Projectomschrijving

Een eenmalige interventie voor kinderen met overgewicht is niet voldoende

Vraagstuk

WIJS (‘Wat Is Jouw Stijl’) is een naschools programma voor kinderen (8 t/m 12 jaar) met overgewicht of obesitas. Het wordt uitgevoerd in Haagse Krachtwijken. Kinderen krijgen voedings- en bewegingslessen en worden gecoacht naar een gezondere leefstijl. Een zogeheten ‘Gewichtige Vakleerkracht’ meet en weegt leerlingen op school, stelt de BMI vast en verwijst indien nodig door naar WIJS. Werkt het programma?

Onderzoek

Er is literatuuronderzoek en een effectevaluatie gedaan. Doel was een erkenning als (waarschijnlijk) bewezen effectieve interventie voor jongeren met overgewicht in de databank Effectieve Jeugdinterventies.

Uitkomst

De effectevaluatie laat zien dat het gewicht verbetert, maar niet duurzaam. Een half jaar na afloop van het programma zijn de meeste kinderen weer terug op hun oude gewichtsstatus. Een eenmalige interventie is niet voldoende, aldus de onderzoekers. Alleen een permanent aanbod werkt, met activiteiten op school én thuis. Het WIJS-programma is in de database Effectieve Jeugdinterventies erkend als ‘goed onderbouwd’.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website