Projectomschrijving

Stemmen horen

Ongeveer negen procent van de Nederlanders hoort weleens stemmen. Een deel van de mensen heeft hier geen last van, maar voor sommige mensen is het horen van stemmen vervelend en geeft het problemen in het dagelijks leven. Wij hebben hiervoor een Virtual Reality behandeling (VR-VOICES) gemaakt.

In gesprek met een avatar

Met de behandeling VR-VOICES kiezen cliënten een virtueel karakter of 'avatar'. De avatar klinkt als de stem die de cliënt hoort. Vervolgens kan de cliënt, met behulp van een therapeut, in gesprek gaan met de stem via de avatar. Tijdens de behandeling wordt de persoon gecoacht om tegen de avatar in te gaan en voor zichzelf op te komen, zodat hij/zij zich minder angstig of overstuur zal voelen bij het horen van de stem in het dagelijks leven. Tussen de behandelsessies door krijgen mensen opnames van hun gesprekken met de avatar mee naar huis, die ze vervolgens kunnen beluisteren als extra bron van ondersteuning.

Doel

Met dit project wordt onderzocht of deze behandeling zorgt voor een vermindering van de last van stemmenhoren.

Virtueel in gesprek met de stemmen in je hoofd

In dit filmpje vertelt Chris Geraets over haar project en laat zien hoe Virtual Reality wordt ingezet bij de behandeling van stemmen horen in je hoofd. (Bron: OOG Groningen 27-07-2021)

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website