Uitgelicht

Vraag een gratis hardcopy aan

omslag boekje Mijn Notitieboek

Hoe kun je echte vernieuwing realiseren in de gemeentelijke praktijk van het sociaal domein? ‘Mijn notitieboek - (onder)Zoektocht in het sociaal domein’ laat zien wat er mogelijk is.

Bekijk Mijn Notitieboek

Welke inzichten zijn al beschikbaar voor u als gemeente?

animatie plattegrond met wegen en gebouwen

Laat u inspireren door deze voorbeelden van ZonMw-projecten.

Bekijk de voorbeelden

Hoe gemeenten de transformatie waarmaken

Op de PraktijkVoorbeeldenParade Sociaal Domein hebben diverse gemeenten in elkaar laten zien hoe ze invulling geven aan de transformatie van het sociaal domein. Op 3 parades in Rotterdam, Eindhoven en Zwolle. Benieuwd naar de verhalen? Op zoek naar inspiratie? Bekijk het online magazine!

Bekijk het magazine

'Gezond verstand is niet genoeg, gemeenten hebben kennis nodig'

De meerderheid van gemeenten heeft een draai gemaakt naar doen wat werkt, zegt VNG-directeur Jantine Kriens over de veranderingen in het sociale domein. Vele werken vanuit een opgave, in overleg met inwoners, professionals en andere partijen. ‘Pas wanneer beleid, praktijk en kennis samenkomen, kun je echt meters maken.’

Lees het artikel op movisie.nl

Participatie

Een buurt waarin iedereen meedoet

Verschillende mensen uit de wijk met elkaar aan tafel

Veel mensen die voorheen in een zorginstelling verbleven, wonen nu in de wijk. In Amstelveen bouwen zorg- en welzijnsorganisaties én een wooncorporatie samen aan een ‘inclusieve buurt’.

Werken aan een inclusieve wijk

Succesvolle arbeidsparticipatie voor mensen met autisme

Thumbnail van de film over WerkWeb-Autisme

In het praktijkproject ‘WerkWeb-Autisme’ wordt een zelfmanagement methodiek ontwikkeld om normaal tot hoogbegaafde mensen met autisme, samen met betrokken professionals, te ondersteunen bij het vinden en behouden van werk dat goed bij hen past.

Bekijk het filmpje

Inzet ervaringsdeskundigheid om kwetsbare mensen te bereiken

Marcel van der Vaart (beleidsadviseur Sociaal Domein, gemeente Zeist)

'Ervaringsdeskundige Hamid el Manssouri is een echte aanwinst voor Zeist Noord', vindt beleidsadviseur Sociaal Domein Marcel van der Vaart van de gemeente Zeist. 'Hij weet de Marokkaanse gemeenschap te bereiken. Hij wint hun vertrouwen en kent de sociale kaart en kan doorverwijzen naar de juiste hulp.'

Interview met Marcel van der Vaart

Raad van 15

Via de ‘Raad van 15’, een klankbordgroep van wethouders, betrekt het ZonMw-programma Gewoon Bijzonder gemeenten bij het programma en de projecten. De samenwerking zorgt ervoor dat gemeenten hun gehandicaptenbeleid beter vorm kunnen geven en uitvoeren. Met als doel dat inwoners met een beperking beter kunnen deelnemen aan de samenleving.

Meer weten over de Raad van 15?
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website