Jaarlijks sterven er wereldwijd veel mensen aan de gevolgen van roken maar ook meerokers zijn niet veilig. ZonMw laat onderzoek doen naar verschillende aspecten van roken zoals preventie van roken op school, stoppen met roken of hoe ons brein reageert op nicotine. 

Uitgelicht

Subsidieoproep tabaksontmoediging geopend

ZonMw, de Alliantie Nederland Rookvrij! (ANR) en de gezondheidsfondsen gaan zich gezamenlijk inzetten voor tabaksontmoediging. Vanaf 26 oktober kunt u uw onderzoeksvoorstel indienen.

Subsidieoproep tabaksontmoediging

#Jeroenonderzoekt: wat maakt nicotine zo verslavend?

Jeroen onderzoekt in zijn vlog waarom nicotine zo verslavend is. Wist je dat nicotine één van de meest verslavende stoffen is? Het is makkelijker om aan nicotine verslaafd te raken dan aan cocaïne of cannabis.

Bekijk de vlog #Jeroenonderzoekt

Anti-rookbeleid werkt dat?

Vergoeding van stoppen-met-rokenmedicatie helpt om stoppen te bevorderen, vooral in combinatie met een informatieve mediacampagne. De verhogingen van sigarettenprijzen lijkt de meest effectieve maatregel voor rokers om ermee te stoppen. De in 2 Europese landen geïntroduceerde waarschuwingsplaatjes op sigarettenpakjes bleken weinig effectief.

Project: Monitoring and Evaluation of Dutch Tobacco Control Activities

Rookverslaving aanpakken in het brein

roker

Onze hersenen reageren bij iedere vorm van verslaving anders. Daarom vergt volgens neurobioloog Taco de Vries elk type verslaving een specifieke behandeling. Hij onderzoekt hoe het brein reageert op nicotine, een van de meest verslavende stoffen.

Mediator artikel: Rookverslaving aanpakken in het brein

Telefonische coaching helpt rokende ouders stoppen

De maatschappelijke gezondheidswinst van stoppen met roken van ouders is groot. Enerzijds is er minder kans op rookgerelateerde aandoeningen bij de ouders zelf, anderzijds is er de gezondheidswinst voor hun kinderen (minder blootstelling aan rook en een lagere kans om zelf te beginnen met roken). De conclusies uit dit onderzoek zijn:

  • Rokende ouders zijn ontvankelijk voor ondersteuning bij het stoppen met roken.
  • Telefonische coaching met een proactieve aanpak kan een grote invloed hebben op rokende ouders.
Project: Implementatie van een telefonisch stoppen-met-roken coachingstraject voor rokende ouders

Professionals gaan samen voor een rookvrije start

rookvrije start

Elk kind heeft recht op een rookvrije start. Alle professionals die betrokken zijn bij de zorg voor het ongeboren en jonge kind slaan daarvoor de handen ineen in de Taskforce Rookvrije Start. Dit is hard nodig, want 8,6% van de zwangere vrouwen rookt. Onder lager opgeleiden rookt zelfs 22%. Gaat dit onderwerp u ook aan het hart? Teken dan het manifest op www.rokeninfo.nl/rookvrijestart.

Rookvrije start

Ongezond gedrag bij ouderen verklaard

Ongezond gedrag komt vaker voor onder mensen uit lagere sociaaleconomische groepen. De onderzoeker zoekt in dit project een verklaring voor welke overwegingen en welke omgevingsfactoren leiden tot zulke sociaaleconomische verschillen in ongezond gedrag onder ouderen.

Project: Understanding socioeconomic inequalities in health behaviors

Op school steek je niks op!

School lockers

In dit onderzoek bekijkt de onderzoeker wat een effectieve strategie is om scholen te ondersteunen bij het  realiseren van een rookvrij schoolterrein. Het onderzoek bestaat uit 2 projecten:

De Gezonde School

Het programma Gezonde School ondersteunt po, vo en mbo scholen bij het integraal en structureel werken aan de gezondheid en het welbevinden van leerlingen. Daarbij gaat het om de thema’s voeding, bewegen en sport, roken, alcohol en drugspreventie, welbevinden, relaties en seksualiteit, milieu en natuur en fysieke veiligheid.

Bekijk de factsheet Gezonde School
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website