Blog projectleider

Vrijwilligers kunnen geregeld te maken krijgen met verward gedrag. De Plu zet bij vrijwilligersorganisaties een gratis trainer in of laat een deskundige mee draaien. De organisaties krijgen daarbij tips over hoe ze om kunnen gaan met dit soort situaties. Projectleider Fennie Tiemens vertelt in onderstaande blog wat er al is bereikt in dit project: 
 

Er zijn afgelopen half jaar diverse trainingen verzorgd, soms door Alzheimer Nederland en ook regelmatig door samenwerking met Alzheimer Nederland en trainingsacteur. De reacties van de deelnemers zijn goed. Zeker ook als ze de theoretische kennis kunnen oefenen met een trainingsacteur.

Diverse activiteiten

Er zijn trainingen verzorgd voor vrijwilligers van o.a: 

  • Vier het Leven (zij gaan met mensen naar theater)
  • vrijwilligers die met mensen met dementie om gaan (ook mantelzorgers)
  • leden van een kerk die o.a. huisbezoeken doen

Mental Health First Aid

Dimence heeft een informatieavond gegeven met algemene informatie over o.a. psyschische aandoeningen. Dit krijgt een vervolg van 4 avonden verdieping in een Mental Health First Aid training in februari aan vrijwilligers van diverse vrijwilligersorganisaties.

Project 'Graag gedaan'

Het meest indrukwekkende is een informatiebijeenkomst geweest voor een schoolklas groep 8. De meeste kinderen uit die klas doen mee met het project 'Graag Gedaan' in Heerde. Dit bestaat uit 4x (buiten schooltijd, altijd met toestemming van ouders en op vrijwillige basis) iets voor een ander doen. Dat kan zijn een vuilcontainer aan de weg zetten, hond uitlaten, spelletjes in zorgcentrum doen enz. Alzheimer Nederland heeft voorlichting gegeven in deze klas, aangepast aan hun niveau.

Het was zo bijzonder. Een muisstille klas met heel veel aandacht en vragen die alleen een kind kan stellen: 'Kan ik het ook al krijgen? Kan mijn huisdier dement worden? Ga je er aan dood?'. Deze gehele klas heeft een paar weken later een gezellige middag verzorgd in het zorgcentrum in hun woonplaats. Ze hadden een programma van 5 kwartier in elkaar gezet (zonder dat de juf hen geholpen heeft). Het was met Sinterklaas. Het programma bestond uit:

  • bekende Sinterklaasliedjes spelen op de piano
  • liedjes met bewoners zingen
  • gymoefeningen op de stoel (met liedje)
  • toneelstukje
  • bingo met Sinterklaasverhaal
  • acro gym, voetbaloefeningen met bal

De kinderen vroegen zelf ook of ze in de pauze bij de bewoners mochten gaan zitten. Zo bijzonder, zo puur… menig volwassene zou dit niet zo kunnen.
 
Het Zorgcentrum en de bewoners waren zeer enthousiast. Elk schooljaar doen 120 à 150 kinderen van alle scholen (groepen 7 en 8) mee aan het project 'Graag Gedaan'. Komend voorjaar gaat Alzheimer Nederland ook een informatiebijeenkomst houden voor de kinderen die dat willen. Hierbij zal ook de rollenspelacteur aanwezig zijn.

Mijn idee is dat als we mensen met verward gedrag meer willen laten meedoen, we bij de jeugd moeten beginnen!

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website