Mobiele menu

Praten met, in plaats van over ouderen: Percepties en praktische behoeftes van ouderen met betrekking tot (versoepelde) Covid-19 maatregelen

Projectomschrijving

Resultaten

Hoe denken ouderen over de coronamaatregelen en wat hebben zij nodig? Binnen dit onderzoek komt naar voren dat ouderen het grotendeels eens zijn met de coronamaatregelen, zich hierdoor beschermd voelen en deze gezagsgetrouw opvolgen. Ouderen missen in deze tijd sociale ontmoetingsplekken, georganiseerde activiteiten en fysiek contact met dierbaren. Vooral alleenstaande en ‘oudere’ ouderen (75+) ervaren hierdoor meer eenzaamheid. Dit toont de diversiteit van de leeftijdsgroep van mensen van 65 jaar en ouder aan. Ook onderstreept dit het belang van het maken van onderscheid tussen de ‘jonge’ en ‘oudere’ ouderen en alleenstaande en samenwonende ouderen. In plaats van de nadruk op ‘kwetsbaarheid’ vinden ouderen het belangrijk dat er in berichten van de overheid en media meer aandacht komt voor de veerkracht van ouderen. Daarnaast is er behoefte aan een concrete en op maat gesneden vertaling van maatregelen naar veelvoorkomende, alledaagse situaties. Deze resultaten en adviezen informeren lokale en nationale overheidsinstanties en ouderenorganisaties over de percepties en praktische behoeftes van ouderen. Dit kan een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van beleid en aanpassing van coronamaatregelen.

Resultaten

Resultaten

Het onderzoek ‘Praten met, in plaats van over ouderen’, gaat over de percepties en praktische behoeftes van ouderen met betrekking tot (versoepelde) COVID-19 maatregelen. Onlangs verscheen er een adviesrapport, waarin gedragsonderzoekers pleitten voor een ‘ouderenroutekaart’. Lees het artikel van Radboud University of ga direct naar het adviesrapport.

Verslagen


Eindverslag

Hoe denken mensen van 65 jaar en ouder over de coronamaatregelen en wat hebben zij nodig? Binnen dit onderzoek komt naar voren dat ouderen het grotendeels eens zijn met de coronamaatregelen, zich hierdoor beschermd voelen en deze gezagsgetrouw opvolgen. Ouderen missen in deze tijd sociale ontmoetingsplekken, georganiseerde activiteiten en fysiek contact met dierbaren. Vooral alleenstaande en ‘oudere’ ouderen (75+) ervaren hierdoor meer eenzaamheid. Dit toont de diversiteit van de leeftijdsgroep van mensen van 65 jaar en ouder aan. Ook onderstreept dit het belang van het maken van onderscheid tussen de ‘jonge’ en ‘oudere’ ouderen en alleenstaande en samenwonende ouderen. In plaats van de nadruk op ‘kwetsbaarheid’ vinden ouderen het belangrijk dat er in berichten van de overheid en media meer aandacht komt voor de veerkracht van ouderen. Daarnaast is er behoefte aan een concrete en op maat gesneden vertaling van maatregelen naar veelvoorkomende, alledaagse situaties. Deze resultaten en adviezen informeren lokale en nationale overheidsinstanties en ouderenorganisaties over de percepties en praktische behoeftes van ouderen. Dit kan een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van beleid en aanpassing van coronamaatregelen.

Samenvatting van de aanvraag

De huidige samenleving heeft nog niet eerder een pandemie zoals Covid-19 meegemaakt. De Nederlandse overheid is gestart met het versoepelen van de Covid-19 maatregelen en individuen zullen steeds meer vrijheid ervaren in de nieuwe 1,5 meter samenleving. Hoe zal deze toenemende vrijheid er uit gaan zien voor personen van 65 jaar die worden gezien als kwetsbare groep voor het ontwikkelen van gezondheidsklachten? Ouderen zijn niet alleen meer vatbaar voor het ontwikkelen van gezondheidsklachten door Covid-19, social distancing en isolatie in eigen huis kunnen ook leiden tot eenzaamheid en depressieve gevoelens – psychische klachten die onder ‘normale’ omstandigheden reeds gelinkt worden aan het ouder worden. De vooruitzichten voor ouderen worden echter nog onvoldoende aangekaart en zijn tot nu toe voornamelijk gericht op de fysieke gezondheid in plaats van de mentale gezondheid en welbevinden. Deze bevolkingsgroep is echter sterk afhankelijk van maatschappelijke dienstverlening en initiatieven, zoals ouderenorganisaties en sociale activiteiten, om hun sociale participatie en hun mentale welbevinden te bevorderen. Om sociale vooruitzichten voor ouderen te kunnen vormgeven en te kunnen faciliteren, is een uitgebreide evaluatie van hun percepties en behoeften met betrekking tot de Covid-19 versoepelingen nodig. Hierbij is het van belang met hen te praten, in plaats van over hen. Het algemene doel van dit project is daarom het onderzoeken van de percepties en praktische behoeften van ouderen met betrekking tot de versoepeling van de Covid-19 maatregelen. Om dit te bewerkstelligen werken wetenschappelijke onderzoekers en ouderenorganisaties actief samen om een kwalitatieve en kwantitatieve evaluatie op te zetten in een grote groep van ouderen (zelfstandig wonend/onzelfstandig wonend in verzorgings- en verpleeghuizen).

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010028
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. N. Ikani
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc