Mobiele menu

Consortium Palliatieve Zorg Limburg en Zuid-oost Brabant

Projectomschrijving

Het Consortium Palliatieve Zorg Limburg en Zuidoost-Brabant is een samenwerkingsverband tussen het Expertisecentrum Palliatieve zorg van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+), het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), 7 netwerken palliatieve zorg, hogescholen en regionaal opleidingencentra (ROC's), een patiëntenbelangenorganisatie en vrijwilligersorganisaties. We willen binnen ons consortium de kwaliteit van palliatieve zorg in de regio verbeteren door het faciliteren van de samenwerking van gelijkwaardige partijen met complementaire competenties en het verbeteren van de integratie van zorg, onderwijs en onderzoek.

Doel

Ons doel van het Consortium Limburg en Zuidoost Brabant was om de patiënten/naasten beter te bedienen en kwaliteit te verbeteren door:

  1. het initiëren van zorginnovatie
  2. het ontwikkelen en delen van kennis
  3. het doen van praktijkgericht onderzoek
  4. het implementeren van geslaagde projecten en onderzoeksresultaten
  5. het genereren van nieuwe onderzoeksvragen en het ontwikkelen/implementeren van onderwijs/deskundigheidsbevordering. 

Aanpak/werkwijze

We faciliteerden de samenwerking van partijen met complementaire competenties en verbeterden de integratie tussen onderzoek, praktijk en onderwijs. Hierbij kregen wij informatie uit een enquête die 200 professionals, docenten, bestuurders, netwerkcoördinatoren, vrijwilligers en patiëntenvertegenwoordigers in 2015 invulden. In 2016 vond opnieuw een veldraadpleging plaats onder vertegenwoordigers van het consortium om de prioriteiten van het programma Palliantie voor 2017/2018 te bepalen.

Samenwerkingspartners

We betrokken patiënten en naasten/nabestaanden in ons onderzoek voor informatie, advies of consultatie, onder andere via een enquête. Wij wierven hen via zorgprofessionals of via Huis Voor de Zorg. Bij het aanvragen, uitwerken en uitvoeren van projecten werkten we intensief met de volgende organisaties samen: Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), de netwerken Palliatieve Zorg (PZ) en de instellingen die daaronder vallen, het Expertisecentrum Palliatieve Zorg (EPZ), de hogescholen, de Regionale Opleidingscentra (ROC’s), Huis voor de Zorg, instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking (VB), het Nivel en alle geneeskundeopleidingen.

Resultaten

Het consortium leverde een enquêteverslag, enkele nieuwsbrieven, een communicatieplan en een beleidsplan op voor patiënten, naasten, zorgprofessionals, wetenschappers, beleidsmakers en onderwijsmakers. Er waren 2 bijeenkomsten voor bestuurders, professionals in de zorg, onderwijsmakers en vrijwilligers waarin wij best practices deelden en informatie over het consortium gaven. Ook verspreidden wij nieuwsbrieven in de regio en op de website Agora. Verder deelden we activiteiten van het consortium via gremia, zoals het netwerkcoördinatieoverleg, het Landelijk overleg van Consortia (Loco), heidagen van de EPZ-en en websites van het EPZ en de netwerken. Hiervoor maakten we een communicatieplan.

Vervolg

In 2016 startten we met het maken van een beleidsplan voor 2017-2020 waarin we de plannen voor de toekomst en de focus van het consortium hebben verwoord. Dit plan bespraken we in 2017 met de adviesraad en pasten we op enkele punten aan. Hierbij maakten we ook een begroting en legden we deze voor aan de partners in het consortium. Er gaat in de vervolgfase meer aandacht zijn voor de implementatie van al bestaande best practices en het ontwikkelen en implementeren van zorginnovatie en onderwijs dan aan fundamenteel onderzoek.

ZonMw en samenwerken en overdracht

Dit project financieren we vanuit ons programma Palliantie. Met dit programma zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Dat betekent dat zij zorg en ondersteuning krijgen die aansluit op hun wensen en behoeften. Goede samenwerking en overdracht tussen zorgverleners speelt daarbij een belangrijke rol.

Verslagen


Eindverslag

Het Consortium Palliatieve Zorg Limburg en Zuidoost Brabant is een samenwerkingsverband tussen het Expertisecentrum Palliatieve zorg van het MUMC+, het IKNL, de zeven netwerken palliatieve zorg,de Hogescholen en ROC's, een patientenbelangenorganisatie en vrijwillgersorganisaties. De missie van het consortium is het verbeteren van de kwaliteit van de palliatieve zorg door het faciliteren van de samenwerking van partijen met complementaire competenties en het verbeteren van de integratie tussen onderzoek, praktijk en onderwijs. Het consortium kent een coördinatieteam dat maandelijks vergadert, diverse projectteams van de gehonoreerde projecten en een breed samengestelde adviesraad die twee-drie maal per jaar bij elkaar komt. Het consortium heeft als doel om knelpunten in de palliatieve zorg in de regio op te lossen. Hierbij werd input verkregen uit een enquête die in 2015 door 200 professionals, docenten, bestuurders, netwerkcoordinatoren, vrijwilligers en patientenbelangenvertegenwoordigers werd ingevuld. In 2016 heeft opnieuw een veldraapleging plaatsgevonden onder leiding van ZonMw onder vertegenwoordigers van het consortium om de prioriteiten van het Palliantieprogramma voor 2017/2018 te bepalen.
Bij de calls van het ZoNMW programma Palliantie, meer dan zorg, zijn in consortiumverband diverse (13) projectideeën ingediend en in totaal zijn 6 projecten gehonoreerd waarin de diverse partijen uit de regio participeren. De eerste projecten zijn in het voorjaar van 2016 gestart. In alle projecten is patientenparticipatie verweven en vindt er ondersteuning plaast door de Zuyd Hogeschool en Huis voor de Zorg. Bij alle projecten is het patientenparticipatie-spel gespeeld en zijn concrete plannen gemaakt om patiënten, naasten of nabestaanden in de diverse fases van de projecten te betrekken op verschillende niveau's. Daarnaast zijn er twee grote regionale bijeenkomsten georganiseerd. Op 24 november 2015 en op 17 november 2016 werden respectievelijk een regionaal symposium en een werkconferentie georganiseerd. In beide bijeenkomsten werden zorgverleners en bestuurders geïnformeerd over best practices in de regio.
De activiteiten van het consortium werden gedeeld door middel van nieuwsbrieven en andere gremia, zoals het netwerkcoördinatorenoverleg, het Landelijk overleg van Consortia (Loco), heidagen van de EPZ-en en websites van het EPZ en de netwerken. Hiertoe werd een communicatieplan gemaakt. Er werd in 2016 gestart met het maken van een beleidsplan voor 2017-2020 waarin de plannen voor de toekomst en de focus van het consortium worden verwoord. Dit plan wordt in 2017 besproken met de adviesraad en op enkele punten aangepast. Hierbij wordt ook een begroting gemaakt en voorgelegd aan de partners in het consortium.

Het Consortium Palliatieve Zorg Limburg en Zuidoost Brabant is een samenwerkingsverband tussen het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het MUMC+, het IKNL, onderwijsinstituten, netwerken palliatieve zorg, patientenbelangenorganisaties en vrijwilligersorganisaties. Haar missie is het verbeteren van de kwaliteit van de palliatieve zorg in de regio door het faciliteren van de samenwerking van gelijkwaardige partijen met complementaire competenties en het verbeteren van de verknoping van zorg, onderzoek en onderwijs. Het consortium kent een coördinatieteam, flexibel samengestelde projectteams en een breed samengestelde adviesraad. Het consortium heeft als doel een aantal knelpunten in de palliatieve zorg op te lossen. Het consortium dient jaarlijks projectideeën en projectvoorstellen in bij "Palliantie, meer dan zorg" en werkt daarnaast aan een gezamenlijk beleid mbt de samenwerking en het delen van best practices. Er worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd voor zorgprofessionals, vrijwilligers en bestuurders om kennis en best practices te delen cq de dialoog met de achterban aan te gaan. In het eerste jaar (2015)heeft het consortium vooral gewerkt aan projectvoorstellen mbt onderwijs in de basiscurricula van artsen en verzorgenden/verpleegkundigen, advance care planning bij mensen met een verstandelijke beperking en het ondersteunen van naasten van wilsonbekwame patiënten en betekenisvolle patientenparticipatie. Deze 4 projecten zijn gehonoreerd en gaan in het voorjaar van 2016 van start.

Samenvatting van de aanvraag

Het consortium palliatieve zorg Limburg en Zuidoost-Brabant is een samenwerkingsverband tussen het Expertisecentrum Palliatieve Zorg Maastricht zorgaanbieders, netwerken palliatieve zorg, het Integraal Kankercentrum Nederland patiëntenbelangenorganisaties en onderwijsinstituten. Het consortium omvat de 6 Limburgse netwerken en het netwerk Zuid-Oost Brabant. De regio omvat 1.858325 inwoners.

Missie van het consortium is het verbeteren van de kwaliteit van de palliatieve zorg in de regio door het faciliteren van de samenwerking van gelijkwaardige partijen met complementaire competenties en het verbeteren van de verknoping van zorg, onderzoek en onderwijs.

Het doel van het consortium Limburg en Zuid-Oost Brabant is om patiënten/naasten beter te bedienen. Verbeterprojecten gaan we in consortiumverband indienen en uitvoeren bij het NPPZ. Daarbij werken we aan de thema's zorginnovatie, bewustwording, patiëntenparticipatie en organisatie/continuïteit van zorg. Het consortium streeft naar:

  1. het initiëren van zorginnovatie
  2. het ontwikkelen/delen van kennis
  3. het doen van praktijkgericht onderzoek
  4. het implementeren van geslaagde projecten en onderzoeksresultaten
  5. het genereren van nieuwe onderzoeksvragen en het ontwikkelen/implementeren van onderwijs/deskundigheidsbevordering. 

Sterke kanten van de regio zijn:

  • Er is al samenwerking tussen veel partijen.
  • Er zijn al veel bij- en nascholingen voor professionals.
  • De hogescholen willen het onderwijs graag verder ontwikkelen.
  • Er zit veel expertise in het EPZ op onderwerpen waarmee we ons kunnen onderscheiden van de rest van Nederland.
  • Er is samenwerking met andere ketenorganisaties zoals de zorg voor mensen met dementie en de academische werkplaats ouderenzorg.

Zwakkere kanten zijn:

  • De samenwerking tussen de diverse partijen in het consortium is voor sommige partijen nieuw en we moeten dus veel aandacht besteden aan het intensiveren van de samenwerking.
  • Palliatieve zorg zit nog onvoldoende in de basiscurricula van alle professionals.
  • Het consortium kijkt nog te weinig met een onderzoeks- of onderwijsbril naar lopende projecten.

Het consortium kent een coördinatieteam en flexibel samen te stellen projectteams. Het coördinatieteam is verantwoordelijk voor de opbouw en consolidatie van het consortium net zoals de coördinatie van de projecten en de communicatie over consortiumactiviteiten naar de participanten. Iedere projectaanvraag kent een andere inhoud en daarmee ook andere partners die daarin kunnen gaan samenwerken. Om het schrijven van een aanvraag en de voortgang van het project goed te bewaken, stellen we per call een projectteam samen.

In het kader van de prioritering van de onderwerpen waarmee het consortium aan de slag gaat, vragen we inbreng aan de participanten van het consortium. De onderwerpen leggen we vooraf door middel van een survey-monkey enquête aan de leden van het consortium voor.

Na analyse van de prioriteiten kiest het coördinatieteam 3-4 onderwerpen of projecten waarmee het consortium aan de slag gaat. Bij de aanvraag van ieder onderwerp moet het coördinatieteam sterk rekening houden met de integratie van zorg, onderwijs en onderzoek maar ook van een implementatieplan. Bij ieder project is het van belang te bedenken wat de meerwaarde is voor patiënt en mantelzorger. In iedere projectgroep zit een senior onderzoeker en onderwijskundige als adviseur. Ieder project gaat langs een patiëntenpanel.

Tijdens de hele duur van het NPPZ is het van belang dat projectgroepen elkaar en alle leden van het consortium op de hoogte houden van de voortgang van de projecten. Jaarlijks gaan we een regionale bijeenkomst voor de participanten van het consortium organiseren waarbij men elkaar kan inspireren aan de hand van lopende en aan te vragen projecten. Ook delen we hierin best practices.

Samen met een pr en communicatie adviseur bekijken we hoe we informatie kunnen overgedragen aan anderen, binnen of buiten het eigen consortium. Het pr-beleid omvat zowel het gebruik van sociale media, het linken van informatie aan bestaande websites zoals van de netwerken, het IKNL, het EPZ, patiëntenbelangenorganisaties, vrijwilligers en de onderwijsinstituten en het opzetten van een nieuwsbrief.

Beoogde resultaten in 2015-2016 zijn:

  1. We zetten de beoogde structuur van het coördinatieteam en de projectgroepen op.
  2. Het is duidelijk waar de prioriteiten in de regio liggen en waar men samen aan wil werken.
  3. Reeds bestaande projecten deelden de best practices en ze voegden er een onderzoeks- of onderwijs element aan toe. Ook besprak het patiëntenpanel alle projecten.
  4. Palliatieve zorg staat op de agenda in het MBO en HBO onderwijs en er ligt een concreet werkplan voor de basiscurricula.
  5. Er was een regionale bijeenkomst en bestuurlijk overleg.
  6. We honoreerden 2-3 nieuwe projecten in het NPPZ.

Kenmerken

Projectnummer:
844001003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. A.M. Courtens
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht Universitair Medisch Centrum+