ZonMw tijdlijn Translationeel onderzoek https://www.zonmw.nl/ Het laatste nieuws van de tijdlijn van Translationeel onderzoek nl-nl Wed, 16 Oct 2019 17:34:42 +0200 Wed, 16 Oct 2019 17:34:42 +0200 TYPO3 news-4717 Mon, 14 Oct 2019 13:26:15 +0200 Amerikaanse artsen maken genetisch medicijn voor één meisje https://www.volkskrant.nl/wetenschap/amerikaanse-artsen-maken-genetisch-medicijn-voor-een-meisje~b63a9e09c/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=email Een speciaal voor haar ontwikkeld medicijn zorgt ervoor dat Mila Makovec (8), die aan een zeldzame stofwisselingsziekte lijdt, weer een toekomst heeft. Haar casus roept wel ethische vragen op, omdat de hoge kosten betekenen dat niet iedereen op deze wijze geholpen kan worden. news-4606 Tue, 24 Sep 2019 15:29:45 +0200 ArthroSave: van start-up naar scale-up https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/arthrosave-van-start-up-naar-scale-up/ Afgelopen mei werd ArthroSave tijdens de Academic Startup Competition gekozen tot één van de tien meest baanbrekende academische start-ups van Nederland. Hoe zetten zij de stap naar scale-up? Bekijk snel het interview met Karianne Lindenhovius in onderstaande video. Afgelopen mei werd ArthroSave tijdens de Academic Startup Competition gekozen tot één van de tien meest baanbrekende academische start-ups van Nederland. Tijdens een drie weken durend programma in Sillicon Valley leren deze tien jonge bedrijven hoe ze innovatie sneller op grotere schaal kunnen toepassen en op die manier de stap naar scale-up kunnen zetten. De Academic Startup Competition is een initiatief van VSNU, de Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI) en StartupDelta.

De KneeReviver

ArthroSave - een spin-off van het UMC Utrecht - is het bedrijf dat de KneeReviver maakt. Dit is een apparaat voor (relatief) jonge mensen die te maken hebben met knieproblemen. Pijnlijke slijtage in de knie is een aandoening die nog steeds niet te genezen is en vaak wordt een knieprothese geplaatst. Een ingrijpende operatie waarbij de kans op complicaties groot is. Daarbij heeft een prothese een beperkte levensduur. De KneeReviver neemt zes weken lang de druk op de knie weg zodat deze kan herstellen. Hierdoor kan een knieoperatie worden uitgesteld of zelfs helemaal worden voorkomen.

Onderzoekers van het UMC Utrecht ontvingen in 2010 een subsidie binnen het Programma Translationeel Onderzoek voor een proof-of-concept studie naar de kniedistractiemethode. In 2014 ontvingen de onderzoekers een vervolgsubsidie voor onderzoek naar de verbeterde kniedistractie-methode. Dit onderzoek is gezamenlijk gefinancierd met ReumaNederland.

Investeringen

In Sillicon Valley leren de Nederlandse ondernemers van grote Amerikaanse investeerders, zoals bijvoorbeeld Google, wat er nodig is om wereldwijd impact te kunnen maken op de maatschappij. Hoe kun je innovatie zo snel mogelijk opschalen? Wat zijn de verschillen tussen Nederland en de VS? De strategie van ArthroSave om verder te groeien is om via een select aantal ziekenhuizen patiënten te helpen met als doel dit ook buiten Nederland te realiseren. Hiervoor is extra financiering nodig die ze hopen te vinden in Sillicon Valley.

Kijk hier voor meer informatie over het Programma Translationeel Onderzoek of lees meer over Holland in the Valley.

]]>
news-4581 Thu, 19 Sep 2019 14:58:30 +0200 De ontdekking van de negatieve placebo: de nocebo https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/26/de-ontdekking-van-de-negatieve-placebo-a3968317 Het placebo-effect is algemeen bekend: het kan een aanzienlijke boost geven aan de effectiviteit van geneesmiddelen en behandelingen. Maar andersom is dit ook het geval. Als je denkt dat iets niet goed werkt, dan werkt het ook slechter. Zowel placebo en nocebo zijn psychische en lichamelijke reacties op de verwachting van de genezende kracht. Kort gezegd: placebo versterkt, nocebo verzwakt. Hoe sterk is dit effect? news-4557 Tue, 17 Sep 2019 13:34:32 +0200 Introductie van kunstmatig evenwichtsorgaan weer een stap dichterbij https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/onderzoek-dagelijks-gebruik-kunstmatig-evenwichtsorgaan?fbclid=IwAR1Y4GRQx6hxabLcO2cLv7r4y5rraiC5Dlfn98Cm2M9kfaq09iUtURRoCzk Hoe ziet je leven er uit als je evenwichtsorgaan uitvalt? Het evenwichtsorgaan zorgt ervoor dat we een stabiele wereld ervaren. Mensen bij wie aan beide kanten de functie van het orgaan uitvalt, ervaren met elke hoofdbeweging een gevoel van desoriëntatie. Ze worden sterk beperkt in het dagelijks functioneren. Behandeling door chirurgie of medicatie is (nog) niet mogelijk. Het kunstmatig evenwichtsorgaan moet daar verandering in brengen. news-4539 Thu, 12 Sep 2019 10:47:53 +0200 Onderzoek Wouter Meijers wint Excellent Paper in Cardiovascular Research Award https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/onderzoek-wouter-meijers-wint-excellent-paper-in-cardiovascular-research-award/ Dr. Wouter Meijers mocht vorige week de Excellent Paper in Cardiovascular Research Award (EPCA) van ERA-CVD in ontvangst nemen. Hij won de prijs met het artikel 'Heart Failure Stimulates Tumor Growth by Circulating Factors'. Dat publiceerde hij vorig jaar in Circulation.  

De publicatie brengt het verband tussen kanker en cardiovasculaire ziekten in beeld, de 2 ziekten met de hoogste sterfte in Nederland.

Meijers vertelt: “Wij hebben gevonden dat het falende hart stoffen uitscheidt die de groei van darmpoliepen bevorderen. Middels onze translationele onderzoeksaanpak, hebben wij dit zowel in het lab als in studies met patiënten bevestigd.”

Lees hier het volledige nieuwsbericht.

Lees hier het artikel van Wouter Meijers dat de award heeft gewonnen.

]]>
news-4512 Mon, 09 Sep 2019 09:55:00 +0200 Nieuw: Kickstarter patiëntenparticipatie bij onderzoek https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuw-kickstarter-patientenparticipatie-bij-onderzoek/ Waar begin je, als je met patiënten of cliënten wilt samenwerken in je onderzoek? Hoe betrek je patiënten of cliënten zinvol bij je onderzoek? Wat zijn valkuilen en succesfactoren in de samenwerking? En hoe vind je de juiste ervaringsdeskundigen? Onderzoekers kunnen nu voor de antwoorden terecht op de Kickstarter voor patiëntenparticipatie in onderzoek op www.participatiekompas.nl/kickstarter. De Kickstarter biedt informatie en advies over patiëntenparticipatie, toegespitst op wetenschappelijk onderzoek. Hij maakt onderzoekers wegwijs en geeft ze handvatten om participatie in hun onderzoek vorm te geven. Met dossiers over belangrijke en relevante thema’s die onderzoekers zelf hebben aangedragen.

Cocreatie met wetenschappelijk onderzoekers

De website is ontwikkeld door PGOsupport samen met onderzoekers van het Athena Instituut van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Vorm en inhoud zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en ontwikkeld in cocreatie met wetenschappelijk onderzoekers.
Het project is geïnitieerd en gefinancierd door ZonMw, Alzheimer Nederland, Harteraad, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding.

Alle soorten onderzoek en in iedere fase

Patiëntenparticipatie is zinvol in alle soorten onderzoek en in alle fases. Van fundamenteel onderzoek tot klinisch of toegepast. En van het bepalen van een onderzoeksagenda en het schrijven van een voorstel, tot het uitvoeren en afronden van een onderzoek. De Kickstarter bestrijkt dan ook alle soorten van en fases in wetenschappelijk onderzoek.

Informatie op maat

De Kickstarter biedt informatie op maat voor alle vragen en situaties van onderzoekers. Of het nu gaat om de basis: vormgeven aan patiëntenparticipatie, of om het verdiepen van de inbreng van patiënten. Of hoe je ervaringsdeskundigen vindt en hoe om te gaan met voorwaarden van subsidiegevers.

Bewezen meerwaarde

Uiteraard bevat de Kickstarter een pagina met informatie over de bewezen meerwaarde  van patiëntenparticipatie. Naast relevanter onderzoek is dat onder meer inzicht in wat patiënten acceptabel vinden en meer en betere communicatie over de resultaten van onderzoek.

Jolanda Huizer, programmamanager bij ZonMw onder andere voor het beleidsspeerpunt Participatie: ‘Voor ons is het vanzelfsprekend dat je in projecten samenwerkt met ervaringsdeskundigen. Maar we begrijpen dat onderzoekers nog wel vraagtekens hebben hóé zij dat kunnen doen. Deze Kickstarter, ontwikkeld samen met onderzoekers, is hiervoor heel praktisch en gebruiksvriendelijk. Zo maken we het onderzoekers gemakkelijker om ervaringsdeskundigen betekenisvol te betrekken.’

Wegwijzer van en voor betrokken partijen

De Kickstarter is speciaal voor onderzoekers gemaakt. Met specifieke informatie en antwoord op vragen die bij onderzoekers leven. De Kickstarter is een onderdeel van een bredere website over patiëntenparticipatie: participatiekompas.nl. Participatiekompas biedt methoden en tools, praktijkvoorbeelden en publicaties over patiëntenparticipatie voor alle betrokken partijen: beleidsmakers, zorgprofessionals en organisaties van patiënten en cliënten.

Naar de Kickstarter

Je  vindt de Kickstarter op www.participatiekompas.nl/kickstarter

Meer informatie

Meer weten over samenwerken met cliënten of patiënten in alle fasen en alle vormen van onderzoek?

]]>
news-4481 Wed, 28 Aug 2019 10:54:00 +0200 Europese samenwerkingspartners financieren 25 Personalised Medicine projecten https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/europese-samenwerkingspartners-financieren-25-personalised-medicine-projecten/ ZonMw heeft samen met onderzoeksfinanciers uit de EU, Noorwegen, Israël, Turkije en Canada 25 onderzoeksprojecten op het gebied van ‘personalised medicine’ gehonoreerd voor financiering. De resultaten van deze oproep zijn nu bekend.  

In januari 2018 publiceerde het Europese netwerk voor behandeling op maat ERA-net PerMed een oproep voor het indienen van onderzoeksvoorstellen. Het thema van de oproep was ‘Research projects on Personalised Medicine - smart combination of pre-clinical and clinical research with data and ICT solutions’. De oproep is medegefinancierd door de Europese Commissie. 

In zes van de 25 consortia doen onderzoekers uit Nederlandse instituten en instellingen mee. ZonMw financiert deze onderzoekers voor een totaalbedrag van €1.365.127. De financiering is afkomstig uit drie verschillende ZonMw-programma’s. Dit zijn: Translationeel Onderzoek, Goed Gebruik Geneesmiddelen en Onderzoeksprogramma ggz. Daarnaast legt de Europese Commissie een krappe € 500.000,- bij.

De oproep betrof expliciet internationale consortia waarin onderzoekers uit minimaal drie verschillende landen met minimaal twee verschillende expertisegebieden moesten samenwerken. De oproep bestond uit twee fasen: een vooraanmelding voor projectideeën en een uitgewerkt onderzoeksvoorstel voor geselecteerde, veelbelovende projectideeën.

 • Er zijn 159 projectvoorstellen ingediend, waarvan 143 zijn goedgekeurd door de onderzoeksfinanciers;
 • In totaal vroegen 741 onderzoekers aan 30 onderzoeksfinanciers een bedrag aan van €176 miljoen;
 • De projectideeën zijn door 75 experts uit 24 landen beoordeeld. Zij selecteerden uiteindelijk 50 projectideeën die een uitgewerkt onderzoeksvoorstel mochten indienen;
 • Deze 50 onderzoeksvoorstellen omvatten 252 onderzoekers die in totaal €60 miljoen aanvroegen bij 27 onderzoeksfinanciers;
 • De 50 onderzoeksvoorstellen zijn door 23 experts uit 15 landen geëvalueerd;
 • Uiteindelijk zijn 25 onderzoeksvoorstellen gehonoreerd voor een totaalbudget van €25 miljoen;
 • In deze consortia zijn 133 onderzoeksgroepen actief uit 18 landen.

Lees meer over de 25 succesvolle onderzoeksvoorstellen en de titels van projecten in de nieuwsbrief van ERA  PerMed.

]]>
news-4447 Wed, 21 Aug 2019 13:59:49 +0200 Kwaadaardig of niet? Diagnose zonder nierbiopsie https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/kwaadaardig-of-niet-diagnose-zonder-nierbiopsie/ Als iemand een niertumor blijkt te hebben, moet weefselonderzoek onder de microscoop uitwijzen of de tumor kwaadaardig is. Het wegnemen van nierweefsel is belastend voor de patiënt. Daarom komt Dr. Martijn de Bruin met een alternatief: de optische biopsie. Klik op de link onder de foto. Lees hier het interview met Martijn de Bruin.

]]>
news-4433 Wed, 14 Aug 2019 10:07:14 +0200 Inzet PET-scans bij bestrijding hoofd-halstumoren https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/inzet-pet-scans-bij-bestrijding-hoofd-halstumoren/ Patiënten met hoofd-halstumoren reageren vaak goed op hun behandeling. Soms komt de kanker echter terug. Op welke wijze kan de inzet van PET-scans dit voorspellen? Klik op de link onder de foto om het interview te lezen. Lees het interview met Daphne Lobeek hier.

]]>
news-4416 Tue, 06 Aug 2019 11:28:10 +0200 Stamcellen transplanteren tegen een droge mond https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/stamcellen-transplanteren-tegen-een-droge-mond/ Bij bestraling van een tumor in de mond of keel kunnen de speekselklieren beschadigd raken, met een droge mond tot gevolg. Mogelijk kan een stamceltransplantatie helpen om de speekselklieren weer aan het werk te krijgen.  

Patiënten die bestraald worden vanwege kanker in het hoofd-halsgebied krijgen vaak last van xerostomie, oftewel een droge mond. Dat komt doordat speekselklieren dicht bij de tumor onvermijdelijk ook een dosis straling ontvangen, waardoor ze minder goed gaan werken. Een droge mond klinkt misschien onschuldig, maar heeft een enorme impact op het dagelijks leven. Zo wordt kauwen en slikken lastiger, het smaakvermogen gaat achteruit en spreken is erg moeilijk. Ook het gebit heeft ernstig te lijden onder de verminderde speekselproductie. Alles bij elkaar kan xerostomie zorgen voor een sterk verminderde kwaliteit van leven.

Stamcellen opkweken

Om xerostomie te voorkomen, proberen radiotherapeuten de speekselklieren tijdens de bestraling zoveel mogelijk te ontzien, maar dat is niet altijd mogelijk. Onderzoekers van het UMC Groningen hopen xerostomie dan te voorkomen met een stamceltransplantatie. “We willen voor aanvang van de radiotherapie stamcellen uit de speekselklier van de patiënt halen, deze opkweken en ze na de bestraling weer terugplaatsen”, legt stralingsbioloog prof. dr. Rob Coppes uit. “Vanuit die gezonde stamcellen kan de speekselklierfunctie dan weer herstellen.”

Herstelde functie

Coppes en zijn collega’s werken al vele jaren aan deze therapie, met subsidie van onder meer ZonMw. “Voordat je de stap kunt zetten naar echte patiënten, moet je weten of je aanpak echt kan werken”, licht Coppes toe. “Dat deden we met verschillende experimenten. Zo haalden we stamcellen uit menselijke speekselklieren en kweekten die op in het lab. Vervolgens transplanteerden we deze menselijke stamcellen naar de beschadigde speekselklieren van muizen zonder afweersysteem. Inderdaad bleek de functie van de speekselklier van de muizen dan te herstellen.”

Strenge eisen

De onderzoekers willen nu graag gaan testen bij mensen. “Maar dat mag natuurlijk niet zomaar: je moet dan aan allerlei strenge eisen voldoen.” Die eisen betreffen vooral de groeifactoren en andere middelen die nodig zijn om cellen op te kweken, vertelt Coppes. “We gebruikten hiervoor ongeveer 30 stoffen, waarvan 90% niet goedgekeurd was voor gebruik bij mensen. Het kostte veel tijd om deze een voor een te vervangen door een goed alternatief. We zitten nu in de allerlaatste fase en hopen binnenkort goedkeuring te krijgen voor toepassing bij patiënten.”

Naar patiënten

Het plan voor de eerste studie bij patiënten ligt al klaar. “We gaan eerst bij een kleine groep de haalbaarheid van de behandeling onderzoeken en kijken of de behandeling niet schadelijk is. Als alle lichten op groen staan, schalen we op en gaan we ook de werkzaamheid beoordelen.” Coppes verwacht dat de stamceltransplantatie toepasbaar zal zijn bij veel patiënten met een grote kans op xerostomie. “Maar het is wel een vrij complexe behandeling die niet elk ziekenhuis direct kan bieden. Zo moet je beschikken over een speciaal lab; een zogenoemd Good Manufacturing Practice (GMP)-lab, en over goede afdelingen Kaakchirurgie en Radiotherapie.”

Uiteindelijk wil Coppes ook patiënten helpen die nu al te kampen hebben met xerostomie en dus geen eigen speekselklierstamcellen meer hebben. “Hiervoor willen we in het lab speekselkliercellen gaan kweken uit zogenoemde induced pluripotent stem cells, afkomstig van bijvoorbeeld iemands eigen huidcellen.”   

Tekst: Diana de Veld

]]>
news-4315 Thu, 11 Jul 2019 11:12:20 +0200 Conferentie zeldzame ziekten groot succes https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/conferentie-zeldzame-ziekten-groot-succes/ Wist je dat er zo’n 7000 zeldzame ziekten zijn en dat er momenteel voor slechts 5% een geneesmiddel of behandeling beschikbaar is? De expertise over een zeldzame ziekte is vaak verspreid over verschillende landen en daarom is samenwerking zo belangrijk. Afgelopen mei heeft de afdeling Translationeel Onderzoek samen met LUMC een IRDiRC bijeenkomst georganiseerd. Wil je meer weten? Bekijk dan de video. news-4292 Mon, 08 Jul 2019 11:00:00 +0200 Véronique Timmerhuis nieuwe directeur ZonMw https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/veronique-timmerhuis-nieuwe-directeur-zonmw/ Dr. V.C.M. (Véronique) Timmerhuis wordt per 1 januari 2020 de nieuwe directeur van ZonMw. ZonMw is zeer verheugd met haar nieuwe directeur vanwege haar bestuurlijke ervaring, haar brede inhoudelijke beleidskennis met raakvlakken naar zorg en gezondheid, haar kennis van wetenschaps- en innovatiebeleid en haar ervaring om in complexe netwerken te opereren. Véronique Timmerhuis: 'ZonMw is een prachtige en interessante organisatie die opereert op het snijvlak van onderzoek, beleid en praktijk in alle dynamiek van een snel veranderend veld van zorg en gezondheid. Ik kijk er enorm naar uit om met alle partners en medewerkers de goede positie van ZonMw verder uit te bouwen, te verankeren en waar nodig bij te stellen. Het is een eer om als directeur ZonMw aan de slag te gaan, ik zal dit met enthousiasme gaan doen.' 

Verbindend leiderschap

Jeroen Geurts bestuursvoorzitter ZonMw: 'Het bestuur van ZonMw is onder de indruk van het verbindend leiderschap van Véronique Timmerhuis en haar track record op het gebied van kennis- en innovatiebeleid. Zij zal voor ZonMw een prettige en kundige gids in de verdere ontwikkeling van ZonMw zijn.'

Véronique Timmerhuis is opvolger van Henk Smid en start per 1 november met haar inwerkprogramma bij ZonMw. Henk Smid vervult na 1 januari 2020 een parttime adviseursrol bij ZonMw.

Over Veronique Timmerhuis

Véronique Timmerhuis is vanaf 2007 algemeen secretaris/directeur van de Sociaal-Economische Raad (SER). Daarvoor heeft zij gewerkt als secretaris/directeur bij de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid en als senior-onderzoeker bij het Instituut voor Sociaal-wetenschappelijk beleidsonderzoek en advies van de Universiteit van Tilburg. Véronique Timmerhuis promoveerde in 1997 aan de Universiteit van Tilburg op het proefschrift ‘Wetenschapsorganisaties in verandering. Keuzen in organisatieontwikkeling en personeelsbeleid’. Véronique Timmerhuis heeft maatschappijgeschiedenis en sociologie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

]]>
news-4287 Thu, 04 Jul 2019 11:37:31 +0200 Nieuw onderzoek naar preventie hersenbloeding https://www.hersenstichting.nl/actueel/nieuws/drie-ton-naar-preventie-hersenbloeding Eén van de meest voorkomende oorzaken van een hersenbloeding bij ouderen is cerebrale amyloïd angiopathie (CAA). Bij CAA stapelt een eiwit (amyloïd-beta) zich op in de kleine vaten van de hersenen waardoor ze broos worden en sneller kapot gaan. Een hersenontsteking is een mogelijke reactie op dit eiwit en speelt waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van hersenbloedingen. Doel van het nieuwe onderzoek is om te onderzoeken of een antibioticum de ontsteking in de hersenen kan remmen. news-4279 Wed, 03 Jul 2019 13:00:00 +0200 1,5 miljoen euro voor onderzoek naar dodelijke hersenziekte SCA1 https://www.medicalfacts.nl/2019/07/02/15-miljoen-euro-voor-onderzoek-naar-dodelijke-hersenziekte-sca1/ Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc in Nijmegen gaan samen op zoek naar een nieuwe behandeling van de dodelijke hersenziekte spinocerebellaire ataxie type 1 (SCA1). Dit is een zeldzame, onbehandelbare hersenaandoening die leidt tot steeds meer verlies van mobiliteit en een vroege dood. news-4280 Wed, 03 Jul 2019 12:45:03 +0200 Subsidieoproep Programma Humane meetmodellen https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidieoproep-programma-humane-meetmodellen/ De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en Topsector LSH (Life Sciences & Health) stellen 3,2 miljoen euro voor PPS (publiek-private samenwerkingen) beschikbaar voor de ontwikkeling van humane meetmodellen. Het doel van het programma Humane meetmodellen is om de ontwikkeling van betere humane meetmodellen voor gezondheids(zorg)onderzoek te versnellen. Zo draagt de SGF bij aan effectieve(re) wetenschap die minder afhankelijk wordt van proefdieronderzoek. Deze doelstellingen sluiten aan bij de ambities van de landelijke Transitietraject Proefdiervrije Innovatie (TPI), onder coördinatie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
De oproep is uitgezet in samenwerking met ZonMw en NWO – domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW).

Financiële toekenning en voorwaarden

Afhankelijk van het type onderzoek (fundamenteel, industrieel of experimenteel) en de bijdragen van private en publieke partijen binnen het samenwerkingsproject, kan per onderzoek tussen 0,5 en 1 miljoen euro PPS-toeslag worden aangevraagd. Aanvragen kunnen worden ingediend door een consortium bestaande uit minimaal één onderzoeksorganisatie en minimaal één private partij.

Save-the-date: 16 september netwerkbijeenkomst

Op 16 september wordt een netwerkbijeenkomst georganiseerd om partijen gelegenheid te bieden om kansen voor samenwerking te verkennen. Geïnteresseerde onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via een e-mail aan humanemeetmodellen@gezondheidsfondsen.nl o.v.v. ‘Netwerkbijeenkomst’. De bijeenkomst vindt plaats van 13.30-16.30 uur bij NWO in Utrecht (Winthontlaan 2, 3526 KV Utrecht).

Meer informatie:

 • over het indienen van een onderzoeksidee en het aanmelden voor de netwerkbijeenkomst, lees het volledige nieuwsbericht op de website van de SGF.

 

 

 

 

 

 

]]>
news-4277 Tue, 02 Jul 2019 13:53:23 +0200 KWF Kankerbestrijding kent 25,5 miljoen euro toe voor onderzoek https://www.kwf.nl/over-kwf/Pages/pb-ruim-25-miljoen-euro-voor-kankeronderzoek.aspx Vandaag maakte het CBS bekend dat kanker de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland blijft. Onderzoek naar deze ziekte is dus hard nodig. KWF Kankerbestrijding kent 25,5 miljoen euro toe aan 50 nieuwe onderzoeksprojecten in 16 verschillende instituten. Lees meer op de website van KWF Kankerbestrijding. news-4093 Mon, 27 May 2019 16:00:00 +0200 Kennisagenda onderzoeksprogramma klimaat en gezondheid https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/kennisagenda-onderzoeksprogramma-klimaat-en-gezondheid/ Het klimaat verandert wereldwijd en ook in Nederland. Het veranderende klimaat in Nederland heeft al allerlei zichtbare gezondheidsgevolgen. Maatregelen om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan, bieden kansen voor het bevorderen van de gezondheid, maar brengen mogelijk ook nieuwe risico’s met zich mee. In opdracht van ZonMw hebben het RIVM, de Universiteit Maastricht en Wageningen University & Research een kennisagenda opgesteld. Hierin staat welk onderzoek uitgevoerd moet worden om de gezondheidsrisico’s van klimaatverandering te beperken. Een samenhangende kennisagenda met brede focus is van belang om inzicht te krijgen in de gezondheidsrisico’s van klimaatverandering in Nederland, op korte en lange termijn. De kennisagenda klimaat en gezondheid pleit voor een integrale benadering van klimaatonderzoek, door samenwerking van verschillende beleidssectoren en de praktijk. Het toekomstige klimaatonderzoek moet ook helpen bij het prioriteren van maatregelen.

Prioriteiten kennisagenda

In de kennisagenda wordt voorgesteld om de volgende activiteiten te prioriteren in een toekomstig onderzoeksprogramma klimaat en gezondheid:

 • Analyseer de huidige en toekomstige gezondheidsrisico’s van klimaatverandering in samenhang met elkaar
 • Ontwikkel maatregelen om huidige en toekomstige gezondheidseffecten van klimaatverandering aan te pakken. Bepaal de meest effectieve mix van maatregelen om gezondheid te bevorderen en risico’s te minimaliseren en de maatregelen die op korte termijn genomen kunnen worden
 • Ontwikkel een systeem om gezondheidseffecten van klimaatverandering tijdig te herkennen en effecten van maatregelen te evalueren
 • Neem gezondheid standaard mee bij de evaluatie van klimaatmaatregelen (bijvoorbeeld in het kader van de Nationale Adaptatie Strategie en Klimaatwet), om ongewenste neveneffecten op de gezondheid te voorkomen en positieve neveneffecten te versterken

Klimaat en gezondheid

Klimaat en gezondheid zijn bekeken in samenhang met duurzaamheid, milieu en voeding. De gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen, temperatuurveranderingen, droogte en waterbeschikbaarheid, hebben grote impact op de volksgezondheid, maatschappij en economie, zoals beschreven in de ‘Lancet Countdown on health and climate change’. Ook in Nederland treden een aantal verwachte ontwikkelingen nu al op, zoals een toename van allergieën en hittestress. Actie is nodig om de uitstoot van broeikasgassen te minimaliseren en de gevolgen voor de gezondheid en gezondheidssector te beperken.

Maatregelen

De gevolgen voor de gezondheid van klimaatverandering in Nederland en van klimaatmitigatie- en adaptatiemaatregelen zijn echter vaak niet goed te kwantificeren of krijgen weinig aandacht. Actuele kennis is nodig over klimaatrisico’s om nu en in de toekomst de juiste beslissingen te kunnen nemen over in te zetten maatregelen. De klimaatmitigatiemaatregelen die uitgewerkt worden in het Klimaatakkoord richten zich vooral op reductie van CO2-uitstoot en niet op de mogelijke nevengevolgen voor de volksgezondheid. Klimaatadaptatiemaatregelen (zoals meer groen en water in de stad, klimaatbestendige bouw) bieden grote kansen voor het bevorderen van de gezondheid maar brengen mogelijk ook nieuwe risico’s met zich mee. Nederland kan zich hier op voorbereiden door samen met beleid en praktijk kennis te ontwikkelen. Alleen zo kunnen we de leefomgeving verbeteren en de volksgezondheid bevorderen.

Meer informatie

 

 

]]>
news-4089 Thu, 23 May 2019 13:53:54 +0200 Gezondheidszorgonderzoek in Europa https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/gezondheidszorgonderzoek-in-europa/ Onderzoeksfinanciers in Europa zijn samen gekomen tot een Strategische onderzoeksagenda. Om de groeiende uitdagingen aan te kaarten op het gebied van gezondheidszorgsystemen, met name de onderzoeksgebieden die de komende jaren steeds belangrijker worden. Je kunt de conceptversie inzien en tot 28 juni feedback geven. Denk je mee? -    Bekijk de Strategische onderzoeksagenda (conceptversie)
-    Geef je feedback via deze vragenlijst

De Strategische onderzoeksagenda en de vragenlijst zijn afkomstig van het project TO-REACH. In alle EU-lidstaten wordt dezelfde vragenlijst gedeeld onder alle belanghebbenden, waaronder onderzoekers, andere betrokkenen in de gezondheidszorg, patiënten en geïnteresseerde burgers. Om die reden is de vragenlijst dan ook in het Engels. Je mag ook in het Nederlands antwoorden, als je dat fijner vindt.

Gezondheidszorgonderzoek in Europa

Veel van de vraagstukken binnen de gezondheidszorg zijn niet uniek voor Nederland. Maar de context per land is verschillend. Daarom werkt het niet om simpelweg verbeteringen te kopiëren. Het zou mooi zijn als we in Europees verband beter kunnen begrijpen en voorspellen hoe succesvolle innovaties elders kunnen worden toegepast.

TO-REACH project

Binnen het TO-REACH project werkt ZonMw samen met onderzoeksfinanciers in andere landen. We bekijken welke vraagstukken spelen en waar we gezamenlijk kunnen optrekken.

De centrale vraag van TO-REACH is: Hoe kunnen we efficiënter gebruik maken van succesvolle zorginnovaties uit andere landen? Het initiatief richt zich op de overdraagbaarheid (‘transferability’) van verbeteringen in de organisatie van zorg.

Dit is een Horizon 2020-gecoördineerde coördinatie- en ondersteuningsactie (CSA). ZonMw en Nivel doen hier aan mee, samen met overheids- en financieringsorganen uit 19 andere EU-lidstaten en niet EU-landen.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over TO-REACH? Neem dan contact op met ZonMw via KwaliteitvanZorg@zonmw.nl

-   aanmelden voor nieuwsbrief TO-REACH
-   Flyer TO-REACH
-   Filmpje TO-Reach

 

 

]]>
news-4064 Thu, 23 May 2019 10:00:00 +0200 NWO-vidi van 800.000 euro voor 85 ervaren onderzoekers https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nwo-vidi-van-800000-euro-voor-85-ervaren-onderzoekers/ De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 85 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. De laureaten gaan met het geldbedrag onder andere onderzoeken hoe een enzym gebruikt kan worden om stikstofcomponenten van afvalwater om te zetten naar een raketbrandstof en hoe een slimme biologische inkt belangrijke weefselstructuren kan namaken om versleten organen van patiënten te vervangen. Met de Vidi wordt ook onderzocht hoe artistieke initiatieven een platform kunnen vormen voor experimenten en vernieuwing van instellingen binnen en buiten Europa en het ontwikkelen van nieuwe methoden om DNA mutaties te identificeren bij ALS.

Vernieuwingsimpuls

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Aantal indieners

In totaal dienden in deze Vidi-ronde 443 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn nu 85 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 19%. In het online overzicht met toekenningen, ronde 2018 staan de namen van alle laureaten en korte samenvattingen van hun onderzoeksprojecten (Nederlands en Engels).

Meer informatie

 

 

 

]]>
news-4082 Wed, 22 May 2019 14:18:36 +0200 Take-off projecten bekroond bij start-up-competitie https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/take-off-projecten-bekroond-bij-start-up-competitie/ Tijdens dit evenement op woensdag 15 mei in Amsterdam koos een jury uit 28 genomineerden de tien meest baanbrekende academische start-ups. Maar liefst zes daarvan kregen financiering binnen het Take-offprogramma. De prijs biedt de geselecteerde start-ups een springplank naar een internationaal publiek en de mogelijkheid hun innovaties te versnellen. De jury keek naar de “road to market” van de genomineerden, die zichzelf via pitches presenteerden voor een publiek van investeerders en deskundigen binnen de start-upwereld. Dit deden ze binnen de thema’s Food&Agri, Health, Energy en IT connectivity. Voor een overzicht van de gekozen startups leest u hier meer.

Take-off

Take-off is een programma voor het stimuleren en ondersteunen van bedrijvigheid en ondernemerschap vanuit de wetenschap. Onderzoekers kunnen financiering ontvangen om een bedrijf starten om een waardevolle vinding of innovatief idee naar de markt te brengen. Vijf van de zes prijswinnende projecten zijn gestart vanuit de Take-off  fase 2 vroegefasetrajecten. Hierbij gaat het om ondernemingen die kennis hebben overgenomen of bezitten van Nederlandse onderzoeksinstellingen.

Bron: NWO

]]>
news-4057 Mon, 20 May 2019 16:39:14 +0200 Innovatieve geneesmiddelen sneller bij de patiënt https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2019/05/09/cbg-en-zorginstituut-starten-pilot-innovatieve-geneesmiddelen-sneller-bij-de-patient Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Zorginstituut Nederland slaan de handen ineen om de tijd vanaf registratie tot en met vergoeding van een geneesmiddel te verkorten. In samenwerking met onder andere de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen en HollandBIO wordt nu gezocht naar geneesmiddelen die bij het Europees Medicijnagentschap (EMA) worden ingediend en voor een beoordeling door het Zorginstituut in aanmerking komen. news-4030 Mon, 13 May 2019 15:09:40 +0200 Overlijdensbericht https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/overlijdensbericht/ Afgelopen week ontvingen we het trieste bericht dat prof. dr. Fernando Lopes da Silva op 84-jarige leeftijd is overleden. Fernando was sinds 2016 lid van de beoordelingscommissie Translationeel onderzoek. Hij was een zeer kundig commissielid, dat de projecten goed en uitgebreid beoordeelde. Hij nam de vergaderingen altijd zeer serieus en bereidde ze zorgvuldig voor. Fernando heeft tot het laatst toe aan het programma kunnen en willen bijdragen. Onze medewerkers zullen hem en zijn bijdrage aan de beoordelingscommissie bijzonder gaan missen.

 

 

]]>
news-4015 Wed, 08 May 2019 14:29:04 +0200 Subsidieoproep voor innovatief onderzoek naar lymfklierkanker https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidieoproep-voor-innovatief-onderzoek-naar-lymfklierkanker/ Alle betrokken en enthousiaste donateurs, organisatoren van en deelnemers aan evenementen en inzamelacties hebben het mogelijk gemaakt dat de Stichting Lymph&Co dit jaar weer een ‘Call for research proposals’ voor de Lymph&Co Research Grant uitschrijft. Deze subsidieoproep staat per 7 mei 2019 open. Dat betekent dat geïnteresseerde onderzoekers hun onderzoeksvoorstel en hun financieringsaanvraag direct kunnen gaan indienen.

De deadline voor het aanmelden van een projectidee is 15 juli 2019. Uit de ontvangen onderzoeksvoorstellen wordt een  klein aantal voorstellen geselecteerd. De betrokken projectleiders worden half september uitgenodigd om een volledige subsidieaanvraag in te dienen voor 20 november 2019.

Meer informatie:

 • over het tijdpad, de subsidievoorwaarden en het onderwerp van de subsidieoproep kunt u vinden op de website van Lymph&Co
 • voor vragen kunt u terecht bij de secretaris van de Wetenschappelijke Advies Raad.

De Stichting Lymph&Co

Het doel van de Stichting Lymph&Co is financiering van innovatief wetenschappelijk onderzoek naar de ontstaanswijze, diagnose, behandeling en uiteindelijk het voorkomen van lymfklierkanker. Het doel is om de vooruitzichten van patiënten met deze vorm van kanker te verbeteren. Het streven is om veelbelovend basaal, translationeel of klinisch onderzoek naar lymfklierkanker te ondersteunen en nieuwe kansen te creëren voor patiënten met lymfklierkanker.

De Stichting Lymph&Co hanteert hiertoe 3 verschillende vormen van ondersteuning, namelijk: de Lymph&Co Research Grant, een Consortium Initiation Grant en het Paul Fentener van Vlissingen Lymphoma Fellowship.

]]>
news-3970 Thu, 25 Apr 2019 11:58:02 +0200 Praat mee over de wetenschapper in 2030 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/praat-mee-over-de-wetenschapper-in-2030/ Het erkennen en waarderen van de wetenschapper in de toekomst dat is waarover we in gesprek gaan met (jonge) wetenschappers, universiteiten, financiers en maatschappelijke partners. Tijd voor nieuwe set competenties

Is de wetenschap toe aan vernieuwing? De maatschappij kijkt kritisch naar de waarde en het functioneren van de wetenschap. De erkenning en waardering van wetenschappers leunt zwaar op citaties en impactfactoren en wetenschappers ervaren grote tijds- en prestatiedruk op het gebied van onderzoek en onderwijs. Maar wat zegt het huidige systeem over hun bijdrage aan de wetenschap of aan de samenleving? Is het tijd voor een nieuwe set competenties voor de wetenschappers van morgen?

Praat mee

ZonMw en NWO organiseren op donderdag 23 mei 2019 in de Fokker Terminal in Den Haag de conferentie 'Evolutie of revolutie? Praat mee over de wetenschapper van 2030'. Wij nodigen u van harte uit, meld u aan en deel uw visie.

Praat ook mee online: #wetenschapper2030

 

]]>
news-3838 Thu, 28 Mar 2019 08:40:29 +0100 Meld uw onderzoek nu aan voor Bessensap 2019 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/meld-uw-onderzoek-nu-aan-voor-bessensap-2019/ Op vrijdag 21 juni is het zover, Bessensap 2019! Zo’n 350 journalisten, persvoorlichters en onderzoekers ontmoeten elkaar in de Rode Hoed in Amsterdam om te netwerken en kennis over wetenschapscommunicatie uit te wisselen. De dag heeft als thema de popularisering van wetenschap. Uw onderzoeksverhaal op Bessensap?

Heeft u een maatschappelijk relevant onderzoek en een nieuwswaardig onderzoek(sresultaat)? Dan is dit dé kans om dit onderzoek onder de aandacht te brengen bij de wetenschapsjournalistiek.

19 april deadline inzenden

U kunt tot uiterlijk 19 april uw onderzoek/-sresultaat inzenden. Uit de inzendingen selecteren we een gevarieerd aanbod van de meest mediagenieke/nieuwswaardige onderzoeken voor het geven van een presentatie. Daarbij kijken we ook naar presentatieskills. Onderzoeken die niet geselecteerd worden, zullen wel op een andere manier onder de aandacht gebracht worden. Uw inzending is dus nooit voor niets.

Meer informatie

Bron: NWO

]]>
news-3812 Fri, 22 Mar 2019 13:30:00 +0100 Onderzoek naar gezondheidsrisico’s van microplastics van start https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/onderzoek-naar-gezondheidsrisicos-van-microplastics-van-start/ ZonMw geeft het startschot voor vijftien unieke onderzoeksprojecten naar de effecten van micro- en nanoplastics op onze gezondheid. Dit is het eerste wetenschappelijke programma ter wereld over dit onderwerp. In totaal wordt er 1,6 miljoen euro in de onderzoeken geïnvesteerd.
Professor Dick Vethaak van Deltares, betrokken bij vier van de vijftien researchprojecten, licht toe: “Microplastics verspreiden zich gemakkelijk via water en wind wat resulteert in een wereldwijd probleem; ze zijn overal als een soort grauwsluier in ons milieu aanwezig.
We worden voortdurend via ons voedsel, drinken of door inademing blootgesteld aan kleine plastic deeltjes. Wat dit voor onze gezondheid betekent is echter nog niet goed in te schatten. Er zijn wel sterke aanwijzingen voor mogelijke gezondheidsrisico’s maar er zijn ook veel onzekerheden en kennishiaten.”

Vethaak vervolgt: “Ik ben daarom zeer verheugd met dit initiatief van ZonMw en de betrokkenheid van de Plastic Soup Foundation. Het betreft een eerste verkennend onderzoek waarbij experts uit verschillende disciplines en sectoren gaan samenwerken. Met name de samenwerking tussen milieuwetenschappers en medisch specialisten is uniek en krachtig. Nederland loopt hiermee wereldwijd voorop. Ik verwacht er dan ook veel van!”

De projecten, met een looptijd van een jaar, gaan in op belangrijke vragen als:  

 • Hoe kunnen microplastics ons lichaam binnendringen?
 • Welke rol spelen grootte, vorm en samenstelling daarbij?
 • Kan plastic zwerfafval een bron van ziektes en infecties vormen aangezien bepaalde bacteriën goed lijken te gedijen op plastic?
 • Kan ons afweersysteem plastic aan of lopen we hierdoor meer kans op ontstekingen en infecties?
 • Hoe diep dringt microplastic in ons lichaam door? Tast het onze hersenen aan? Is het schadelijk voor het ongeboren kind?

Dr. Heather Leslie van de Vrije Universiteit van Amsterdam en betrokken bij drie projecten, zegt: “Als plastic deeltjes tot chronische ontstekingen kunnen leiden, kan dat de opmaat naar een hele reeks chronische ziektes betekenen. Daarom moeten we hoognodig onderzoeken hoeveel plastic deeltjes uit onze consumentenmaatschappij het menselijke lichaam binnendringen.”

De eerste tussenresultaten zullen op 3 oktober tijdens een Plastic & Health congres in Amsterdam worden gepresenteerd.

Pas het begin

ZonMw benadrukt dat de honorering van deze vijftien projecten pas het begin is. Een jaar is niet lang genoeg om alle antwoorden te verkrijgen. Henk Smid, directeur van ZonMw, ziet grote potentie in de onderzoeken en hoopt daarom ook dat langdurig vervolgonderzoek mogelijk zal zijn. “Nederland heeft wereldwijd een toonaangevende positie in het wetenschappelijk onderzoek naar microplastics en dit moet zo snel mogelijk verder uitgebouwd worden.”

Plastic Health Coalition

Communicatie over de verschillende pilotprojecten en de (tussen)resultaten worden verzorgd door de Plastic Health Coalition, een initiatief van de Plastic Soup Foundation. In deze coalitie werken verschillende nationale en internationale milieu- en onderzoekorganisaties samen die zich zorgen maken over of zich bezighouden met de effecten van (micro)plastic op onze gezondheid.

Meer informatie

]]>
news-3704 Mon, 04 Mar 2019 10:42:32 +0100 Gentherapie met geïmplanteerd LED-lampje stopt hartritmestoornis automatisch https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/gentherapie-met-geimplanteerd-led-lampje-stopt-hartritmestoornis-automatisch/ Onderzoekers van het LUMC hebben, in samenwerking met de TU Delft, een manier gevonden om een op hol geslagen hart, automatisch en direct te resetten met een geïmplanteerd LED-lampje. In het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine beschrijven ze hoe hun bio-elektronische defibrillator werkt in het laboratorium. Het kan de eerste stap zijn naar een pijnvrije behandeling voor patiënten met boezemfibrilleren. Het onderzoek wordt ondersteund met financiering van NWO-ZonMw.

Het systeem dat de onderzoeksgroep ontwikkelde, detecteert de ritmestoornis in de boezem van een rattenhart en stuurt vervolgens een signaal naar een LED-lampje aangebracht in de buurt van het hart. “De lichtflits van dit lampje zorgt vervolgens dat het hart zélf een elektrisch stroompje opwekt om de ritmestoornis te stoppen. Dit is mogelijk gemaakt door bepaalde lichtgevoelige eiwitten met gentherapie in het hart aan te brengen. Het hart komt hierdoor direct en automatisch weer in het goede ritme”, zegt onderzoeksleider Daniël Pijnappels van de afdeling Hartziekten van het LUMC.

Pijn bij cardioversie

Dit is volgens de onderzoekers een mogelijk grote verbetering ten opzichte van de huidige wijze waarop boezemfibrilleren direct kan worden gestopt. Boezemfibrilleren is de meeste voorkomende hartritmestoornis. De huidige behandeling, ook wel cardioversie genoemd, is gebaseerd op het toedienen van een elektrische schok die, vanwege de pijn, onder narcose in het ziekenhuis moet plaatsvinden. Voor veel patiënten is dit de enige behandeling om boezemfibrilleren direct te stoppen, omdat medicijnen of een operatie niet succesvol zijn.  
Pijnappels: “De bio-elektronische defibrillator kan boezemfibrilleren stoppen zonder een elektrische schok. Op die manier kan het hart op elk moment en volledig automatisch worden gereset. We verwachten dat deze behandeling van boezemfibrilleren zowel de kwaliteit van leven als de prognose van de patiënt zou kunnen verbeteren”. De onderzoekers benadrukken dat er nog veel onderzoek nodig is voordat hier een behandeling uit voortkomt die geschikt is voor patiënten. Echter, dat de mogelijkheid kan bestaan is volgens de onderzoekers nu aangetoond.  

Meer weten?

 • Lees het artikel ‘An automated hybrid bio-electronic system for autogenous restoration of sinus rhythm in atrial fibrillation’ van Emile Nyns, Antoine de Vries, Daniël Pijnappels en collega’s in Science Translational Medicine, of ga naar de website van het Laboratory of Experimental Cardiology.
 • Bekijk het YouTubefilmpje over dit onderzoek

Het onderzoek naar biologische defibrillatie wordt gesteund door persoonsgebonden subsidies van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, Domein Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen (NWO; Vidi 1714336) en de European Research Council (ERC: Starting grant 716509) voor Dr. D.A. Pijnappels.

Bron: LUMC

 

 

]]>
news-3675 Tue, 26 Feb 2019 13:14:41 +0100 Resultaten eerste subsidieronde Programma Translationeel Onderzoek 2 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/resultaten-eerste-subsidieronde-programma-translationeel-onderzoek-2/ De eerste ronde van het programma Translationeel Onderzoek 2 is op 26 september 2018 van start gegaan. ZonMw ontving op deze dag 39 projectideeën voor de ronde Bench to Bedside 2018 en 27 projectideeën voor de ronde Multidisciplinaire Consortia 2018. Voor de aanvragers die een uitgewerkte aanvraag mochten indienen is er op 6 december 2018 een informatiebijeenkomst georganiseerd. Naast de twee genoemde rondes was deze bijeenkomst ook bedoeld voor de onderzoekers van het Oncode Instituut die een aanvraag mochten indienen voor de ronde Bench to Bedside – Affordable Health. Naast informatie over de eisen voor samenwerkingsovereenkomst bij publiek-private samenwerking en het vervolg van de ronde kregen de onderzoekers informatie over het hoe en het waarom van vroege Health Technology Assessment (HTA) van Geert Frederix (UU). Cees Smit gaf een presentatie over het patiëntperspectief bij gentherapie.

Bench to Bedside 2018

Deze subsidieronde is een samenwerking tussen ZonMw, gezondheidsfondsen en de Topsector Life Science & Health (LSH). De samenwerking in deze ronde krijgt vorm middels een gezamenlijke beoordelingsprocedure uitgevoerd door ZonMw. En richt zich op projecten in de laatste fase van translationeel onderzoek waarbij binnen zes maanden de klinische fase I/II (of vergelijkbaar) gestart moet worden. Op 29 januari jl. zijn er 22 uitgewerkte aanvragen ingediend.

Multidisciplinaire Consortia 2018

Deze ronde is bedoeld voor projecten met laatste deel van preklinisch onderzoek en klinische fase I/II studie (of vergelijkbaar). De projecten zijn gericht op het uitwerken van een idee met ‘proof-of-concept’, naar een klinische ‘proof-of-concept’ studie. De aanvragen worden ingediend en uitgevoerd door multidisciplinaire consortia. Op 29 januari jl. zijn er 15 uitgewerkte aanvragen ingediend.

Bench to Bedside – Affordable Health

Deze oproep is een onderdeel van het ‘Affordable Health Care’ programma van het Oncode Instituut en richt zich op proof-of-concept studies met als doel bij te dragen aan duurzame gezondheidszorg. Deze ronde is bedoeld voor onderzoekers van het Oncode Instituut en richt zich op onderzoek naar veiligheid en effectiviteit van nieuwe technologieën, behandelingen en medische producten die in het laboratorium zijn ontwikkeld tot de eerste toepassing bij de patiënt (van “Bench to Bedside”). Er zijn voor deze ronde drie uitgewerkte aanvragen ingediend.

Meer informatie

Meer informatie over het Programma Translationeel Onderzoek 2 vindt u op onze programmapagina.

]]>
news-3674 Tue, 26 Feb 2019 12:59:27 +0100 Meetinstrumenten op kwaliteit selecteren https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/meetinstrumenten-op-kwaliteit-selecteren/ Voor klinisch onderzoekers is het vaak een uitdaging om het juiste meetinstrument te vinden dat past bij hun vraagstelling. De methodologie COSMIN, ontwikkeld door het Amsterdam UMC, kan hen bij die zoektocht helpen. Verschillende hulpmiddelen bieden inzicht bij het bepalen welk instrument de meest nauwkeurige en valide onderzoeksresultaten kan opleveren. In 2010 promoveerde epidemioloog Wieneke Mokkink op haar zogenaamde COSMIN-project, dat staat voor COnsensus-based Standards for the selection of health Measurement INstruments. `Ik wilde weten hoe je de kwaliteit van een meetinstrument kunt bepalen. Instrumenten, zoals vragenlijsten naar pijn, lichamelijk functioneren of kwaliteit van leven, moeten in staat zijn de veranderingen op te pikken die je wilt meten. Er worden veel meetinstrumenten gebruikt van onbekende of onvoldoende kwaliteit. Over terminologie en definities van meeteigenschappen was veel verwarring. Er viel een hoop te verbeteren in hoe studies naar kwaliteit van instrumenten werden uitgevoerd. Ik heb toen een checklist met uitgebreide handleiding ontwikkeld om de kwaliteit van dergelijke studies te bepalen.’

COSMIN-tools

Inmiddels is COSMIN volgens Mokkink, nu senior onderzoeker bij de afdeling Epidemiologie en Biostatistiek van het Amsterdam UMC, locatie VUmc, uitgegroeid tot een methodologie die helpt bij het kiezen van meetinstrumenten. Zij zal samen met collega’s steeds meer tools ontwikkelen om tot de juiste keuze te komen. In het kader van een Veni-beurs, die de epidemioloog van ZonMw heeft ontvangen, wordt nu een checklist ontwikkeld voor complexere instrumenten dan de vragenlijsten. Dan valt te denken aan klinische testen of beeldmateriaal waarbij een arts iets moet beoordelen. Verder is er op de website van COSMIN een zoekfilter te vinden voor PubMed. Mokkink: `Dat filter haalt zo efficiënt mogelijk de klinimetrische studies eruit. Stel dat je pijn bij artrosepatiënten wilt meten. Voorheen moest je heel PubMed doorspitten op alle artikelen die over pijn bij artrose gaan. Dankzij ons filter rollen nu vooral de artikelen eruit die over meetinstrumenten gaan. Dat scheelt een hoop zoekwerk.’

Internationaal gewaardeerd

Uiteindelijk doel van COSMIN is standaardisatie van wat er en hoe er wordt gemeten en dat er wordt gemeten met kwalitatief goede instrumenten. Mokkink weet dat niet alleen de kwaliteit van het onderzoek dan beter zal zijn. Ook zijn er minder mensen nodig die deelnemen aan de wetenschappelijke studies. `Dat is een ethisch voordeel. Je kunt immers preciezer meten.’ Zij beseft dat de COSMIN-methodologie abstracte materie is, die in het begin moeilijk is te doorgronden. Maar artsen en onderzoekers die COSMIN gebruiken, prijzen haar werk alom. `Dit is echt booming. We krijgen internationale waardering. Onze website wordt dagelijks vaak 500 keer bezocht. Ook geven we ieder jaar twee cursussen, waarvan één in het Engels. Daar komen mensen van heinde en verre op af. Onderzoekers beseffen dat ze goede meetinstrumenten moeten gebruiken en dat het kiezen ervan tijdrovend en onwijs ingewikkeld is. Wij proberen orde aan te brengen en uitleg te geven over welke stappen je moet nemen om dit goed te doen. Dit zal leiden tot hogere kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek en het voorkomen van over- en onderschatting van resultaten.’

Meer informatie

Het COSMIN project is gefinancierd vanuit het Programma Translationeel onderzoek, meer informatie?

]]>
news-3673 Tue, 26 Feb 2019 12:50:40 +0100 SPRING-PLANK https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/spring-plank/ Om veelbelovend onderzoek mogelijk te maken dat buiten huidige onderzoeksprogramma’s valt, bundelt ZonMw de krachten met andere onderzoekfinanciers in binnen- en buitenland. ZonMw Internationale Samenwerking lanceert daarom het initiatief SPRING-PLANK. Door langdurige gezamenlijke onderzoeksprogrammering beoogt ZonMw met SPRING-PLANK veelbelovende onderzoeksresultaten daadwerkelijk tot toepassing in de praktijk te brengen. Internationale samenwerking

Veel van de vraagstukken waarvoor we staan binnen de gezondheidszorg zijn niet uniek voor Nederland. Het is daarom zinvol om samen te werken binnen Europese en wereldwijde verbanden. Samenwerking van Nederlandse en internationale toponderzoekers leidt tot doorbraakinnovaties, die kostenbesparend zullen zijn voor de Nederlandse gezondheidszorg. Kennis die wordt opgedaan in deze topconsortia vloeit terug naar Nederland. Nederlandse onderzoekers profiteren van internationale top-expertise en maken op kostenefficiënte wijze gebruik van onderzoekinfrastructuren die in Nederland ontbreken.

Zowel op het nationale als internationale werkterrein bestaat een goede en zeer actieve samenwerking met de gezondheidsfondsen. Internationaal werkt ZonMw samen in European Research Area Netwerken (ERA-NETten) en Joint Programmes (JPI, EJP). Dit zijn netwerken van nationale en regionale publieke en soms private onderzoekfinanciers in Europa. Regelmatig is de Europese Commissie (EC) of een onderzoekfinancier buiten Europa (b.v. Canada, Japan) eveneens betrokken. Instrumenten zoals ERA-NETten zijn de enige manier om als onderzoekfinancier EC budget te ontvangen voor coördinatie van zo’n internationaal netwerk en voor cofinanciering van internationale projecten in een subsidieronde.

Werkwijze SPRING-PLANK

Alle lopende en geplande internationale calls waaraan ZonMw deelneemt zullen gebundeld op een webpagina getoond en actueel gehouden worden. ZonMw zal potentiële samenwerkingspartners actief benaderen vanuit het totale portfolio aan calls. Tevens kunnen geïnteresseerde onderzoekfinanciers direct contact opnemen met de ZonMw contactpersonen vermeld op deze site. Aangezien informatie over toekomstige calls vertrouwelijk is tot de datum van internationale publicatie, maar al wel in grote lijnen bekend is bij de ZonMw contactpersoon, zal deze informatie beknopt en in algemene bewoordingen beschreven staan. Omdat juist bij toekomstige calls de mogelijkheid bestaat dat de inhoud van een internationale call nader kan worden afgestemd op de wensen en beleidspeerpunten van een geïnteresseerde onderzoekfinancier, is ad hoc contact in die fase zeer gewenst!

Meer informatie

Voor interesse en vragen met betrekking tot SPRING⌐PLANK kunt u zich wenden tot:

]]>