Mobiele menu

Uitbreiding expertise en ervaringsdeskundigheid over verward gedrag in de Sociaal Wijkteams.

Projectomschrijving

De gemeente Capelle aan den IJssel investeert in de uitbreiding van de expertise over verward gedrag in de Sociaal Wijkteams.

Doel

In samenwerking met Stichting Welzijn Capelle (SWC) en Basisberaad (onderdeel van Zorgbelang Zuid-Holland) is er een project gestart met als doel laagdrempelige en snelle inzet van de juiste hulp en ondersteuning voor mensen met verward gedrag. Het project heeft gezorgd voor verankering van het thema verward gedrag in de lokale werkwijze en versterking van de sluitende aanpak.

Werkwijze

Er is een telefonisch hulp- en adviespunt verward gedrag opgezet binnen SWC. Dit meldpunt is bedoeld voor buren, familie of omstanders met vragen over en signalen van niet-acuut verward gedrag. Daarnaast is het punt ook bedoeld voor mensen met verward gedrag die (hulp)vragen hebben. Ook is er ervaringsdeskundigheid over verward gedrag aan de Sociaal Wijkteams toegevoegd. Een ervaringsdeskundige werkt vanuit de eigen ervaring. Dit creëert sneller een vertrouwensband tussen de ervaringsdeskundige en de persoon met verward gedrag.

Resultaten

Dankzij dit project hebben de gemeente Cappelle aan de Ijssel en Welzijn Capelle een goed beeld gekregen van welke vorm en inzet van ervaringsdeskundigheid het beste aansluit bij de lokale vraag.

  • Goede begeleiding bij de implementatie van ervaringsdeskundigheid is essentieel. Basisberaad heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld.
  • Om stigmatisering tegen te gaan, is het van belang dat professionals zich bewust worden van hun rol en het effect van hun eigen handelen. Hiervoor workshops zijn georganiseerd samen met Samen Sterk zonder Stigma.
  • Er is een telefonisch advies- en hulppunt geïmplementeerd waarmee zorgelijke meldingen van inwoners en professionals wordt opgepakt. De uitvoering is nauw betrokken bij de implementatie en er is extra getraind in het adviseren over het omgaan met (psychische) kwetsbaarheid (MHFA). Het meldpunt is stevig verankerd in de organisatie en daarbij een onmisbare schakel in de aanpak voor mensen met verward gedrag.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Producten

Titel: Ervaringsdeskundige personen met verward gedrag - Miranda
Auteur: Gemeente Capelle aan den IJssel, Stichting Welzijn Capelle, Basisberaad (Zorgbelang Inclusief)
Link: https://youtu.be/EGXJSvoVpUg

Verslagen


Eindverslag

Op 1 augustus 2018 zijn de gemeente Capelle aan den IJssel, Welzijn Capelle en Basisberaad (Zorgbelang Inclusief) gestart met het project rondom het uitbreiden van de expertise en ervaringsdeskundigheid over verward gedrag in de Sociaal Wijkteams van Welzijn Capelle. Het project bestaat uit twee projectonderdelen: (1) het toevoegen van ervaringsdeskundigheid aan de Sociaal Wijkteams en (2) het inrichten van een advies- en hulppunt verward gedrag, waar Capellenaren terecht kunnen met vragen en signalen over (mensen met) verward gedrag. Het eerste projectjaar stond in het teken van het inregelen van deze twee projectonderdelen in de werkwijze van Welzijn Capelle.

Sinds november 2018 zijn twee ervaringsdeskundigen werkzaam bij Welzijn Capelle. Zij pakken samen met de maatschappelijk werkers casussen op en kunnen door ketenpartners worden gevraagd om mee te denken. Binnen de Sociaal Wijkteams wordt de inzet van de ervaringsdeskundigen zeer gewaardeerd. Daarnaast geven ook cliënten aan dat zij de komst van de ervaringsdeskundigen positief ervaren.

Het advies- en hulppunt verward gedrag is nog in ontwikkeling. In de tweede helft van 2019 ligt de focus op het verder inrichten van het werkproces en het inbedden van het advies- en hulppunt in de werkwijze van Welzijn Capelle. Capellenaren met vragen en signalen over (inwoners met) verward gedrag kunnen wel al telefonisch en digitaal terecht bij medewerkers van Welzijn Capelle. De eerste ervaringen hiermee zijn positief.

Het tweede projectjaar staat in het teken van het afronden van de implementatie van de projectonderdelen en het borgen van het project.

Samenvatting van de aanvraag

PUBLIEKSSAMENVATTING ZONMW Uitbreiding expertise en ervaringsdeskundigheid over verward gedrag in de Sociaal Wijkteams De gemeente Capelle aan den IJssel werkt hard aan de implementatie van de sluitende aanpak van personen met verward gedrag. Deze aanpak is in Capelle opgebouwd uit regionale en lokale initiatieven. De Capelse visie op zorg voor personen met verward gedrag is om zorg en ondersteuning zo dicht en laagdrempelig mogelijk bij Capellenaren te organiseren. Stichting Welzijn Capelle speelt hierbij een belangrijke rol in de signalering en doorverwijzing van de doelgroep. Om ervoor te zorgen dat zorg en ondersteuning snel en op een juiste manier wordt geregeld, investeert de gemeente daarom in de uitbreiding van de expertise over verward gedrag in de Sociaal Wijkteams van SWC. In samenwerking met Stichting Welzijn Capelle (SWC) en Basisberaad (onderdeel van Zorgbelang Zuid-Holland) start de gemeente Capelle aan den IJssel een project, dat het sluitstuk vormt waardoor er aan de vereisten van Bouwsteen 3 ‘Vroegtijdige signalering’ wordt voldaan. Dit project kent twee sporen. Ten eerste wordt er een telefonisch hulp- en adviespunt verward gedrag opgezet binnen SWC. Dit advies- en hulppunt is enerzijds bedoeld voor inwoners met vragen over en signalen van niet-acuut verward gedrag. Het kan hierbij gaan om signalen van buren, familie, vrienden of omstanders. Anderzijds is het bedoeld voor mensen met verward gedrag die een hulpvraag hebben. Bijvoorbeeld over hulpverlening die is vastgelopen. Ten tweede wordt er ervaringsdeskundigheid over verward gedrag aan de Sociaal Wijkteam toegevoegd. De ervaringsdeskundige werkt vanuit zijn/haar eigen ervaring en benadert de klant daardoor op een andere manier dan een reguliere maatschappelijk werker. Dit creëert (aanzienlijk sneller) een vertrouwensband tussen ervaringsdeskundige en de klant. Door dit vertrouwen is hij of zij sneller geneigd hulp(verlening) te accepteren. De ervaringsdeskundige richt zich op deskundigheidsbevordering en strategische vraagstukken binnen werkwijze van de Sociaal Wijkteams en pakt daarnaast samen met de Sociaal Wijkteams casussen op. Door al deze elementen toe te voegen aan de Sociaal Wijkteams wordt er (nog) meer ingezet op preventie en zal er sneller worden doorverwezen naar zorg en ondersteuning. Daarnaast zorgt het project ervoor dat het thema verward gedrag wordt verankerd in de werkwijze van SWC en deze werkwijze daardoor bijdraagt aan de Capelse sluitende aanpak. Basisberaad, SWC en de gemeente Capelle aan den IJssel onderschrijven het belang om te praten met de doelgroep en niet over de doelgroep. Om ervoor te zorgen dat personen met verward gedrag en hun naasten een stem hebben in het project, vertegenwoordigt Basisberaad van Zorgbelang Zuid-Holland daarom de doelgroep in de projectgroep.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638014048
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2022
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Krantz
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Capelle aan den IJssel

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in Capelle aan den IJssel (regio Rotterdam-RijnmondZuid-Holland-Zuid).