Mobiele menu

Verdieping van het leernetwerk tussen GGZinGeest afdeling High and Intensive Care en het basisteam politie Zuid-Buitenveldert middels trainingsmodules en een samengesteld team

Projectomschrijving

Aanleiding

Begin 2018 is er een leernetwerk tot stand gekomen tussen het basisteam politie Buitenveldert-Zuid en GGZ inGeest (locatie de Nieuwe Valerius, afdeling High Intensive Care). Beide partijen missen vanuit hun opleiding kennis die de andere partij wel heeft, met name kennis van het strafrecht bij de ggz en kennis van psychische stoornissen bij de politie. Het huidige samenwerkingsverband heeft geleid tot korte lijnen met de andere partij en een hechtere samenwerking. Binnen een tijdsbestek van zes maanden zijn er circa 130 politiemedewerkers getraind in de basiskennis van psychopathologie. Het leernetwerk en de samenwerking tussen crisisdienst en politie vergen op dit moment een betere inbedding in de praktijk, zodat de initiatieven die tot nu toe zijn genomen niet uitdoven.

Doel

De doelstelling van het project was tweeledig. Ten eerste werd beoogd een verdieping van de al bestaande trainingen vorm te geven en uit te breiden op structurele basis om het leernetwerk een duurzaam karakter te geven. Ten tweede werd beoogd een pilot in te zetten om de haalbaarheid en invulling van een samengesteld team te onderzoeken, om de-escalerend te kunnen werken in crisissituaties. Middels deze 2 pijlers werd verwacht dat agenten goed zouden zijn toegerust om verward gedrag te duiden en personen met verward gedrag op een humane wijze te kunnen benaderen en begeleiden naar de hulpverlenende instanties.

Resultaten

Binnen dit project is ingezet op ‘coaching on the job’ om met een samengesteld team de straat op te gaan ter de-escalatie en adequate toeleiding naar de juiste zorg. Gezien het face-to-face karakter hiervan heeft het initiatief door de corona maatregelen geen doorgang kunnen vinden. Wel is het leernetwerk neergezet in overlegvormen tussen verschillende disciplines van het basisteam en de GGZ. Dit betreft planning en uitvoering van trainingen, stages, workshops en casuïstiek. De nauwe samenwerking op dit gebied zorgt ervoor dat beide partijen elkaars taal leren spreken en bekend raken met de (on)mogelijkheden van elkaars vakgebied. Door korte lijnen op lokaal niveau wordt de kennis van het strafrecht bij de GGZ en kennis over psychische stoornissen bij de politie verhoogd. Uiteindelijk zorgt dit voor een meer gestroomlijnde en humane bejegening voor personen met verward gedrag.

Onderwijsprojecten

Dit project heeft subsidie gekregen voor het verbinden van het zorg-, welzijns- en veiligheidsdomein in het onderwijs voor professionals die te maken kunnen krijgen met mensen die verward gedrag vertonen. De projecten zijn gericht op het mbo en hbo of bij-/nascholingsprogramma's.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Doelstelling van het project is om op lokaal niveau een gedegen samenwerkingsverband en leernetwerk neer te zetten tussen het basisteam van het bureau Zuid-Buitenveldert en GGZ inGeest, de Nieuwe Valerius. Wij willen aansturen op een meer menselijke aanpak bij verwarde personen in crisis of risicovolle situaties. Er is ingezet op ‘coaching on the job’ om met een samengesteld team de straat op te gaan ter de-escalatie en adequate toeleiding naar juiste zorg. gezien het face-to-face karakter heeft het initiatief geen doorgang kunnen krijgen door de corona maatregelen.
Het leernetwerk is neergezet in overlegvormen tussen verschillende disciplines van het basisteam en de GGZ. Dit betreft planning en uitvoering van trainingen, stages, workshops en casuïstiek. De nauwe samenwerking op dit gebied zorgt ervoor dat we elkaars taal leren spreken en bekend raken met de (on)mogelijkheden van elkaars vakgebied. Door korte lijnen op lokaal niveau wordt de kennis van het strafrecht bij de GGZ en kennis over psychische stoornissen bij de politie verhoogd wat uiteindelijk voor een meer gestroomlijnde en humane bejegening zorgt voor personen met verward gedrag.

Samenvatting van de aanvraag

Begin 2018 is er een samenwerkingsverband c.q. leernetwerk tot stand gekomen tussen het basisteam politie Buitenveldert-Zuid en GGZinGeest, locatie de Nieuwe Valerius (DNV), afdeling High Intensive Care. ‘Kennis’ kwam naar voren als een concreter begrip waarbij het vooral draait om training, opleiding en kennis van elkaars vakgebied. Beide partijen missen vanuit hun opleiding kennis die de andere partij wel heeft, met name kennis van het strafrecht bij de GGZ en kennis van psychische stoornissen bij de politie. Uit zowel literatuur alsmede praktijk blijkt dat politieambtenaren onvoldoende kennis hebben over psychopathologie en omgang met verwarde personen en dat de huidige politieopleiding onvoldoende voorbereidt op de omgang met verwarde personen. Binnen een tijdsbestek van zes maanden zijn er circa 130 politiemedewerkers, variërend van agent tot inspecteur, getraind in basale kennis van psychopathologie. De gegeven training werd door de politie als direct toepasbaar ervaren. Er mag worden gesteld dat het huidige leernetwerk heeft geleid tot korte lijnen met de andere partij en een hechtere samenwerking. Het leernetwerk en de interprofessionele samenwerking tussen crisisdienst en politie vergen op dit moment een betere, meer structurele inbedding in de werkpraktijk van de participanten, zodat de initiatieven die tot nu toe zijn genomen niet uitdoven. De doelstelling van het project is tweeledig. Ten eerste wordt een verdieping van de al bestaande trainingen vormgegeven en uitgebreid op structurele basis om het leernetwerk een duurzaam karakter te geven. Ten tweede wordt een pilot ingezet over de haalbaarheid en invulling van een samengesteld team om de-escalerend te kunnen werken in crisissituaties en beladen rechtszittingen. Middels deze 2 pijlers verwachten we dat agenten goed zullen zijn toegerust om verward gedrag te duiden en personen met verward gedrag op een humane wijze in te kunnen bejegenen en begeleiden naar de hulpverlenende instanties. Als kerncompetentie wordt beoogd dat agenten op straat in staat zullen zijn om verward gedrag te kunnen duiden en adequaat te handelen. De verdiepingsslag gericht is op kennis van de beginselen van suïcidepreventie en de technieken zoals zij in de kliniek worden toegepast ter de-escalatie van situaties waarbij er sprake is van (beginnende) psychische decompensatie.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638031025
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. F.N.A. Joemrati
Verantwoordelijke organisatie:
GGZinGeest

Contactgegevens projectleider

E-mailf.joemrati@ggzingeest.nl
Telefoon: 06 10 03 80 08

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de regio Noord-Holland.