Veel van de vraagstukken waar we nu voor staan binnen de gezondheidszorg zijn niet uniek voor Nederland. Het is daarom goed om internationaal te bekijken welke vraagstukken spelen en of gezamenlijk opgetrokken kan worden. Door bundeling van expertise en middelen komt de oplossing van deze vraagstukken sneller dichterbij. Dat gebeurt ook op het gebied van translationeel onderzoek. Hieronder de verschillende initiatieven waarin ZonMw op dit type onderzoek participeert.
Uitgelicht
Thema's
De thema's waar ZonMw op translationeel onderzoek internationaal samenwerkt zijn:
Een donornier wordt soms jaren na transplantatie onverwachts afgestoten. Onderzoekers van het Radboudumc werken aan een computermodel dat dit gevaar ziet aankomen. Het uiteindelijke doel: tijdige behandeling ter behoud van de nier.
Ben jij wetenschapper, patiënt, bedrijf of samenwerkingspartner en wil jij bijdragen aan een wereldwijde uitdaging: hiv-genezing? In de nieuwe subsidieoproep 'hiv-genezing voor iedereen' staat interdisciplinaire samenwerking centraal. We zoeken niet alleen wetenschappers binnen, maar juist óók buiten het hiv-veld. Denk daarbij aan sociale en geesteswetenschappers, datawetenschappers en technische wetenschappers. Ook (vertegenwoordigers van)...
Jaarlijks raken er wereldwijd 1,5 miljoen mensen geïnfecteerd met hiv en sterven 650.000 mensen aan aids. Inmiddels heeft veertig jaar aan wetenschappelijk onderzoek al grote doorbraken opgeleverd in de behandeling en preventie van hiv. Er is nu effectieve medicatie die het virus onderdrukt en overdracht uitsluit. In de behandeling van hiv worden belangrijke stappen gezet, maar de échte doorbraak is er nog niet. NWO en Aidsfonds willen dat...
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Zorginstituut Nederland slaan de handen ineen om de tijd vanaf registratie tot en met vergoeding van een geneesmiddel te verkorten. In samenwerking met onder andere de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen en HollandBIO wordt nu gezocht naar geneesmiddelen die bij het Europees Medicijnagentschap (EMA) worden ingediend en voor een beoordeling door het Zorginstituut in aanmerking komen.
De eerste ronde van het programma Translationeel Onderzoek 2 is op 26 september 2018 van start gegaan. ZonMw ontving op deze dag 39 projectideeën voor de ronde Bench to Bedside 2018 en 27 projectideeën voor de ronde Multidisciplinaire Consortia 2018.
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.