Wij financieren al jaren onderzoeken naar de effectiviteit van vaccinaties. Ook stimuleren wij dat de resultaten van deze onderzoeken worden toegepast in de praktijk. Belangrijke onderwerpen bij de onderzoeken zijn onder meer: het voorkomen van negatieve gezondheidseffecten, het doorontwikkelen en verbeteren van de beschikbare vaccins en de communicatie over de verschillende vaccinaties. 

Wilt u meer weten over de onderzoeken naar vaccinaties en de bestrijding van infectieziekten als kinkhoest, mazelen, hepatitis A of influenza? Bekijk dan de onderstaande projecten. U kunt doorklikken op elk project en daar vindt u meer informatie, zoals een lijst met interessante websites en documenten over het onderzoek en ontwikkelingen die hiermee te maken hebben.   

Uitgelicht

Is persoonlijke online voorlichting over HPV-vaccinatie effectiever?

Onderzoek naar de effectiviteit van 'computer-tailored' online voorlichting. Helpt deze aanpak moeders bij het maken van een goed geïnformeerde keuze voor de HPV-vaccinatie van hun dochter?

Lees meer over dit afgeronde project

Start onderzoeken meningokokken

Dit najaar starten 2 onderzoeken naar de besluitvorming over en dragerschap van meningokokkenziekte. Dit levert input voor de vaccinatiecampagne meningokokken.

Lees meer over deze 2 projecten

Kennisdisseminatie en landelijke introductie web-based getailorde HPV voorlichting

Dit project richt zich op de verspreiding en implementatie van een Web-based getailorde interventie over de HPV-vaccinatie.

Lees meer over dit lopende project

Rotavirus (RV) bij jonge hoog-risico kinderen

In dit project zal bij wijze van proef, RV-vaccinatie voor hoog-risico kinderen gefaseerd worden ingevoerd in tweedelijns zorg van 8 ziekenhuizen. Zo wordt tijdige RV-vaccinatie optimaal gewaarborgd om deze doelgroep adequaat te kunnen beschermen.

Lees meer over dit lopende project

Vaccinatieparadox

In dit project wordt onderzocht hoe vaccinaties tegen 2 belangrijke en potentieel dodelijke infectieziekten (de virusziekte hepatitis A en bacteriële infecties veroorzaakt door de pneumokokkenbacterie) optimaal kunnen worden ingezet bij mensen met een gestoord immuunsysteem. 

Lees meer over dit lopende project

Optimale kinkhoestvaccinatie bij zwangere vrouwen

In deze studie worden online 'tailoring' en 'centering pregnancy' gecombineerd en wordt het effect op de geïnformeerde keuze van kinkhoestvaccinatie bij zwangere vrouwen getest.

Lees meer over dit lopende project

Bekijk de onderstaande projecten over de werking van vaccinaties:

Contact opnemen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website