Regeneratieve geneeskunde is erop gericht nieuwe behandelingen te ontwikkelen die slim gebruik maken van het zelfherstellend vermogen van ons lichaam. Het moet op een duurzame manier en zonder bijwerkingen cellen, weefsels en orgaanfuncties repareren, vervangen of herstellen na schade door ziekte of letsel. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van gentherapie, (stam)celtherapie al of niet in combinatie met functionele biomaterialen. Regeneratieve geneeskunde biedt mogelijkheden voor het testen van medicijnen op ‘organs-on-a-chip’, zonder dierproeven. Dit heeft als voordeel dat medicijnen voor de patiënt op maat gericht getest en ontwikkeld kunnen worden.


Uitgelicht

Actueel

Innovatieve geneesmiddelen sneller bij de patiënt

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Zorginstituut Nederland slaan de handen ineen om de tijd vanaf registratie tot en met vergoeding van een geneesmiddel te verkorten. In samenwerking met onder andere de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen en HollandBIO wordt nu gezocht naar geneesmiddelen die bij het Europees Medicijnagentschap (EMA) worden ingediend en voor een beoordeling door het Zorginstituut in aanmerking komen.

Elders gezien

Meetinstrumenten op kwaliteit selecteren

Voor klinisch onderzoekers is het vaak een uitdaging om het juiste meetinstrument te vinden dat past bij hun vraagstelling. De methodologie COSMIN, ontwikkeld door het Amsterdam UMC, kan hen bij die zoektocht helpen. Verschillende hulpmiddelen bieden inzicht bij het bepalen welk instrument de meest nauwkeurige en valide onderzoeksresultaten kan opleveren.

Nieuws

De lange weg naar gentherapie

Translationele onderzoeken zijn vaak projecten van lange adem. Zo ook de studie van het AMC naar gentherapie voor patiënten met de zeldzame leverziekte Crigler-Najjar. Mede dankzij subsidies, onder meer van ZonMw, kunnen nu na ruim tien jaar en veel doorzettingsvermogen de eerste klinische trials van start gaan.

normale arm en geelzucht arm
Nieuws

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Jacqueline Selhorst

Programmasecretaris

+31 70 349 5170
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website