De ziekte van Parkinson is een ingewikkelde hersenziekte en heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven van de patiënt ZonMw stimuleert en financiert onderzoek naar de Ziekte van Parkinson.

Bewegen is gezond. Maar welke invloed heeft sporten bij mensen met de ziekte van Parkinson? ZonMw financiert onderzoeken waarin parkinsonpatiënten meedoen aan een beweegprogramma.

Effecten en kosten behandelingen vergelijken

De ziekte van Parkinson ontstaat in de hersenen.  De symptomen en het verloop van de ziekte zijn bij elke patiënt verschillend. Aan de buitenkant is de ziekte niet altijd zichtbaar, maar één ding hebben alle patiënten gemeen: Het verlies van geliefde activiteiten – en uiteindelijk hun zelfstandigheid.

Overzicht onderzoeken

ZonMw financiert veel verschillende onderzoeken naar de Ziekte van Parkinson.  Bijvoorbeeld door de werkzaamheid van twee verschillende behandelingen met elkaar te vergelijken. Ook wordt onderzoek gedaan naar de erfelijkheid naar de ziekte. Op deze manier kunnen patiënten in de toekomst een behandeling op maat krijgen.

Bekijk op deze pagina de verschillende onderzoeken die ZonMw financiert.

Uitgelicht

Lange termijn effecten Levodopa

Levodopa is het effectiefste en meest gebruikte geneesmiddel voor de ziekte van Parkinson. Binnen de LEAP-studie werd onderzoek gedaan naar de lange termijn effecten van dit geneesmiddel.

Naar de studie LEAP

Netwerkzorg vergroot doelmatigheid van zorg

Uit onderzoek blijkt dat netwerkzorg de doelmatigheid van zorg vergroot en waarde creëert voor zowel patiënten als zorgverleners.

Naar het onderzoek Netwerkzorg – een wereld te winnen

Vergelijken van twee behandelingen

De INVEST-studie vergelijkt de werkzaamheid en de kosten van twee behandelingen, namelijk Continous Levodopa Infusion en de traditionele behandeling van Deep Brain Stimulation.

Naar de studie INVEST

Parkinson en beweging

Bekijk ook

Uitgelicht

Sporten heeft zeer positieve werking op Parkinson

In de Park-in-Shape studie volgden parkinsonpatiënten 6 maanden lang een beweegprogramma. Wat bleek? Sporten heeft een positief effect op de motoriek van deze mensen. Zelfs vergelijkbaar met die van gangbare Parkinson medicatie.

Naar de studie Park In Shape

Blijven bewegen is belangrijk

Dit geldt nog sterker voor mensen met chronische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Het Radboudumc bouwde een app om bewegen te stimuleren en dit motiveert om een actieve leefstijl te onderhouden.

Bekijk de video

Behandeling op maat

Bij fundamenteel onderzoek krijgen wetenschappers de ruimte om vrij, ongebonden en risicovol onderzoek uit te voeren. Dit kan leiden tot baanbrekende inzichten. Bij onderzoek dat ZonMw financiert wordt bijvoorbeeld gezocht naar unieke kenmerken van patiënten. De patiënt krijgt zo een behandeling op maat.

Uitgelicht

Parkinson en erfelijkheid

Bob van Hilten: “Samen bouwen aan een betere toekomst voor Parkinson”

De onderzoekers van het “Parkinson Personalized Therapeutics Initiative (PPTI) consortium” willen met hun project ProPark 1900 patiënten uitgebreid onderzoeken. Ze onderzoeken hoe erfelijke factoren en de samenstelling van de ontlasting van invloed zijn op de unieke eigenschappen van patiënten. Daarnaast doen ze onderzoek naar het ontstaan van de ziekte en de bijwerkingen van de huidige medicijnen. Op deze manier krijgen patiënten een behandeling op maat.

Naar de ProPark studie

Big data for personalized medicine

Een cruciale ontwikkeling in de zorg is precisiegeneeskunde: het afstemmen van behandeling op de specifieke, persoonlijke kenmerken van elk individu. In dit project gebruiken we ‘big data’ analyses om dit te realiseren voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Bekijk het project

Precision neuroscience for precision neurology

In dit project wordt onderzocht of een gedetailleerde hersenscan informatie bevat die per patiënt uniek is (zoals een vingerafdruk) en kan voorspellen hoe die patiënt reageert op een nieuwe behandeling tegen tremor.

Lees meer over dit project

ZonMw financiert doelmatigheidsonderzoek. Bij doelmatigheid in de zorg worden twee verschillende behandelingen met elkaar vergeleken op het gebied van effecten en kosten. Dit biedt inzicht in welke behandelwijze het beste resultaat geeft, tegen welke kosten en is dus dé opmaat naar betere en betaalbare zorg.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website