Hoe stimuleer je dat zoveel mogelijk mensen zo regulier mogelijk werk vinden? En hoe kan je armoede en problematische schulden terugdringen? Dit programma levert kennis op voor gemeenten om de dienstverlening op het terrein van Werk en Inkomen te verbeteren.

Onderwerpen

Vakkundig aan het werk

Ruim 100 gemeenten doen mee!

Bijna alle gemeenten werken aan een lerende praktijk in het sociaal domein. Hiervoor is vakmanschap en leiderschap nodig. Ruim 100 gemeenten zijn betrokken (geweest) bij zo’n 60 onderzoeksprojecten.

Naar de ‘Lerende praktijk in kaart’ (Divosa)

Lopende en afgeronde projecten

De projecten binnen het programma ‘Vakkundig aan het werk’ zijn gebundeld binnen deze thema’s:

Uw praktijkvoorbeeld bij congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’?

oudere vrouw tuiniert en zit op haar hurken

Houdt u zich bezig met bijvoorbeeld de thema’s ‘gezonde wijk’ of ‘schulden en armoede’? En wilt u uw ervaringen graag met anderen delen? Dat kan tijdens het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’ (maart 2020). 

Meld uw praktijkvoorbeeld aan (tot 3 november)

Nominatie NSV-VBO prijs voor beleidsonderzoek 2019

De gemeente Amsterdam en Regioplan hebben gedurende twee jaar de Amsterdamse aanpak voor statushouders intensief gemonitord en geëvalueerd. Dit project (Vakkundig aan het werk) is nu genomineerd voor de prijs voor Beleidsonderzoek 2019 van de Nederlandse Sociologische Vereniging (NSV) en de Vereniging voor Beleidsonderzoek (VBO).

Bekijk het genomineerde project 'De Amsterdamse aanpak'

Schulden en armoede

De indiening van de uitgewerkte subsidieaanvragen van de voorgestelde consortia is wederom opgeschoven: in plaats van 26 november wordt dit 19 december 2019. De bespreking van de uitgewerkte aanvragen met mondeling wederhoor is verplaatst van 14 januari 2020 naar de week van 10 februari 2020.

Meer informatie

E-magazine Wat werkt in jouw praktijk?

In het voorjaar 2019 zochten tijdens 3 regionale kennisateliers professionals, beleidsmakers, cliëntvertegenwoordigers en onderzoekers samen naar nieuwe inzichten en werkwijzen bij re-integratie en de vermindering van schulden en armoede. In dit e-magazine leest u er alles over.

Lees het e-magazine over de kennisateliers

Werk in Uitvoering

Hoe kunnen gemeenten stimuleren dat zoveel mogelijk mensen zo regulier mogelijk werk vinden? Wat kunnen gemeenten doen aan het terugdringen van armoede en problematische schulden? Wat werkt wel en wat werkt niet?

Actueel

Volg via RSS

Podcast Gender en gezondheid - #5 Mantelzorg en arbeid

‘We verwachten tegenwoordig heel veel van vrouwen: niet alleen dat ze economisch zelfstandig zijn, maar ook dat ze voor anderen zorgen’, aldus Jet Bussemaker. Samen met Karin Proper van het RIVM spreekt zij over mantelzorg, arbeid en de verschillen daarbij tussen mannen en vrouwen.

Pagina

Jonge nieuwkomers & duurzame manier werk vinden

Magazine Doen! vertelt de verhalen van jonge nieuwkomers in Nederland op weg naar een opleiding of werk. Deze 4e editie staat vol verhalen over jonge nieuwkomers die toegerust en empowered worden om hun talenten in Nederland in te zetten en op een duurzame manier werk te vinden. Met in deze editie speciale aandacht voor de vrouwelijke nieuwkomer!

Elders gezien

Armoede, schulden en gezondheid

Armoede kan iedereen overkomen. Life events als langdurige ziekten, verlies van werk of een scheiding kunnen een belangrijke rol spelen bij het verslechteren van de financiële situatie van een persoon of huishouden. Mensen die in armoede leven hebben meer gezondheidsproblemen. Een neergaande spiraal ligt op de loer, een samenhangende aanpak is daarom belangrijk. Bekijk het themadossier op loketgezondleven.nl.

Elders gezien

Test nieuwe app voor profesionals die maatwerk bieden

Muzus en het Kennisplatform Werk en Inkomen nodigen professionals uit om de app 'Kopkrakers' te testen. Kopkrakers ondersteunt professionals in het leveren van maatwerk. Ze kunnen via de app (wetenschappelijke) kennis en praktijkervaringen uitwisselen, maar ook behoeften van cliënten. Volg het live webinar op dinsdag 15 oktober!

 

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

NCVGZ 2020

Er wordt al met vol enthousiasme gewerkt aan de opzet van het NCVGZ in 2020! Inschrijven is nog niet mogelijk, maar u kunt al wel de datum/plaats noteren in de agenda: woensdag 8 april 2020 in Congrescentrum 1931 (tegen de Brabanthallen aan, op loopafstand van het station) in Den Bosch.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Dummyfoto van een vrouw

Femke Reijenga

Senior programmamanager Vakkundig aan het werk

Telefoonnummer+31 70 349 50 76
Dummyfoto van een vrouw

Anne Ballering

Programmamanager Schulden en Armoede

Telefoonnummer+31 70 349 52 87
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website