Mobiele menu

Onderzoek lange termijn follow up van kinderen met een positieve neonatale hielprik sceening voor AGS/Sikkelcelziekte

Projectomschrijving

Wat zijn de opbrengsten van screening en follow-up van kinderen met ASG?

Vraagstuk

In de hielprik wordt sinds 2002 gescreend op het adrenogenitaal syndroom (AGS), in 2007 gevolgd door sikkelcelziekte (SCZ). In de NEOnatale Registratie Afwijkende Hielprikscreening (NEORAH) worden alle screeningsresultaten van kinderen met een positieve hielprik vastgelegd. Binnen NEORAH draait een applicatie voor follow-up op lange termijn. Wat zijn de effecten van de screening, diagnostiek en follow-up?

Onderzoek

Na het implementeren van de langetermijn-database is met de verkregen data onderzocht of screening, diagnostiek en follow-up helpen om problemen rond AGS (en SCZ) te voorkomen, ook op lange termijn.

Uitkomst

Voor SCZ bestaat sinds 2007 al een interne registratie en een door kinderartsen uitgevoerde evaluatie. Er wordt daarom vooral ingegaan op de resultaten van AGS. De database biedt mogelijkheden de huidige populatie van kinderen met AGS in Nederland te volgen. Door jaarlijkse evaluatie van alle kinderen met deze zeldzame aandoening is betere kwaliteitsmonitoring mogelijk via benchmarking. Duidelijk is wel dat de gegevens van veel kinderen onvolledig zijn en de classificatie niet altijd betrouwbaar is.

Verslagen


Eindverslag

Recent heeft het RIVM samen met de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) de elektronische data base NEOnatale Registratie Afwijkende Hielprikscreening (NEORAH fase 1) ontwikkeld, waarin alle screeningsresultaten van kinderen met een positieve hielprik worden vastgelegd. De screeningsuitslagen worden hierin gerapporteerd en de behandelende kinderarts vult de aanvullende diagnostiek in en vermeldt de definitieve diagnose. Op die manier wordt de evaluatie van de effectiviteit van de screening mogelijk.

Op verzoek van de NVK is binnen NEORAH een tweede applicatie ontwikkeld om ook lange termijn diagnostiek en follow-up van kinderen met AGS te kunnen registreren, de NEORAH LTFU (Lange termijn follow up = LTFU). Het standpunt van de kinderartsen is dat het voor de effectevaluatie van de neonatale screening ook belangrijk is om lange termijn effecten te evalueren.
Doel van de registratie NEORAH LTFU
Met deze nieuwe data base kunnen de volgende vraagstellingen worden beantwoord:
1.Leidt de huidige neonatale screening op AGS en sikkelcel tot een reductie in mortaliteit en morbiditeit op korte en lange termijn?
2.Zijn er aanknopingspunten te identificeren om de huidige behandelprotocollen te optimaliseren?
3.Welke korte en lange termijn complicaties kunnen geïdentificeerd worden?
4.Zijn er verschillen in behandeling en uitkomst tussen de NL centra (benchmarking)?
5.Zijn er verschillen in behandeling en uitkomst tussen Europese centra?
Vraag en taakstelling van het project
Met het huidige budget werden de onderzoekers in staat gesteld om de door het RIVM opgezette data base te optimaliseren en de data van patiënten die sinds 2002 ( AGS) cq 2007 (sikkelcelanemie) gediagnosticeerd zijn retrospectief in NEORAH LTFU te vullen.

De belangrijkste conclusies uit het huidige project zijn:
1.Er is geen zicht op de huidige populatie en aantallen kinderen met AGS in Nederland. De data base geeft de mogelijkheid prevalentie cijfers beter te identificeren.
2.Met de huidige data base wordt een hogere mate van identificatie, transparantie en classificatie van AGS patiënten verkregen.
3.NEORAH LTFU helpt bij de klinische classificatie van patiënten te verbeteren.
4.Door jaarlijkse evaluatie van alle kinderen met deze zeldzame aandoening is betere kwaliteitsmonitoring mogelijk (benchmarking).

Samenvatting van de aanvraag

De landelijke neonatale screening op het adrenogenitaal syndroom (AGS) is in 2002 na een succesvolle pilotstudie landelijk ingevoerd. In 2007 is de screening op sikkelcel ziekte (SCZ) eveneens toegevoegd aan de neonatale screening. De uitvoering en evaluatie van de landelijke screening ligt onder de verantwoordelijkheid van het RIVM-CvB. Recent heeft het RIVM-CvB samen met betrokken kinderartsen de elektronische data base NEOnatale Registratie Afwijkende Hielprikscreening (NEORAH) ontwikkeld, waarin alle screeningsresultaten van kinderen met een positieve hielprik worden vastgelegd. De behandelende kinderarts vult in deze database de diagnostiek in en vermeldt de definitieve diagnose. Op verzoek van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) is binnen NEORAH een applicatie ontwikkeld om ook lange termijn diagnostiek te kunnen registreren (Lange termijn follow up = LTFU). Deze applicatie is nu ontwikkeld en operationeel voor de ziekten AGS en sikkelcelanemie. De verantwoordelijkheid voor het invullen van de database en de evaluatie van de screening op lange termijn ligt bij de kinderartsen in de endocrinologische en hematologische centra. Doel van dit onderzoek is het implementeren van de lange termijn data base LTFU. Vervolgens zal met de verkregen data onderzocht worden of de huidige screening, diagnostiek en follow up van AGS en SCZ effectief is in het voorkomen van mortaliteit en morbiditeit op korte en lange termijn. De gegevens zullen leiden tot optimalisering van diagnostiek en behandeling van kinderen met een positieve screening voor AGS en SCZ.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
20005095412
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. H.L. Claahsen - van der Grinten
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc