Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt. De ziekte verandert niet alleen het leven van de patiënt, maar heeft ook invloed op dat van diens partner, familie, collega's en vrienden ... Kortom, kanker raakt iedereen.
ZonMw financiert verschillende soorten onderzoek naar kanker. We hebben een aantal projecten voor u uitgelicht:
Al aan het begin van de pandemie signaleerden wij dat er veel vragen waren over het effect van COVID-19 op oncologische zorg. Naar aanleiding van deze vraagstukken hebben wij diverse onderzoeken gefinancierd. Inmiddels zijn er al diverse resultaten bekend.
Lees meer over de onderzoekenBehandelingen voor kanker zijn steeds complexer en vinden vaker plaats in meerdere ziekenhuizen of andere zorginstellingen. Hoe zorg je voor voldoende samenwerking en overdracht om de patiënt heen?
Bekijk de minidocu van het CitrienfondsHoe zorg je dat een behandeling tegen kanker aansluit op doelen en wensen van patiënten? En hoe hou je rekening met hun gezondheidstoestand? Het Model Passend Behandelplan vanuit het Citrienfonds helpt zorgverleners hierbij.
Lees het interview met Fabrizia KetelaarsMet het nieuwe landelijke zorgpad voor hoofdhalsoncologie leggen zorgverleners op een structurele manier klinisch relevante gegevens vast. Daardoor kunnen specialistische centra beter informatie met elkaar uitwisselen en samen werken aan kwaliteitsverbetering.
Lees het interview met betrokken hoofdhalschirurg Guido van den BroekDoor het maken van een huidfilmpje (optical coherence tomography) bij verdenking op basaalcelcarcinoom (huidkanker) is de screening pijnloos en kan de diagnose direct gesteld worden. In een filmpje licht dermatoloog Klara Mosterd dit toe.
Lees meer over het project en bekijk het filmpjeOm alvleesklierkanker vroeger te kunnen opsporen, ontwikkelde het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een bloedtest. Hiermee wordt het volgens projectleider Wilma Mesker mogelijk mensen met erfelijke alvleesklierkanker tijdig te behandelen.
Wilma Mesker licht het onderzoek toeWaarom doen Turks- en Marokkaans- Nederlandse vrouwen wel of niet mee aan borstkankeronderzoek? Op basis van de resultaten uit dit onderzoek zijn filmpjes ontwikkeld die helpen bij het maken van goed geïnformeerde keuze onder deze doelgroep.
Lees meer over dit onderzoekCoördinator verpleegkundig oncologisch onderzoek Wendy Oldenmenger is één van de deelnemers aan het verpleegkundig leiderschapsprogramma LMNR 2.0. Zij doet onderzoek bij patiënten met kanker.
Lees de blogDe HPV-Keuzehulp helpt meisjes samen met hun moeders te beslissen of zij zich laten inenten tegen het humaan papillomavirus (HPV), het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.
Lees het artikel in Mediator 44Verzekeraars CZ en DSW gaan samen met zorgverleners uitkomsten van 3 diagnostische en therapeutische interventies in het zorgpad financieel belonen. Daarmee willen zij de zorg voor patiënten met prostaatkanker verbeteren.
Minder overdiagnostiek en bijwerkingenMarthe Egberts is projectleider van het project Psychosociale screening bij gezinnen waarin een ouder kanker heeft. Wat gaat het project onderzoeken en waarom? Welke resultaten hoopt zij te behalen? En waarin is dit onderzoek vernieuwend of grensverleggend?
Lees het interview met Marthe EgbertsTijdens zijn behandeling vult de patiënt vragenlijsten in over zijn kwaliteit van leven en de klachten die hij heeft. Om de eigen scores beter te begrijpen worden persoonlijke verhalen van andere patiënten met dezelfde scores toegevoegd.
Lees meer over dit projectVeel mensen met ongeneeslijke kanker worstelen met vragen over intimiteit en seksualiteit. Deze thema’s blijven vaak onbesproken. Kunnen hulpmiddelen voor verpleegkundigen ervoor zorgen dat dit gesprek wel op gang komt?
Lees het interview met Irene JongerdenWat is de beste behandeling bij voorstadia van baarmoederhalskanker voor vrouwen die een kinderwens hebben? En hoe kunnen artsen de beste behandeling kiezen voor individuele patiënten? Edith van Esch gaat onderzoeken wat de beste keuze voor de patiënt is tussen verschillende behandelingen.
Lees het interview met Edit van EschHoe kunnen we de behandeling van perifeer T-cel lymfoom (PTCL) – een vorm van lymfeklierkanker – verbeteren? En hoe vergroten we de kansen van deze patiënten die momenteel slechts een overlevingskans hebben van rond de 24% na vijf jaar? Joost Vermaat gaat dit onderzoeken met één van de 6 Klinische Fellowbeurzen van 2021.
Lees het interview met Joost VermaatVeel patiënten met ongeneeslijke kanker hebben pijn en moeten hierdoor zware pijnstillers innemen. Een bijwerking daarvan is vaak obstipatie. Dit project onderzoekt de (bij)werking van de medicijnen macrogol en magnesiumhydroxide om dit te voorkomen.
Bekijk het projectScreening bij de gezonde burger richt zich op preventie van ziekten. Door risico-indicatoren of de aanwezigheid van een ernstige ziekte of aandoening in een vroeg stadium op te sporen, kan eerder worden ingegrepen. Hierdoor is de kans op herstel groter. Vroege opsporing vormt een onmisbare schakel in de keten van preventie-curatie-care.
Lees meer over preventieAls kanker sneller wordt opgespoord, leidt dit tot een lagere ziektelast voor de patiënt. Hoeveel tijd neemt het (opsporings)proces eigenlijk in beslag en waar is de meeste tijdwinst te behalen?
Lees meer over het project Improving early detection of cancer in primary careHet Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een nieuwe therapie ontwikkeld voor mensen bij wie na een stamceltransplantatie de bloedkanker alsnog terugkeert. De celtherapie, waarbij T-cellen van de donor genetisch gemodificeerd worden, biedt een alternatief voor bestaande behandelingen.
Lees het interview met Mirjam HeemskerkIn Nederland krijgt niet iedereen met de diagnose kanker altijd een state-of-the-art-behandeling. De ontwikkeling van regionale oncologienetwerken moet dat verbeteren. Zorgprofessionals werken in die netwerken samen voor de best haalbare zorg voor elke patiënt met kanker. Het Citrienfondsprogramma 'Naar regionale oncologienetwerken' stimuleert hen daarin.
Lees meer over deze netwerken van het CitrienfondsHoe houd je richtlijnen actueel? De richtlijn baarmoederkanker wordt doorlopend geactualiseerd door koppeling aan 2 geautomatiseerde informatiebronnen: wetenschappelijke ontwikkelingen en praktijkdata.
Interview met Cor de Kroon, gynaecoloog oncoloog