Mobiele menu

Time-out: een kortdurende acute voorziening voor personen met verward gedrag Zuid-Limburg

Projectomschrijving

Binnen de regio Zuid-Limburg wordt door zorg- en veiligheidspartners een probleem gesignaleerd in de acute 24-uurs opvang van mensen met verward gedrag. Vanaf april is vervoer voor mensen met verward gedrag belegd bij een passende vervoerder. Een gedeelte van de mensen die hiermee vervoerd wordt, komt niet voor opname in de ggz (Crisis-DBC) in aanmerking, maar kan ook niet naar huis. Na het vervoerstraject is er dus geen passende opvangvoorziening.

Doel

Tijdens deze pilot wordt gemonitord en geëvalueerd of de time-out voorziening voldoet aan de vraag voor passende opvang en hiervoor een oplossing biedt.

Werkwijze

Binnen deze pilot wordt voor mensen met verward gedrag een kortdurende (maximaal 72 uur) acute opvangvoorziening in de vorm van ‘time-out’ bedden gecreëerd. In de time-out voorziening kunnen mensen tot rust komen en worden, indien nodig, maatregelen genomen om te bekijken welke vervolgstappen nodig zijn. In de regio Zuid-Limburg is ervoor gekozen om in totaal 4 bedden op een tweetal locaties te vestigen.

Evaluatie

Uit de evaluatie blijkt de vraag naar time out-bedden ver achter te blijven in verhouding met de ingeschatte behoefte. Ook het bijstellen van de pilot en het inzetten van maatregelen om de bekendheid te vergroten hebben niet voldoende geholpen. Hierdoor blijkt dat het omzetten van deze pilot in een reguliere activiteit niet voor de hand ligt.  
Wel heeft de monitoring van de pilot als nuttig effect gehad dat partners elkaar beter weten te vinden. Personen uit de doelgroep worden op een andere wijze passend opgevangen.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Binnen de regio Zuid-Limburg is door zorg- en veiligheidspartners een probleem gesignaleerd in de acute 24-uurs opvang van personen met verward gedrag. Als antwoord hierop is geëxperimenteerd met een Time Out-voorziening (hierna: TOV).
De TOV is bedoeld voor personen die niet in aanmerking komen voor opname in de GGZ), maar die ook niet verantwoord naar huis kunnen. In deze TOV kunnen mensen even tot rust komen en wordt gekeken naar een passend vervolg.
Bij de definitieve evaluatie blijkt de vraag naar time out-bedden ver achter te blijven, zelfs bij het tussentijds naar onder bijgestelde aanbod. De vraag blijft dusdanig ver achter bij de geraamde behoefte, ook na bijstelling van de pilot en maatregelen om de bekendheid te vergroten, dat het omzetten van deze pilot in een reguliere activiteit niet voor de hand ligt. Wel heeft de monitoring van de pilot als nuttig effect gehad dat partners elkaar beter weten te vinden. Personen uit de doelgroep worden op een andere wijze passend opgevangen.

Samenvatting van de aanvraag

Binnen de regio Zuid-Limburg wordt door zorg- en veiligheidspartners een probleem gesignaleerd in de acute 24-uurs opvang van personen met verward gedrag. Vanaf april is vervoer voor personen met verward gedrag belegd bij de psycholance (bouwsteen 7). Een gedeelte van de personen die hiermee vervoerd worden, komt niet voor opname in de GGZ (Crisis-DBC) in aanmerking, maar kan ook niet naar huis. Er is derhalve na het vervoerstraject geen passende opvang, waardoor er een knelpunt ontstaat tussen bouwsteen 7 ‘passend vervoer’ en bouwsteen 8 ‘passende zorg en ondersteuning’. Binnen deze pilot wordt voor personen met verward gedrag een kortdurende (maximaal 72 uur) acute opvangvoorziening in de vorm van ‘time-out’ bedden gecreëerd. In de time-out voorziening kunnen mensen tot rust komen en wordt gekeken welke vervolgstappen nodig zijn. In de regio Zuid-Limburg is ervoor gekozen om in totaal vier bedden op een tweetal locaties te vestigen. Tijdens de pilot wordt gemonitord en geëvalueerd of deze voorziening voldoet aan de vraag en een passende oplossing biedt. Tevens wordt tijdens de pilotperiode het bestaande regionale zorgnetwerk in kaart gebracht en wordt ingezet op het versterken van de samenwerking tussen verschillende zorg- en opvanglocaties.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638014041
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. C.A. Milev
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Heerlen

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Limburg: Beek, Brunssum, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Maastricht, Meerssen, Nuth, Onderbanken, Schinnen, Simpelveld, Sittard-Geleen, Stein, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal.