Ieder jaar wordt op Wereld kankerdag wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker - én dat van naasten of nabestaanden - te onderstrepen.

ZonMw financiert verschillende soorten onderzoek naar kanker. Op deze dag hebben we een aantal projecten voor u uitgelicht waar u hieronder meer over kunt lezen.

Uitgelicht

Fundamenteel onderzoek voor de patiënten van morgen

Oncode Institute

Geert Kops, wetenschappelijk directeur van Oncode Institute, vertelt over de complexiteit van kanker en waarom we meer willen weten over hoe kankercellen zich gedragen. ZonMw investeert in onderzoek dat bijdraagt aan de realisatie van de doelstellingen van het Oncode Institute.

Bekijk het filmpje

Subsidie voor kankeronderzoek naar compleet dna-profiel voor therapie op maat bij melanoom

Onderzoeker in laboratorium

Een consortium onderzoekers van verschillende Nederlandse universitair medische centra en Hartwig Medical Foundation ontvangen een bedrag van 260.000 euro van het ZonMw-programma Personalised Medicine, voor een uitbreiding van de TANGO-studie. Hiermee zoeken zij in het complete DNA-profiel van individuele patiënten naar biomarkers die voorspellen of iemand wel of niet zal reageren op immunotherapie.

Lees het nieuwsbericht

Psychosociale nazorg bij kanker

Screenshot van de film

Veel (ex-)kankerpatiënten hebben naast lichamelijke ook psychische klachten. De psychosociale zorg voor deze patiënten wordt tijdelijk weer vergoed en de effectiviteit van de behandeling wordt onderzocht.

Bekijk de film

Kanker.nl ontwikkelt voorlichtingsmateriaal over Next Generation Sequencing

Echtpaar op de bank

Onderzoek en behandeling van kanker is in toenemende mate gebaseerd op sequencing technieken waarbij het DNA van de tumor van de patiënt wordt onderzocht. Met Next Generation Sequencing (NGS) kan een groter deel van het DNA sneller en goedkoper worden onderzocht. Deze belangrijke ontwikkeling in de tumorgenetica biedt meer diagnostische mogelijkheden en kans op een behandeling op maat (personalised medicine).

Lees het nieuwsbericht

Data leveren nieuwe inzichten op over behandeling borstkanker

portret Sabine Linn
Prof. dr. Sabine Linn, oncoloog Antoni van Leeuwenhoek

In Nederland krijgen jaarlijks circa 14.000 vrouwen borstkanker. Na een operatie, soms aangevuld met bestraling, krijgen veel vrouwen nog chemo en hormoontherapie. Maar welke groep heeft deze (zware) nabehandeling nodig, en bij wie werkt het überhaupt? De antwoorden komen uit data met eerder verzamelde behandelgegevens.

Lees het interview

Gespecialiseerde hulp bij psychische klachten

Carolein van Weert

De diagnose kanker is een enorme schok. Ook als de behandeling slaagt, houden veel mensen psychische klachten. Psycholoog Carolien van Weert vertelt in een interview over de meerwaarde van tijdige, gespecialiseerde hulp.

Lees het interview

Welke mutaties liggen ten grondslag aan het ontstaan van kanker?

Onderzoekers van het Hubrecht Instituut ontwikkelden een kweekmethode voor mini-organen (organoïden) om het beginstadium van kanker te kunnen bestuderen.

Lees het hele artikel in Mediator juni 2018

Regionale oncologische netwerken

In Nederland krijgt niet iedereen met de diagnose kanker altijd een state-of-the-art behandeling. De ontwikkeling van regionale oncologienetwerken moet dat verbeteren. Zorgprofessionals werken in die netwerken samen voor de best haalbare zorg voor elke kankerpatiënt. Het Citrien-programma 'Naar regionale oncologienetwerken' stimuleert hen daarin.

Lees meer over deze netwerken van het Citrienfonds

Preventie van kanker

1 hand houdt reageerbuis vast voor bloedonderzoek

Screening bij de gezonde burger richt zich op preventie van ziekten. Door risico-indicatoren of de aanwezigheid van een ernstige ziekte of aandoening in een vroeg stadium op te sporen, kan eerder worden ingegrepen. Hierdoor is de kans op herstel groter. Vroege opsporing vormt een onmisbare schakel in de keten van preventie-curatie-care.

Lees meer over preventie

Zelfmanagementondersteuning bij ongeneeslijke kanker

Patiënten met ongeneeslijke kanker zijn veelal kwetsbaar. Vaak is sprake van allerlei lichamelijke, psychosociale en existentiële problemen. Zelfmanagement is van belang om hier goed mee om te gaan in het dagelijks leven. In onze projecten NurseSMS en ICT4PAL is hier volop aandacht voor.

Lees meer over NurseSMS en ICT4PAL

Mediator januari 2019: 'Medeplichtige cel ontdekt van agressieve kindertumor'

Rogier Versteeg, hoofd van de afdeling Oncogenomics van het Amsterdam UMC

De nieuwe Mediator is uit! met dit keer onder andere een artikel over wat maakt een terugkerende bijniertumor bij kinderen resistent tegen chemokuren?

Lees de 1e Meditaor van 2019!

Tijdwinst bij opsporing kanker

Als kanker sneller wordt opgespoord, leidt dit tot een lagere ziektelast voor de patiënt. Hoeveel tijd neemt het (opsporings)proces eigenlijk in beslag en waar is de meeste tijdwinst te behalen?

Lees meer over het project Improving early detection of cancer in primary care

Kankermedicijn pas inschakelen in de tumor

clostridium bacterie

Een antikankermedicijn toedienen dat met behulp van bacteriën pas actief wordt in de tumor zelf. Dat is de droom van bio-ingenieur Jan Theys van de Universiteit Maastricht.

Lees het hele artikel in Mediator 31

Dikkedarmkanker na een Salmonella-infectie?

Salmonellabacteriën

Het RIVM, LUMC, VUMc en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) onderzoeken of mensen met een mogelijk verhoogde blootstelling aan Salmonella ook een verhoogd risico hebben op dikkedarmkanker.

Lees het nieuwsbericht

Nieuwe projecten gestart

Begin juli 2018 hebben 3 doelmatigheids-projecten rondom kanker subsidie ontvangen. Lees meer over het onderzoek met als onderwerp:

Sterfgevallen longkanker voorkomen door CT screening

CT-apparaat

De NELSON studie heeft aangetoond dat een CT-scan van de longen longkanker in een veel gunstiger stadium ontdekt. Hierdoor wordt het risico om aan deze ziekte te overlijden met bijna 26% verlaagd.

Lees het nieuwsbericht

Oncode Institute is at full strength with 19 new cancer researchers

Oncode Institute

We are pleased to announce that 19 excellent scientists and their research groups join Oncode Institute per 2019. Oncode grows to 62 research groups, spread over 12 academic institutions throughout The Netherlands. With this expansion, Oncode welcomes a total of 4 new institutes: Amsterdam UMC - location VUMC, Leiden University, UMC Groningen and Sanquin.

Read more
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website