Projectomschrijving

Binnen dit project willen we uitzoeken hoe verschillende soorten kankercellen bijdragen aan het ontwikkelen van neuroblastoom. Wij richten ons met name op kinderen met een recidief, dus waarbij de neuroblastoom-tumor na verloop van tijd terugkeert. Deze kinderen hebben een hele slechte prognose.

Wij proberen te begrijpen hoe genetische eigenschappen van neuroblastoom veranderen in de loop van tijd. Dit noemen we klonale evolutie. Door deze klonale evolutie kunnen tumorcellen resistent worden. Hiervoor gebruiken we genetische data van tumorbiopten die we bestuderen met wiskundige modellen. Met deze modellen proberen we de geschiedenis van de kankercel in kaart te brengen. Als we weten hoe de eigenschappen van de kankercel veranderen over tijd, kunnen we inschatten welke therapie hier het best bij past. We verwachten dat deze inzichten ons kunnen helpen om een therapie op maat te bieden die kan voorkomen dan tumoren terugkeren en patiënten overlijden.

"Neuroblastoom is kanker van de verloopcellen van het onwillekeurige zenuwstelsel. Het onwillekeurige zenuwstelsel is het deel van de zenuwstelsel waar we geen invloed op hebben en dat onder andere de hartslag, spijsvertering en ademhaling regelt." (bron: https://www.kika.nl/wat-is-neuroblastoom)

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website