Projectomschrijving

NavMem: helpt ouderen zelf te kunnen blijven navigeren

Ouderen kunnen door cognitieve beperkingen moeite hebben om ergens naartoe te navigeren. Door een beroerte of beginnende dementie kan hun oriëntatievermogen zijn aangetast. Zij – en hun naasten – hebben behoefte aan een hulpmiddel dat het vertrouwen geeft dat ze niet zullen verdwalen. Zonder dat ze de regie daarbij uit handen hoeven te geven.

Hoe het werkt

NavMem ondersteunt ouderen bij het navigeren en oriënteren tijdens het wandelen en fietsen. Dat neemt de angst om te verdwalen weg, terwijl de gebruiker nog steeds de touwtjes in handen heeft. Het product biedt op maat gemaakte navigatie, die simpel en gemakkelijk te bedienen is en gebruik maakt van vertrouwde herkenningspunten onderweg (‘Sla linksaf bij de supermarkt.’). Mocht de gebruiker toch gedesoriënteerd raken, schakelt het systeem over op een gedetailleerdere navigatie. Het systeem helpt de gebruiker ook herinneren aan zijn of haar eindbestemming.

Wat het oplevert

Door de eigen herkenningspunten op een route te gebruiken, wordt de oudere gestimuleerd om bij het navigeren zelf het heft in handen te houden. De ondersteuning door het systeem voorkomt desoriëntatie en daarmee de angst om alleen op pad te gaan. Ouderen die bang zijn om te verdwalen, nemen vaak minder deel aan het sociale leven en kunnen in een isolement raken. NavMem helpt dat voorkomen. De waarschuwingsfunctie zorgt ervoor dat mantelzorgers of professionele zorgverleners desnoods toch te hulp kunnen schieten.

Voor wie

Voor ouderen met milde cognitieve beperkingen, die willen blijven wandelen en fietsen zonder angst voor verdwalen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website