Mobiele menu

Eet GoedKoop Gezond

Projectomschrijving

Verslagen


Eindverslag

De interventie Eet GoedKoop Gezond maakt onderdeel uit van het wijkgerichte programma Zwolle Gezonde Stad (eerder Samen Gezond). Het doel van de interventie is om gezond voedingsgedrag bij (moeilijk bereikbare) ouders en hun gezin te bevorderen, met behulp van een interventiemix gericht op kennis, attitude, eigen effectiviteit, vaardigheden en de omgeving. Eet GoedKoop Gezond bestaat uit een homeparty, of groepsbeijeenkomst over gezonde voeding, een supermarktrondleiding door een diëtiste en een derde bijeenkomst naar keuze, die in overleg met de doelgroep ingevuld wordt. Deze manieren van voorlichting bieden een laagdrempelige insteek en hebben als uitgangspunt aan te sluiten bij de wensen en behoeften van de deelnemers. De deelnemers worden actief bij de voorlichting betrokken en in de groep vindt uitwisseling van ideeën, voorbeelden en gewoontes plaats. Dit zorgt naast de overdracht van kennis en vaardigheden, ook voor beïnvloeding van de sociale norm.
Naast de groepsbijeenkomsten vinden er activiteiten plaats in de lokale supermarkten zoals proeverijen, kortingsacties en informatiestands. Hierdoor wordt de gezonde keus zichtbaar en toegankelijk gemaakt. Deze acties zijn ondersteunend aan de voorlichting die gegeven wordt.
De interventie is succesvol gebleken, omdat het aansluit bij de behoeften van de bewoners en werkers uit de wijk. De goede contacten die er op wijkniveau zijn, vanuit Zwolle Gezonde Stad, met diverse lokale organisaties, hebben ertoe bijgedragen dat de interventie bij uiteenlopende groepen is uitgevoerd. Bovendien past deze interventie goed in de wijkgerichte aanpak en is het aanvullend op de activiteiten voor de jeugd, die op de scholen, in wijkcentra, consultatiebureaus en jeugdcentra worden gedaan.
Er is geen effectevaluatie uitgevoerd, wel een procesevaluatie. Hieruit kwam naar voren dat de deelnemers de bijeenkomsten als positief ervaren. De contactpersonen van de groepen vroegen om vervolgbijeenkomsten met uiteenlopende thema's.

De implementatie is ook op lange termijn gegarandeerd. Eet GoedKoop Gezond is opgenomen het aanbod van preventieactiviteiten van Icare, thuiszorgorganisatie. De diverse vrouwen- en moedergroepen van welzijnsorganisatie Travers hebben de bijeenkomsten opgenomen in hun activiteitenaanbod. Voor de uitvoering krijgen ze ondersteuning van Icare.
GGD IJsselland gaat de interventie ook inzetten in andere gemeenten, zoals in Raalte binnen het programma Raalte Gezond!. Dit is een meerjarig samenhangend programma van preventieactiviteiten met als doel een gezonde leefstijl bij de inwoners te stimuleren, vooral bij de jeugd en ouderen.
Tevens werkt de GGD verder met deze interventie in het programma Armoede en Gezondheid van de gemeente Zwolle. EGKG kan, in aangepaste vorm, bijvoorbeeld een plek krijgen in de cursussen van schuldhulpverlening.

Samenvatting van de aanvraag

Het voorstel is om de interventie Eet GoedKoop Gezond te ontwikkelen, uit te voeren en te evalueren. De interventie maakt onderdeel uit van het deelprogramma Gezonde wijk van het programma Samen Gezond. Hierin werken diverse Zwolse partijen samen aan een gezonde omgeving en leefstijl en het terugdringen van overgewicht. Het doel van Eet GoedKoop Gezond is om gezond voedingsgedrag bij (moeilijk bereikbare) ouders en hun gezin te bevorderen, met behulp van een interventiemix gericht op kennis, attitude, eigen effectiviteit, vaardigheden en de omgeving. Eet GoedKoop Gezond bestaat uit een homeparty over gezonde voeding en een supermarktrondleiding door een diëtiste. Deze manieren van voorlichting geven bieden een laagdrempelige insteek en hebben als uitgangspunt aan te sluiten bij de wensen en behoeften van de deelnemende ouders. De homeparty’s en de supermarktrondleidingen worden gecombineerd met acties in de lokale supermarkten zoals proeverijen, kortingsacties, acties rondom het Ik Kies Bewust logo en een zegelactie. Hierdoor wordt de gezonde keus zichtbaar en toegankelijk gemaakt. De werving van (gast)ouders is een cruciaal aspect voor het slagen van de interventie. Vandaar dat deze op diverse manieren zal plaatsvinden, onder andere middels de Gezonde HAP&STAP Vierdaagse. Door Eet GoedKoop Gezond te koppelen aan de ouderafsluiting van de Vierdaagse, krijgt dezelfde groep ouders drie keer een voorlichting, waardoor de kans op gedragsverandering vergroot wordt. Deze aanpak geeft tevens de mogelijkheid de inhoud af te stemmen op de behoeften van de doelgroep. Eet GoedKoop Gezond is vernieuwend omdat het individueel gedrag en omgevingsinvloeden integreert binnen één interventie en doordat het een gedegen samenhangende aanpak biedt binnen Samen Gezond. Verder is de interventie veelbelovend doordat het is gebaseerd op de uitkomsten van eerder onderzoek en aansluit bij de behoeften van de bewoners en werkers uit de wijk. Hiernaast bieden de goede contacten die er vanuit Samen Gezond zijn met de diverse lokale organisaties een grote kans van slagen voor de interventie en lijkt de implementatie ook op lange termijn gegarandeerd. Het streven is dat Eet GoedKoop Gezond opgenomen wordt in het aanbod van de diverse vrouwen- en moedergroepen van welzijnsorganisatie TRAVERS en dat de interventie ook in andere regiogemeenten uitgevoerd wordt. Eet GoedKoop Gezond wordt op proces- en effectniveau geëvalueerd, in samenwerking met het Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht Zwolle (OPOZ). Dit zal (deels) de vorm hebben van actiebegeleidend onderzoek waardoor naast informatie verzamelen en analyse ook de participatie en samenwerking worden bevorderd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
122500001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2008
2010
Onderdeel van programma:
Projectleider en penvoerder:
Ir. M.A.J.G. de Jong
Verantwoordelijke organisatie:
GGD IJsselland