Mobiele menu

Zorg op Afstand als hulpmiddel bij zorg voor mensen met verward gedrag

Projectomschrijving

Doel

Hoe Zorg-op-Afstand efficiënt en doeltreffend ingezet kan worden in de zorg voor mensen met verward gedrag. Dat is de vraag die geprobeerd werd te beantwoorden in het project ‘Zorg op Afstand als hulpmiddel bij zorg voor mensen met verward gedrag’ van de gemeente Alkmaar. Zorg-op-Afstand is een manier van begeleiden, welke Philadelphia Zorg door middel van 24/7 (beeld)bellen, al sinds 2014 met succes inzet voor cliënten. Via DigiContact kan op een vast moment begeleiding worden verkregen, maar ook op willekeurige momenten wanneer hier aanleiding voor is.

Resultaten

Tijdens dit project hebben 10 deelnemers mogen ervaren hoe 24/7 begeleiding voor hen een steun in de rug kan zijn. Wanneer outreachende diensten binnen de gemeente op een eenvoudige manier kunnen doorverwijzen, is de verwachting dat meer mensen geholpen kunnen worden.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Hoe kunnen we Zorg op Afstand efficiënt en doeltreffend inzetten in de zorg voor mensen met verward gedrag? Dat is de vraag die we gaan beantwoorden in een project van ongeveer 24 maanden in de gemeente Alkmaar. Dit doen we in de volgende stappen: 1. In kaart brengen van de achtergronden van de doelgroep. Het gaat om mensen in de wijk die verward gedrag vertonen of dreigen te vertonen en die overlast veroorzaken door bijvoorbeeld het meldpunt politie 099-8844, 112 of de huisartsenposten veelvuldig te bellen. Maar wat zijn de doorverwijzers? Wie heeft deze personen in beeld? Dit onderzoek willen we doen samen met zowel het wijkteam als ook de ervaringsdeskundigen, familie-ervaringsdeskundigen, woningcorporaties, wijkondernemingen en natuurlijk de wijkagent/ politie. 2. Pilot uitzetten en monitoren waarbij we in een periode van 12 maanden in totaal 50 cliënten begeleiden via Zorg op afstand met als doel dat deze zorg afgebouwd wordt van aan de start ongeveer 2 uur per week naar maximaal een half uur per week. 3. Tenslotte leggen wij in de derde fase resultaten vast en gaan we op zoek naar structurele inbedding en financiering Zorg-op-Afstand is de manier van begeleiden op afstand door middel van beeldbellen, welke Philadelphia Zorg al sinds 2014 met succes inzet voor haar cliënten met voornamelijk een (licht) verstandelijke beperking die zelfstandig wonen maar ook voor mensen met dementie en GGZ-problematiek. Je kunt via Zorg-op-Afstand zowel op een vast moment begeleiding krijgen, maar ook elk moment van de dag indien hier aanleiding voor is. Dit kan zonder afspraak en 24/7. Zorg-op- Afstand kan naast andere begeleiding plaatsvinden of zelfs de begeleiding vervangen. Zorg-op- Afstand kan ingezet worden door de cliënt zelf, maar ook voor het directe netwerk zoals ouders, kinderen of partner. De doelgroep Mensen Met Verward Gedrag laat zich moeilijk definiëren maar gaat over de mensen in de wijk die niet of nauwelijks ondersteuning ontvangen of niet de juiste ondersteuning krijgen waardoor hun gedrag kan escaleren. Deze mensen hebben extra aandacht nodig van professionals. Het gedrag kan escaleren doordat er buiten de geplande momenten om, geen ondersteuning beschikbaar is voor zowel de cliënt als de directe omgeving van de cliënt en wellicht ook geen andere professionals. Het kan gaan om diverse doelgroepen: • Licht Verstandelijke Beperking (LVB) • GGZ • Verslavingsproblematiek • Dementie • Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) • Stoornis in het Autistisch Spectrum (ASS)