Mobiele menu

Versterken triage op Meldpunt Zorg & Overlast (GGD)Zuid Holland Zuid

Projectomschrijving

Reeds voordat de aanpak personen met verward gedrag op kwam, had de GGD Zuid-Holland Zuid al de taak om Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGz) uit te voeren. Het Meldpunt Zorg & Overlast vormde de eerste schakel van deze uitvoering. Dit Meldpunt Z&O vervult haar rol voor alle 17 gemeenten in Zuid Holland Zuid.

Werkwijze Meldpunt Zorg en Overlast

Op dit meldpunt komen meldingen binnen per telefoon of mail door zorgaanbieders, buren of politie over mensen in zorgwekkende situaties. Het gaat over zorgen om of overlast van inwoners. Na triage worden casussen óf naar bekende aanbieders verwezen, naar een wijkteam doorgezet óf door consulenten OGGZ opgepakt. De OGGZ consulenten starten met het maken van contact met inwoners die zorg mijdend zijn. Het Meldpunt Z&O vervult een centrale rol in de keten van ondersteuning en zorg voor personen met verward gedrag in de keten rond personen met verward gedrag.

Doel

In de regio is de ambitie de triage en het proces van doorverwijzen te verscherpen, teneinde een betrouwbare en met tempo functionerende partner in de keten te zijn.

Resultaten

Het Meldpunt Zorg en Overlast Zuid-Holland Zuid is onderdeel van de GGD ZHZ en fungeert als een meldpunt niet-acute zorg. Dit Meldpunt Z&O ontvangt jaarlijks gemiddeld 2000 meldingen over inwoners uit waar zorgen over zijn. Melders zijn inwoners, familie of professionals. De meldingen betreffen personen waarvan de melder vindt dat zij zorg nodig hebben maar waar de persoon zelf niet om kan of wil vragen.

Het Meldpunt heeft in het afgelopen jaar hard gewerkt aan het versterken van de triage. Het doel was niet alleen implementatie van een instrument, maar ook een heldere werkwijze en daarmee het versnellen van de doorlooptijd. De medewerkers zijn getraind om meldingen te verrijken en zo volgens een structuur van de ZRM de ernst en zorgbehoefte in beeld te brengen. Via triage wordt gewogen wat risico's en mate van zelfredzaamheid van de gemelde persoon zijn en wordt de cliënt naar best passende (bemoei)zorg of ondersteuning toegeleid.

Aanluiting

Door als Meldpunt Z&O gestructureerd en transparant over doorlooptijd te zijn kan een betere aansluiting gemaakt worden bij lokale partijen. Het Meldpunt Z&O is daarmee in de regio een centrale schakel in de keten.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Hoewel het Meldpunt Zorg & Overlast al jaren bestaat en functioneert, is met de uitbreiding van de functie in het hart van de keten voor zorgwekkende situaties, ook de noodzaak groter om verder te professionaliseren.
Er is geinvesteerd in meer methodisch (met de ZRM) en in het electronisch dossier de triage op de meldingen in te voeren.

Het versterken van de betrouwbaarheid en transparantie van de triage was een onderdeel in de ontwikkelagenda van de regio op Sluitende Aanpak Personen met Verward gedrag. OP het Meldpunt Z&O komen meldingen van inwoners, familie, zorgverleners, wijkteams en politie/ambulance. In de ontwikkeling van nog meer netwerksamenwerking is het uniform triageren en eenduidig communiceren over zorgwekkende situaties op bepaalde levensgebieden, steeds belangrijker.
Door de ZRM, die voor WMO en door zorgverleners als wordt gebruikt, te verbinden met de triage functie, is het Meldpunt Z&O meer verbonden met de partners in de keten. En in staat deze digitaal op te slaan (en in de toekomst zorgvuldig te delen).

Samenvatting van de aanvraag

In Zuid Holland Zuid vormt het Meldpunt Zorg & Overlast van de GGD een centraal punt in de keten van zorg en ondersteuning voor mensen met complexe problemen. Zuid Holland Zuid zet in op het verbeteren en verstevigen van de keten van zorg en ondersteuning ten behoeve van de sluitende aanpak voor personen met verward gedrag. Het doel is de meldingen en de triage naar alle vormen van ondersteuning zo veel mogelijk centraliseren. Vanaf een centraal punt volgt doorleiding, zo snel als mogelijk, naar de juiste of best passende vorm(en) van ondersteuning. Deze subsidieaanvraag betreft een project om de triage en doorleiding naar best passende ondersteuning te verbeteren. Dit project sluit aan bij de bouwstenen Melding (4), Passende ondersteuning, zorg & straf (8), beoordeling & risicotaxatie (5), toeleiding (6) Het Meldpunt Zorg en Overlast heeft kennis van en streeft naar een positie in de sociale kaart van Zuid Holland Zuid. Er wordt voor het verbeteren van triage samengewerkt met politie, GGZ aanbieders, VG aanbieders en de gemeenten in de regio. Zuid Holland Zuid vormt samen met de regio Rotterdam Rijnmond een politieregio. Gezamenlijk wordt gewerkt aan zorgvuldige verzameling van meldingen en triage voor acute en niet acute maar wel zorgelijke zaken. Met dit project wordt de triage op het Meldpunt Zorg & Overlast versterkt, omdat teamleden meer geschoold worden in ziektebeelden en gedrag van inwoners. Door meer kennis van gedrag en achtergronden bij bijvoorbeeld psychiatrie, wordt door het team nog meer aangesloten bij politie, ambulance, wijkverpleging of huisartsen, wanneer in de regio een persoon moeilijk verstaanbaar of verward gedrag vertoond.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638013025
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. A. Nijhuis
Verantwoordelijke organisatie:
Dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland Zuid

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de voglende gemeenten in de regio Rotterdam Rijnmond | Zuid-Holland-Zuid: Alblasserdam, Cromstrijen, Dordrecht, Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Korendijk, Leerdam, Papendrecht, Sliedrecht, Strijen en Zwijndrecht.