Mobiele menu

Verspreidings- en implementatie impuls De Krachten Gebundeld!

Projectomschrijving

Met de VIMP-subsidie worden de producten van De Krachten Gebundeld uitgebreid en wordt implementatie-ondersteuning geboden.

De cursus voor begeleiders en omgevingsscan ter ondersteuning van een gezonde leefstijl voor mensen met een verstandelijke beperking worden uitgebreid met:

  1. Webapplicatie waar gebruikers van een locatie de omgevingsscan invullen en een automatische samenvatting ontvangen.
  2. Handleiding actiegesprek om met betrokkenen op een locatie actiepunten voor een gezondere omgeving te bepalen.
  3. Train-de trainer handleiding voor het geven van de teambijeenkomsten van de cursus.
  4. Job-aids om opgedane kennis uit de cursus dagelijks toe te passen.

De producten komen in december 2020 beschikbaar. In 2021 worden zorgorganisaties ondersteund bij structurele implementatie van de producten. In dit project werken de Hanze Hogeschool, Radboudumc, Rijksuniversiteit Groningen, Erasmus MC, 25 zorgorganisaties en kennisnetwerkpartners samen. Kijk voor meer informatie op Kennisplein.

Producten

Titel: Producten website De Krachten Gebundeld
Auteur: Overwijk, A. & Vlot-Van Anrooij, K.
Link: https://dekrachtengebundeld.nl/

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

In het project De Krachten Gebundeld is gewerkt aan producten voor de praktijk om een gezonde leefstijl bij mensen met matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking (VB) te ondersteunen. De projectresultaten die we willen doorontwikkelen, aanvullen en verspreiden zijn de twee volgende met elkaar gecombineerde interventies: - Het leertraject waarin begeleiders kennis en vaardigheden leren om mensen met VB te ondersteunen om gezond te bewegen en te eten; - De omgevingsscan waarmee in kaart wordt gebracht welke mogelijkheden er al zijn in de omgeving om gezond bewegen en eten van mensen met VB te stimuleren en wat er nog verbeterd kan worden in de omgeving. Samen geven deze producten inzicht in gezonde elementen in de omgeving en handvaten om in de praktijk aan de slag te gaan met gezonde voeding en beweging. De doelstelling van dit implementatieproject is tweevoudig: a) Het ontwikkelen van een online webapplicatie waarbinnen het leertraject en de omgevingsscan tot een geïntegreerde aanpak samengevoegd zijn met diverse ondersteunende tools; b) De toegang en zichtbaarheid van de aanpak en bijbehorende tools vergroten door deze op te laten nemen in de interventiedatabase langdurige zorg van Vilans en/of in de database van Centrum Gezond Leven. De resultaten van dit project combineren het in kaart brengen van de mogelijkheden en onmogelijkheden in de omgeving zodat hierop ingespeeld kan worden met het aanpassen van de omgeving en het scholen van begeleiders. Hiermee wordt de capaciteit van de omgeving om leefstijlverandering bij mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking tot stand te brengen en duurzaam te ondersteunen, vergroot. Met deze resultaten wordt tegemoet gekomen aan de vraag van zorgorganisaties hoe zij mensen met VB beter kunnen ondersteunen richting een gezonde leefstijl én aan de vraag van onderwijsinstellingen hoe zij hun studenten op dit gebied kunnen scholen. Het project en het implementatieproject leveren direct concrete aangrijpings- en verbeterpunten op waar de zorgorganisaties en onderwijsinstellingen mee aan de slag kunnen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
8450040021
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. ir. J. Naaldenberg
Verantwoordelijke organisatie:
Hanzehogeschool Groningen