Projectomschrijving

De behoefte aan palliatieve zorg neemt toe door de vergrijzing en het toenemend aantal mensen met een chronische ziekte zoals kanker, hartfalen, COPD of dementie. Iedere arts krijgt ermee te maken. Het is belangrijk dat palliatieve zorg aan bod komt vanaf het begin van de opleiding. Dat gebeurt nu te weinig en te gefragmenteerd. Er zijn ook niet genoeg docenten met expertise in palliatieve zorg.

Onderzoek

Het project maakt een inventarisatie van competenties die basisartsen nodig hebben voor het verlenen van palliatieve zorg volgens verschillende stakeholders, inclusief patiënten en mantelzorgers.

Verwachte resultaten

Een toolbox met leermaterialen over palliatieve zorg voor studenten Geneeskunde. Deze materialen kunnen op verschillende manieren gebruikt worden binnen de 8 opleidingen Geneeskunde in Nederland. Tenslotte worden docenten getraind, onderwijsactiviteiten georganiseerd en evaluaties uitgevoerd.

Meer informatie

Interview

Projectleider Franca Warmenhoven en projectteamleden Annemie Courtens en Daniëlle Verstegen pleiten voor integratie van palliatieve zorg in de basisopleidingen geneeskunde. Ze ontwikkelden een toolbox met onderwijsmaterialen.

> Lees het interview

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website