Projectomschrijving

Er zijn specifieke zorgen over statushouders met een Eritrese achtergrond. Voor hen is toegang tot professionele zorg voor psychische klachten vaak een extra uitdaging. Zij hebben bijvoorbeeld niet het voordeel dat veel statushouders met een Syrische achtergrond wel hebben, namelijk dat veel (zorg)instellingen Arabisch sprekend personeel hebben.

Doel

Met dit project wilden we een veelbelovende en relatief nieuwe psychologische interventie voor de behandeling van veel voorkomende psychische klachten (Problem Management Plus of kortweg PM+) vertalen en aanpassen aan de specifieke behoeften en wensen van Eritrese vluchtelingen. Bijzonder is dat deze interventie kan worden uitgevoerd door ‘leken-hulpverleners’: getrainde personen die geen specifieke ggz-achtergrond hebben.

Werkwijze

Het project is ingericht zodat het voldoet aan de strenge eisen van de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization), die de interventie heeft ontwikkeld. Het project werd uitgevoerd door:

  • GGD Amsterdam
  • Vrije Universiteit
  • I-Psy

Resultaten

Met dit project is de psychologische interventie voor de behandeling van veel voorkomende psychische klachten (Problem Management Plus of kortweg PM+) vertaald en cultureel geadapteerd voor Eritrese vluchtelingen. Daarnaast zijn aanbevelingen opgehaald voor verdere adaptatie en implementatie voor de interventie. Bijzonder is dat deze interventie kan worden uitgevoerd door ‘leken-hulpverleners’: getrainde personen die geen specifieke GGZ achtergrond hebben.

Aanbevelingen

Dit project heeft geresulteerd in een cultureel geadapteerde PM+ handleiding. Daarnaast zijn de belangrijkste aanbevelingen voor culturele adaptatie die werden gemaakt, het nogmaals laten nakijken van de PM+ handleiding door een nieuw vertaalbureau. Voor de implementatie werd aangeraden om:
-    samen te werken met culturele instellingen en/of zelforganisaties;
-    flexibel te zijn met de locatie van de PM+ sessies
-    de sessies zowel individueel als in groepsverband aan te bieden.

Op inhoudelijk niveau was de aanbeveling om privézaken zoals de vluchtreis, seksuele mishandeling en zelfmoord niet direct te bespreken, maar op zoek te gaan naar een meer neutrale en informatieve gespreksvariant.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website