Mobiele menu

Hoe krijgt het concept Positieve gezondheid regionaal handen en voeten?

Projectomschrijving

Regionale implementatie van het concept positieve gezondheid

Vraagstuk Het Netwerk Positieve gezondheid in de Noordelijke Maasvallei is eind 2013 van start gegaan met het concept positieve gezondheid. Zo is stap voor stap ontdekt hoe regionale organisaties de noodzakelijke cultuuromslag kunnen maken, welke keuzes en stappen er nodig zijn, welke hobbels en weerstanden je tegenkomt en wat daarvoor goede oplossingen zijn. Kunnen andere regio’s van de ervaringen profiteren?

Onderzoek In dit implementatieproject is aan de hand van een kwalitatieve studie het proces beschreven dat het Netwerk Positieve gezondheid heeft doorlopen om tot een regionaal implementatieplan te komen.

Uitkomst Voor een eenduidige positionering van het concept zijn onder meer een logo ontwikkeld en icoontjes per dimensie van positieve gezondheid. Een digitale presentatie, workshops en een film over het netwerk vertellen het verhaal. De boodschap: ‘droom’ eerst en vind elkaar in een gemeenschappelijke visie, om daarna in subwerkgroepen concrete stappen te zetten naar een gezamenlijk regionaal implementatieplan.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Hoofddoelstelling Specifiek De hoofddoelstelling van het VIMP-project bestaat uit de procesbeschrijving van het traject dat wordt (en voor een deel al is) afgelegd door de Werkgroep Positieve gezondheid en de betrokken organisaties om tot een implementatieplan te komen, op een zodanige wijze dat ook andere regio’s hiervan kunnen profiteren. Er wordt beschreven welke organisaties in de Noordelijke Maasvallei samenwerken en nodig zijn voor een nieuwe geïntensiveerde samenwerking om het concept Positieve gezondheid in de praktijk goed vorm te kunnen geven. Er wordt in kaart gebracht wat er precies nodig is binnen de regionale organisaties om de “mindshift” te maken, welke keuzes worden gemaakt en hoe stappen worden gezet, welke hobbels en weerstanden men tegen komt en wat daarvoor goede oplossingen zijn. Dit onderzoek zal naar verwachting tegelijkertijd de deelnemers nog extra motiveren en het proces versnellen. Meetbaar Er wordt een kwalitatieve studie verricht met vragenlijsten en semigestructureerde interviews onder alle leden van de Werkgroep en daarmee de vertegenwoordigers van de verschillende betrokken organisaties. De resultaten worden geïntegreerd in een verslag, waar regionaal en landelijk bekendheid aan wordt gegeven. Acceptabel De Werkgroep Positieve gezondheid is per december 2013 enthousiast van start gegaan en heeft zichzelf een aantal doelen gesteld. Zij realiseert zich dat het centraal stellen van Positieve gezondheid een grote impact heeft op professionals en burgers, maar ook op de organisatie en financiering van gezondheidszorg en welzijn. Het vraagt een verandering van omgeving, van gedrag, van vaardigheden, maar ook van waarden en overtuigingen. Realistisch Het draagvlak voor deze VIMP-procesbeschrijving is sterk binnen de Werkgroep. Er zal hierdoor voldoende medewerking zijn voor de vragenlijsten en interviews. Tijdgebonden In de periode van september 2014 t/m februari 2015 (6 maanden) wordt de procesbeschrijving uitgewerkt middels een kwalitatief onderzoek.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
20005095424
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2015
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. I. Boers
Verantwoordelijke organisatie:
Louis Bolk Instituut