Mobiele menu

Versterken triage- en meldfunctie voor mensen met acuut verward gedrag

Projectomschrijving

Doel

GGz Breburg werkt samen met ketenpartners en de gemeenten Breda en Tilburg aan de ontwikkeling van de triage voor meldingen van mensen met verward gedrag en een acute psychiatrische hulpvraag. De APH triagist die de triage gaat doen, wordt voorlopig aangehaakt aan de crisisdienst van GGz Breburg. De functie (APH) triage wordt zo ontwikkeld dat deze in inhoud en uiteindelijke plek aansluit aan de brede meldfunctie voor acute zorg zoals die in de twee regio's wordt gerealiseerd.

Werkwijze

De APH triagist ontvangt meldingen van de meldkamers van de politie en ambulance en de huisartsenposten. Tijdens de pilot beslist de projectgroep op basis van het aantal en inhoud van de meldingen of uitbreiding naar andere organisaties zoals de spoedeisende zorg van het ziekenhuis mogelijk is. De resultaten van de pilot worden gevolgd. We streven ernaar in 2019 de triagefunctie in de regio Breda en de regio Hart voor Brabant te realiseren (afhankelijk van de financiering 24 uur per dag en 7 dagen in de week).

Resultaten

In de regio van GGz Breburg is eind 2018 een pilot gestart om te komen tot de inbedding van de APH-triage in de regio. In 2 verschillende regio's (Breda en Hart van Brabant) zijn de overleggen gestart met de gemeenten en ketenpartners om de APH-triage zorgvuldig in te bedden in het Crisisinterventieteam (HvB) en het nog te starten Meldpunt Crisiszorg West-Brabant. Met de zorgverzekeraars zijn de gesprekken gevoerd voor de implementatie van de APH-triage na afloop van de pilot.

Binnen GGz Breburg kon aan de hand van de implementatie van de GGZ-triagewijzer de verdere vormgeving van de APH-triage (inhoud en positie) verder uitgewerkt worden en is een implementatieplan voor 2019 opgesteld. De pilot heeft als resultaat dat duidelijk is voor betrokkenen hoe de APH-triage gepositioneerd gaat worden, nu en in de toekomst, en via welke stappen deze triage zal worden vormgegeven en versterkt.

Verslagen


Eindverslag

In de regio van GGz Breburg is eind 2018 een pilot gestart om te komen tot de inbedding van de APH-triage in de regio. In twee verschillende regio’s (Breda en Hart van Brabant) zijn de overleggen gestart met de gemeenten en ketenpartners om de APH-triage zorgvuldig in te bedden in het Crisisinterventieteam (HvB) en het nog te starten Meldpunt Crisiszorg West-Brabant. Met de zorgverzekeraars zijn de gesprekken gevoerd voor de implementatie van de APH-triage na afloop van de Pilot. Binnen GGz Breburg hebben we aan de hand van de implementatie van de GGZ-triagewijzer de verdere vormgeving van de APH-triage (inhoud en positie) verder uitgewerkt en is een implementatieplan voor 2019 opgesteld. De pilot heeft als resultaat dat duidelijk is voor betrokkenen hoe de APH-triage gepositioneerd gaat worden, nu en in de toekomst en via welke stappen we deze triage vormgeven en versterken.

Samenvatting van de aanvraag

GGz Breburg realiseert in samenwerking met de ketenpartners en de twee centrumgemeenten de APH triage voor meldingen van mensen met verward gedrag en een acute psychiatrische hulpvraag. Politie en Ambulancevervoer onderschrijven de aanvraag. De gemeenten Breda en Tilburg zijn betrokken bij de aanvraag. De gemeente Tilburg en de politie hebben input geleverd voor de tekst. De APH triagist wordt voorlopig aangehaakt aan de crisisdienst van GGz Breburg. De functie APH triage wordt zo ontwikkeld dat deze in inhoud en positionering aansluit aan de lokale situaties die in de twee regio's verschillend is georganiseerd. In eerste instantie ontvangt de APH triagist meldingen van de MKA, MKP en een tweetal HAP's. Gedurende de looptijd van de pilot beslist de projectgroep op basis van aantal en inhoud meldingen of uitbreiding naar de andere HAP's, SEH en/of huisartsen plaatsvindt. De pilot wordt gemonitord aan de hand van de toolkit monitoring van het SIRM. GGz Breburg levert tevens de projectleider die naast de ontwikkeling APH triage betrokken is bij de ontwikkeling van het regioplan voor de acute GGZ, implementatie GGZ triagewijzer, generieke module acute zorg, IHT en het meldpunt (niet) acute zorg door de gemeenten.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638045008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2018
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. G. Linssen
Verantwoordelijke organisatie:
GGZ Breburg Groep

Contactgegevens projectleider

E-mail: g.linssen@ggzbreburg.nl 
Telefoon: 06 46 31 72 25
 

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in Breda (regio West-Brabant) en Tilburg (regio Hart van Brabant).