wil De Bruin kijken of het mogelijk is te bepalen hoe agressief een tumor is, wat belangrijk is voor het bepalen van de behandeling. `Bovendien kijken we of we OCT kunnen inzetten bij prostaat- en longkanker. Normaal moet je bij deze tumoren eveneens biopten nemen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als je ook hierbij op een veel minder invasieve en effectievere manier een diagnose kunt stellen.’

Tekst: John Ekkelboom

Meer informatie

  • ZonMw, SGF en de gezondheidfondsen vinden dat translationeel onderzoek noodzakelijk is om veelbelovende behandelmethoden bij de patiënt te krijgen. Door de krachten te bundelen kunnen beschikbare middelen efficiënter worden ingezet. Dit project is medegefinancierd door het KWF.
  • ZonMw thema Translationeel onderzoek
  • ZonMw Programma Translationeel Onderzoek

 

 

]]>
news-3044 Wed, 26 Sep 2018 11:17:29 +0200 Twee miljoen voor doorbraak diabetes type 2 onderzoek https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/twee-miljoen-voor-doorbraak-diabetes-type-2-onderzoek/ Amersfoort, 26 september 2018 – Het Diabetes Fonds en ZonMw financieren gezamenlijk 2 miljoen euro in het programma Diabetes II Doorbraakprojecten. Het programma biedt onderzoekers de mogelijkheid om nieuwe ideeën voor de oplossing van diabetes type 2 in korte tijd te bewijzen. Om ze daarna uitgebreid te kunnen onderzoeken. Centraal staat hierbij: wat gaat hét verschil maken bij het voorkomen en stoppen van diabetes type 2? Ruim 1,1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2 en dit zal de komende jaren alleen maar toenemen. De gevolgen van deze aandoening zijn groot, mede door het risico op ingrijpende complicaties. Onderzoek heeft al veel kennis opgeleverd over de achterliggende mechanismen, maar er is nog geen oplossing om diabetes type 2 te stoppen.

Diabetes II Doorbraakprogramma

ZonMw en het Diabetes Fonds combineren hun expertise en starten vandaag met het programma. Daarmee kan een volgende stap gezet worden om diabetes type 2 terug te dringen. Dit programma is uniek, want het stimuleert wetenschappers hun ideeën te toetsen met mogelijk baanbrekende oplossingen.

20 gehonoreerde projecten

Er starten 20 onderzoeksprojecten binnen het programma Diabetes II Doorbraakprojecten. Deze projecten hebben betrekking op één of meerdere van de volgende onderwerpen: veroudering, biomarkers, datasets, gezonde leefstijl, risicogroepen, insulineongevoeligheid, zwangerschapsdiabetes, laag sociaal economische klasse en kinderen met diabetes type 2. De projecten die gehonoreerd zijn, zijn kortlopende pilotprojecten met een maximale duur van een jaar. Meer informatie over de 20 projecten vindt u op onze programmapagina Partnership Diabetes.

Over het Diabetes Fonds

Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de complicaties ervan. Daarom wil het Diabetes Fonds Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Enerzijds door wetenschappelijk onderzoek te financieren naar betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en type 2. Anderzijds door de gezonde keuze makkelijker te maken. Voor meer informatie over diabetes kunt u terecht op de website van het Diabetes Fonds www.diabetesfonds.nl.

Over ZonMw

ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis. Daarmee draagt ZonMw bij aan het verbeteren van de zorg en gezondheid. Met allerlei subsidieprogramma’s wordt de totale innovatiecyclus gestimuleerd. Van fundamenteel onderzoek tot implementatie van nieuwe behandelingen, preventieve interventies of verbeteringen in de structuur van de gezondheidszorg.

Meer informatie

Voor meer informatie of interviewverzoeken neem contact op met:
Tatiana Pijnenburg op telefoonnummer 06 551 06 395 of via t.pijnenburg@diabetesfonds.nl of met Danique van der Gaauw op telefoonnummer 070 3495311 of via gaauw@zonmw.nl.

- Programmapagina Partnership Diabetes Fonds

 

 

]]>
news-2985 Wed, 12 Sep 2018 14:48:19 +0200 Onderzoekers, artsen en financiers bundelen krachten in Dutch CardioVascular Alliance https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/onderzoekers-artsen-en-financiers-bundelen-krachten-in-dutch-cardiovascular-alliance/ Overvallen worden door een hartinfarct of een beroerte behoort over ruim 10 jaar tot het verleden. Die ambitie stelt de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) zich, een nieuw samenwerkingsverband van twaalf organisaties, wetenschappers en zorgprofessionals op het gebied van hart- en vaatonderzoek. ZonMw is één van deze twaalf organisaties. De DCVA werd woensdag 12 september 2018 feestelijk gelanceerd tijdens een presentatie in het Muntgebouw in Utrecht. De bundeling van krachten op landelijk niveau moet ertoe leiden dat we hart- en vaatziekten eerder kunnen opsporen, oplossingen sneller ontwikkelen én naar de patiënt brengen en evalueren. Het gezamenlijke doel is om de ziektelast in 2030 met een kwart te verminderen.

Omvang van het probleem: 106 doden per dag

Op dit moment telt Nederland circa 1.4 miljoen hart- en vaatpatiënten. Als gevolg van de vergrijzing, een veranderde levensstijl en diabetes stijgt dit aantal tussen nu en 2030 naar verwachting tot 1.9 miljoen. Dat betekent dat één op de zeven volwassenen een hart- of vaataandoening heeft, meer mensen vroegtijdig sterven en levens worden beperkt. Naast de impact die dit heeft op de patiënt en zijn of haar omgeving, leidt dit ook tot aanzienlijk hogere zorgkosten.

Vroegdiagnostiek topprioriteit

Betere vroegdiagnostiek is een van de topprioriteiten van de DCVA. Daarbij gaat het om nieuwe of verbeterde tests, innovatieve diagnostische instrumenten en optimaal gebruik maken van gegevens die mensen zelf verzamelen. Om dit doel te bereiken, verwacht de DCVA de komende tien jaar minimaal 1 miljard euro nodig te hebben voor onderzoek, valorisatie en implementatie. De twaalf partners gaan intensief samenwerken om deze benodigde menskracht en middelen bij elkaar te brengen, met elkaar én met nieuwe partners.

Samenwerking in allianties

Onderzoekgroepen van alle universiteiten en ziekenhuizen werken samen in allianties en krijgen van de partners ondersteuning bij het versnellen van de valorisatie en implementatie. Dit zorgt ervoor dat oplossingen eerder bij de patiënt komen. Ook is er aandacht voor talentontwikkeling, zodat er ook in de toekomst toponderzoekers zijn, en wordt de onderzoeks-infrastructuur in Nederland verbeterd. De organisaties bouwen bijvoorbeeld aan een sterk datanetwerk, dat het delen en hergebruik van hartweefsels en data voor vervolgonderzoek mogelijk maakt.

Meer informatie over de DCVA vindt u op hun website.


]]>
news-2728 Mon, 09 Jul 2018 16:10:52 +0200 Vijfde bijeenkomst voor strategic public-private partnerships (PPP’s): (inter)nationale subsidiemogelijkheden https://healthholland.h5mag.com/update_july_2018/agenda_-_past_events#Strategic_PPP_Meeting De Topsector Life Sciences & Health (LSH) organiseerde op 19 juni de vijfde inspiratie en informatie sessie voor strategische PPP’s in de LSH sector, waaronder IMDI. Tijdens deze driemaandelijkse bijeenkomst ontmoetten LSH stakeholders en vertegenwoordigers van deze PPP’s elkaar en leerde ze meer over de strategische richting, samenwerking en subsidiemogelijkheden.  

]]>
news-2708 Thu, 05 Jul 2018 11:04:47 +0200 Regio Deals bieden kansen aan eHealth en zorgICT https://www.zorginnovatie.nl/nieuws/regio-deals-bieden-kansen-aan-ehealth-en-zorgict Het kabinet wil de aanpak van regionale opgaven ondersteunen en heeft hiervoor in het Regeerakkoord geld vrijgemaakt. Regionale partijen kunnen concrete voorstellen doen om een meervoudige opgave in de regio aan te pakken. Het gaat om opgaven van sociale, ecologische of economische aard. En daar behoren ook zorgvragen toe. Publiek-private samenwerking is hierbij van belang.  

]]>
news-2623 Wed, 20 Jun 2018 11:27:51 +0200 De tien belangrijkste campussen en science parks van Nederland https://www.consultancy.nl/nieuws/18264/de-10-belangrijkste-campussen-en-science-parks-van-nederland Nederland heeft tientallen campussen en science parks verspreid door het land. Dit zijn hubs waar het bedrijfsleven, innovators, onderzoekers en academici samenkomen om een broeinest voor innovatie te vormen. Nu is er een analyse van de tien grootste en belangrijkste Nederlandse science parks.  

]]>
news-2475 Tue, 15 May 2018 17:31:23 +0200 Als Nederlandse onderneming de Duitse markt op met uw medische innovatie? https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/als-nederlandse-onderneming-de-duitse-markt-op-met-uw-medische-innovatie/ Bent u ondernemer en op zoek naar kansen in Duitsland? Kom dan op maandagmiddag 25 juni naar Utrecht en leer meer over de Duitse markt. Netherlands Business Support Office (NBSO) Stuttgart neemt u samen met een aantal collega-ondernemers mee in de wereld van Duitse zorginnovaties. De NBSO ondersteunt Nederlandse ondernemers bij het zakendoen in Duitsland met het verstrekken van marktinformatie en beschikken daarvoor over een uitgebreid netwerk van lokale bedrijven, overheidsinstanties en adviseurs.  

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd vanuit het programma “MKB in Europa” van ZonMw en RVO.nl. Kunt u ondersteuning gebruiken bij de introductie en afzet van medische producten of diensten in Duitsland? Meld u dan aan via het inschrijfformulier.

Concept programma

  • Hoe is bekostiging voor medische innovaties in Duitsland geregeld? Welke partners of partijen heeft u in Duitsland nodig en hoe vindt u die?
  • Ervaringen van ondernemers met het betreden van de Duitse markt: IMS Medical, Telepsy en DOVIDEQ Medical.
  • Van welke (subsidie)regelingen kunt u gebruik maken? Denk aan Eurostars, EU-SME instrument, Fast Track to Innovation
  • Rondetafelgesprekken en netwerkborrel

De bijeenkomst vindt plaats bij RVO in Utrecht (bij Utrecht Centraal Station) van 15:00 tot 17.30 uur. Dit event is gratis, maar registratie is verplicht i.v.m. toegang tot het gebouw. 

]]>
news-2463 Mon, 14 May 2018 17:26:14 +0200 Lijntjes zijn kort in Manchester https://www.bnr.nl/podcast/zakendoen-in-europa/10343487/lijntjes-zijn-kort-in-manchester?utm_campaign=59ce302494a326576902799c&utm_content=5ae1ee1fea1aac113a004626&utm_medium=smarpshare&utm_source=twitter Luister naar een fragment van BNR radio met Frans Nederstigt. Zakendoen in Europa gaat op zoek naar de 'secret places' voor ondernemers in Europa. Samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) brengen ze al deze hotspots in kaart. Vandaag: de Manchester Corridor, de grootste life sciences en health campus van Europa.  

]]>
news-2452 Wed, 09 May 2018 11:53:19 +0200 Medische Inspirator prijs werkt dit jaar samen met patiëntenorganisaties https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/medische-inspirator-prijs-werkt-dit-jaar-samen-met-patientenorganisaties/ Inschrijving voor de Medische Inspirator prijs 2018 is geopend! De Medische Inspirator prijs is een aanmoedigingsprijs voor duurzame samenwerkingsverbanden tussen patiënten en onderzoeksgroepen en waar mogelijk met zorgverleners en het bedrijfsleven. De samenwerking is bedoeld om vraaggericht onderzoek naar die producten waar patiënten behoefte aan hebben te versnellen. Omdat patiëntenorganisaties meer zicht hebben op de onderzoeksprioriteiten van medische producten van de patiënt, kunnen onderzoekers met hen samen een aanvraag indienen. Indienen kan tot 29 mei.

Samenwerken met patiëntenorganisaties

Dit jaar zijn er in samenwerking met ZonMw programma’s drie categorieën opgesteld. Binnen deze categorieën kunt u terecht bij de volgende patiëntenorganisaties:

Valt uw onderzoek binnen één van de drie categorieën en willen u en uw onderzoekgroep zich aanmelden voor de Medische Inspirator prijs? Dan kunt u direct contact opnemen met een van de drie patiëntenorganisaties. Zij hebben dit jaar de mogelijkheid om onderzoeksgroepen bij ons aan te dragen. Vervolgens krijgen deze onderzoekers van ons een uitnodiging om een aanvraag in te dienen.  Meer informatie over de voorwaarden van de Medische Inspirator prijs 2018 of voor de contactgegevens van de betreffende patiëntenorganisatie is in de oproep te vinden.  

De Medische Inspirator prijs

Sinds 2015 wordt de Medische Inspirator prijs uitgereikt aan de meest inspirerende samenwerking tussen patiënten en onderzoekers. Op onze pagina leest u meer over de genomineerden en winnaars van 2017. Elk jaar worden er door ZonMw drie categorieën geselecteerd waar de onderzoeken betrekking op moeten hebben. Deze categorieën komen voort uit ZonMw subsidieprogramma’s. Vervolgens nomineert een onafhankelijke jury uit de aanmeldingen drie onderzoeksprojecten. Deze drie genomineerden worden door ZonMw begeleid in het opnemen van een promotievideo waarin zij kort laten zien waarom hun samenwerkingsverband het meest inspirerend is en wat het onderzoek inhoudt. Uiteindelijk mag het Nederlands publiek tijdens een campagneperiode van een maand stemmen op één van de drie projecten. De winnaar ontvangt een prijs van €75.000 en nummer twee en drie ontvangen €50.000 en €25.000. Het prijzengeld mogen zij besteden aan het onderzoek.

Meer informatie

]]>
news-1972 Tue, 19 Dec 2017 11:03:19 +0100 Inschrijving Innovatie door co-creatie: ZonMw PPS dag geopend https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/inschrijving-innovatie-door-co-creatie-zonmw-pps-dag-geopend/ Op donderdag 15 februari 2018 organiseert ZonMw in samenwerking met Health~Holland, NWO en RVO de 3e editie van de ZonMw Publiek-private samenwerking dag: Innovatie door co-creatie in Utrecht. In het middagprogramma zijn vier thema’s (financieringsvormen, valorisatie, Big Data en MKB in PPS) met elk drie sessies. Tijdens de pauze is een informatiemarkt voor aankomende PPS subsidieoproepen waar vraag en aanbod bijeen komen. Meer informatie over het programma vind je op de website.

Heb je interesse om de middag bij te wonen? Aanmelden kan via onze website. De toegang is gratis, aanmelding vereist. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben dan kan je deze mailen naar pps@zonmw.nl

]]>
news-1299 Fri, 23 Jun 2017 13:23:16 +0200 Genomineerden voor de Medische Inspirator 2017 bekend https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/genomineerden-voor-de-medische-inspirator-2017-bekend/ De Medische Inspirator is een stimuleringsprijs voor de meest inspirerende samenwerking tussen patiënt en onderzoeker. Een jury van experts en patiënten vertegenwoordigers heeft 3 projecten uit de 21 inzendingen gekozen. De genomineerden voor de Medische Inspirator 2017 zijn:

Categorie eHealth: Cursus Partner in Balans bij dementie
Onderzoeker Lizzy Boots (MUMC) en mantelzorger Jenny Tillie-Hecker

Mantelzorgers van mensen met dementie staan mede door sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen toenemend onder druk. In nauwe samenwerking met mantelzorgers is de eHealth cursus Partner in Balans ontwikkeld. De wens is om deze zelfmanagementinterventie beschikbaar te maken voor iedere mantelzorger in Nederland in de fase van vroege dementie.

Categorie Innovatieve Instrumenten: IV-Wear maakt het infuus draagbaar
Onderzoeker Bart Verkerke (UMCG) en patiënt Dave Keijzer

In Nederland krijgen elk jaar meer dan 1 miljoen patiënten na een grotere operatie een infuus. De infuuspaal is een belemmering bij drempels, traplopen en bewegen in kleine ruimtes zoals wc’s. Samen met de patiëntvertegenwoordiger kwamen de projectleden tot de oplossing van een draagbare infuuszak.  Met dit project willen onderzoeker en patiënt het product verder ontwikkelen.

Categorie Hulpmiddelen: Een Slimme Zelftest voor Adem
Onderzoeker Erik Bischoff (Radboudumc) en patiënt Joep Fleuren

Slimme apparaten kunnen een belangrijke rol spelen bij chronische patiënten. Samen met patiënten is de COPD Smart Care Assistant, een slimme app voor adem, ontwikkeld. Deze app herkent vroegtijdige longaanvallen en geeft direct behandeladvies. Met ondersteuning van de onderzoekers zetten COPD patiënten zelf een experiment op voor de invloed van de app.

Wie wint de Medische Inspirator 2017?

Welk team van patiënt en onderzoeker heeft de meest inspirerende samenwerking en wint de Medische Inspirator 2017? U kunt van half oktober tot en met half november kiezen wie nummer 1, 2 en 3 worden. Zij winnen resp. € 75.000, € 50.000 en € 25.000 voor hun onderzoek.

Meer informatie over de prijs is te vinden op de website van Medische Producten Nieuw Nodig

]]>
news-921 Tue, 07 Mar 2017 16:13:00 +0100 Ida Poortinga wint IMDI Talentprijs https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/ida-poortinga-wint-imdi-talentprijs/ Ida Poortinga is de winnaar van de IMDI Talentprijs 2015-2016. Zij ontwikkelde een softwareapplicatie waarmee handtherapeuten maar ook patiënten zelf eenvoudig een vingerspalk kunnen ontwerpen. Het digitale ontwerp kan worden verzonden naar een bedrijf dat deze orthese met een 3D-printer vervaardigt. De prijs werd uitgereikt door Cathy van Beek. Normaal is het maken van een vingerspalk handwerk. Hierbij brengt een ervaren handtherapeut een thermoplast onder verhitting in de gewenste vorm. Dit is niet alleen tijdrovend maar de uiteindelijke spalken zijn volgens Ida Poortinga (25) meestal ook niet zo mooi afgewerkt. Als student Biomedical Engineering aan de Rijksuniversiteit Groningen wilde ze dit maakproces vereenvoudigen en versnellen. Deze uitdaging paste mooi in het programma MakeHealth van het Creative Care Lab van Waag Society, dat als doel heeft tot nieuwe inzichten en innovatieve oplossingen te komen voor het zelfmanagen van ziekten en beperkingen.

Gedigitaliseerde schuifmaat

Poortinga ontwikkelde een mobiele applicatie waarmee iemand eenvoudig een digitale vingerspalk kan ontwerpen.`Dat kan een handtherapeut doen maar ook de patiënt zelf thuis vanuit een luie stoel. Met een gedigitaliseerde schuifmaat hoef je alleen de lengte en op 3 plekken de dikte van je vinger te meten. De applicatie maakt een 3D-model op maat en berekent de juiste stijfheid. Dat model kun je op locatie printen of doorsturen naar een gespecialiseerd bedrijf in medisch 3D-printen.’

Het prototype van de applicatie werkt geheel naar wens, vertelt Poortinga. Zij onderzocht ook de complexiteit van de regelgeving rondom kwaliteit en veiligheid van medische instrumenten wanneer het maakproces zich verplaatst naar de patiënt zelf. `Wanneer de applicatie op de juiste wijze wordt toegepast, dan voldoet de 3D-geprinte orthese aan die kwaliteits- en veiligheidseisen. Het resultaat is zelfs beter dan een handgemaakte.’ De volgende stap is de applicatie te vermarkten. Poortinga zegt dat het huidige prototype al kan worden ingezet voor het immobiliseren van vingergewrichten bij reumapatiënten. `Maar ook sporters met mallet-vingers, waarbij door een blessure een vingertopje naar beneden hangt, kunnen er baat bij hebben. En in de toekomst zou het wellicht mogelijk zijn om deze software in aangepaste versies te gebruiken voor bijvoorbeeld het printen van prothesen en implantaten.’

Aanstormend talent

Voor dit afstudeeronderzoek ontving Ida Poortinga een plaquette en een bedrag van € 1500. Met deze prijs wordt aanstormend talent uit de IMDI Centres of Research Excellence (CoREs) beloond voor het beste afstudeeronderzoek naar nieuwe medische hulpmiddelen. De andere 2 genomineerden voor de IMDI Talentprijs waren Sebastian van der Voort en Laura van Huizen. Zij deden respectievelijk onderzoek naar een techniek om de risico’s van protonenbehandeling bij kankerpatiënten in te schatten en naar een nieuwe microscooptechniek om borsttumoren te herkennen.

Innovative Medical Devices Initiative

Het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI), dat is opgericht door ZonMw, brengt wetenschap, zorgsector en bedrijfsleven bij elkaar om gezamenlijk medische technologie te ontwikkelen en te implementeren. Om deze zorginnovaties mogelijk te maken, zijn 8 CoREs in het leven geroepen rond de onderwerpen beeldvorming en –analyse, de thuis- en revalidatiezorg en minimaal invasieve technieken. 

]]>