Op 4 februari is het Wereldkankerdag. Dan wordt er stilgestaan bij de impact van het hebben van kanker. Ook het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker - én dat van hun naasten of nabestaanden - wordt onderstreept. Tegelijkertijd willen we deze speciale dag gebruiken om preventie, detectie, onderzoek en behandelingen die ontwikkeld worden voor het voetlicht te brengen.

ZonMw financiert verschillende soorten onderzoek naar kanker. We hebben een aantal projecten voor u uitgelicht:

 

Laatste ontwikkelingen

Betere oncologische zorg met actuele richtlijnen

Hoe houd je richtlijnen actueel? De richtlijn baarmoederkanker wordt doorlopend geactualiseerd door koppeling aan 2 geautomatiseerde informatiebronnen: wetenschappelijke ontwikkelingen en praktijkdata.

Interview met Cor de Kroon, gynaecoloog oncoloog

Blog: persoonsgerichte oncologische zorg

Portret Wendy Oldenmenger

Coördinator verpleegkundig oncologisch onderzoek Wendy Oldenmenger is één van de deelnemers aan het verpleegkundig leiderschapsprogramma LMNR 2.0. Zij doet onderzoek bij patiënten met kanker.

Lees de blog

HPV-vaccinatie halen of niet?

De HPV-Keuzehulp helpt meisjes samen met hun moeders te beslissen of zij zich laten inenten tegen het humaan papillomavirus (HPV), het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Lees het artikel in Mediator 44

Betere zorg voor patiënten met prostaatkanker

Zorgprofessionals werken samen met patiënten op verschillende manieren aan kwaliteit van zorg

Verzekeraars CZ en DSW gaan samen met zorgverleners uitkomsten van 3 diagnostische en therapeutische interventies in het zorgpad financieel belonen. Daarmee willen zij de zorg voor patiënten met prostaatkanker verbeteren.

Minder overdiagnostiek en bijwerkingen

Leven met kanker

Zelfmanagementondersteuning bij ongeneeslijke kanker

Patiënten met ongeneeslijke kanker zijn veelal kwetsbaar. Vaak is sprake van allerlei lichamelijke, psychosociale en existentiële problemen. Zelfmanagement is van belang om hier goed mee om te gaan in het dagelijks leven. In onze projecten NurseSMS en ICT4PAL is hier volop aandacht voor.

Lees meer over NurseSMS en ICT4PAL

Flink bewegen helpt patiënten met kanker

Intensief bewegen is goed voor patiënten met kanker. Onderzoeken naar de effecten van beweging verlopen echter moeizaam, omdat patiënten niet willen deelnemen aan de ‘inactieve’ controlegroep. Onderzoekers van het UMC Utrecht testten bij borstkankerpatiënten een nieuwe onderzoeksmethode, die goed blijkt te werken.

Lees het artikel in Mediator

Uitgelichte onderzoeken

Preventie van kanker

1 hand houdt reageerbuis vast voor bloedonderzoek

Screening bij de gezonde burger richt zich op preventie van ziekten. Door risico-indicatoren of de aanwezigheid van een ernstige ziekte of aandoening in een vroeg stadium op te sporen, kan eerder worden ingegrepen. Hierdoor is de kans op herstel groter. Vroege opsporing vormt een onmisbare schakel in de keten van preventie-curatie-care.

Lees meer over preventie

Tijdwinst bij opsporing kanker

Als kanker sneller wordt opgespoord, leidt dit tot een lagere ziektelast voor de patiënt. Hoeveel tijd neemt het (opsporings)proces eigenlijk in beslag en waar is de meeste tijdwinst te behalen?

Lees meer over het project Improving early detection of cancer in primary care

Genetisch gemodificeerde T-cellen pakken bloedtumor gericht aan

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een nieuwe therapie ontwikkeld voor mensen bij wie na een stamceltransplantatie de bloedkanker alsnog terugkeert. De celtherapie, waarbij T-cellen van de donor genetisch gemodificeerd worden, biedt een alternatief voor bestaande behandelingen.

Lees het interview met Mirjam Heemskerk

Onderzoek naar compleet dna-profiel voor therapie op maat bij melanoom

Onderzoeker in laboratorium

Een consortium onderzoekers van verschillende Nederlandse universitair medische centra en Hartwig Medical Foundation ontvingen subsidie van het programma Personalised Medicine, voor een uitbreiding van de TANGO-studie. Hiermee zoeken zij in het complete DNA-profiel van individuele patiënten naar biomarkers die voorspellen of iemand wel of niet zal reageren op immunotherapie.

Lees het nieuwsbericht

Kanker.nl ontwikkelt voorlichtingsmateriaal over Next Generation Sequencing

Echtpaar op de bank

Onderzoek en behandeling van kanker is in toenemende mate gebaseerd op sequencing technieken waarbij het DNA van de tumor van de patiënt wordt onderzocht. Met Next Generation Sequencing (NGS) kan een groter deel van het DNA sneller en goedkoper worden onderzocht. Deze belangrijke ontwikkeling in de tumorgenetica biedt meer diagnostische mogelijkheden en kans op een behandeling op maat (personalised medicine).

Lees het nieuwsbericht

Data leveren nieuwe inzichten op over behandeling borstkanker

portret Sabine Linn

Na een operatie, soms aangevuld met bestraling, krijgen veel vrouwen met borstkanker nog chemo en hormoontherapie. Maar welke groep heeft deze (zware) nabehandeling nodig, en bij wie werkt het überhaupt? De antwoorden komen uit data met eerder verzamelde behandelgegevens.

Lees het interview met oncoloog Sabine Linn

Regionale oncologische netwerken

In Nederland krijgt niet iedereen met de diagnose kanker altijd een state-of-the-art behandeling. De ontwikkeling van regionale oncologienetwerken moet dat verbeteren. Zorgprofessionals werken in die netwerken samen voor de best haalbare zorg voor elke kankerpatiënt. Het Citrien-programma 'Naar regionale oncologienetwerken' stimuleert hen daarin.

Lees meer over deze netwerken van het Citrienfonds
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website