Mobiele menu

Samenwerken in het Veiligheidshuis: Proactieve inzet van voorwaardelijke machtiging om crises, escalaties en recidieven te voorkomen.

Projectomschrijving

In wet BOPZ bestaat de mogelijkheid om een patiënt niet op te nemen, maar afspraken te maken. Zolang deze afspraken nagekomen worden, wordt de patiënt niet opgenomen. Door deze persoonsgerichte aanpak komt de patiënt meer centraal te staan dan bij een opname.

Doel: crises, escalaties en recidieven voorkomen

Deze mogelijkheid, de zogenaamde Voorwaardelijke machtiging, willen we vroeger gaan inzetten. Hulpverleners moeten tijdig aan deze optie gaan denken, om te voorkomen dat een casus vastloopt. Daarmee hopen we crises, escalaties en recidieven te voorkomen, zodat minder dagen opname nodig zijn. Een goede samenwerking tussen alle bij de behandeling en begeleiding betrokken partijen is hierbij essentieel.

Anticiperen op nieuwe wetgeving

Met het vaker inzetten van de Voorwaardelijke machtiging anticiperen we op de nieuwe wetgeving die de BOPZ gaat vervangen: de Wet Verplichte geestelijke gezondheidszorg. Die maakt het straks mogelijk om ook verplichte zorg buiten een instelling op te leggen.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Het doel van dit project was het vaker, eerder en doelgericht inzetten van een Voorwaardelijke Rechterlijke Machtiging (met medewerking van de patiënt een “stok achter de deur zetten”) om zo crisis, escalaties en recidieven te voorkomen.

Van de machtiging bleek weinig of (te) laat gebruikt te worden. De wet BOPZ lijkt dus vooral volgend / reactief ingezet te worden en daarom niet herstelgericht.

Veelgebruikte argumenten tégen vroegtijdig aanvragen:
- respect voor de autonomie van betrokkene en/of
- opgebouwde behandelrelatie niet willen schaden.

Door dit project:
• Een stijging naar 99 gestarte voorwaardelijke machtigingen gedurende de looptijd van het project (50 in de 12 maanden daarvoor). Gericht aandacht geven blijkt te werken.
• Weten we dat patiënten die met een VRM behandeld worden significant minder E33 meldingen hebben dan patiënten die zonder VRM behandeld worden.

Samenvatting van de aanvraag

Samenwerken in het Veiligheidshuis: Proactieve inzet van voorwaardelijke machtiging om crises, escalaties en recidieven te voorkomen Centrale doelstelling Het systematisch inzetten van voorwaardelijke machtiging als middel in de preventie van verdere escalaties bij bekende ambulante patiënten, die zorg mijden. Doel van dit project is het goed in beeld brengen van risicodragende patiënten, bekend binnen de GGZ en andere partijen die in het veiligheidshuis samenwerken, om vervolgens in een zo vroeg mogelijk stadium een voorwaardelijke machtiging aan te vragen en in te zetten. Het veiligheidshuis is een door de gemeentes georganiseerd samenwerkingsverband tussen onder andere gemeentes, politie, openbaar ministerie, reclassering, jeugdzorg en GGZ waarin verwarde personen worden geïdentificeerd, die zich al of niet uit de zorg onttrekken. Doelgroep Het project richt zich op patiënten uit de categorieën I(Mensen met verward gedrag, die geen last veroorzaken, maar wel persoonlijk leed kennen), II (Mensen die hulp of zorg nodig hebben, overlast veroorzaken, maar niet gevaarlijk zijn), III (Mensen die eerder in aanraking zijn geweest met strafrecht of specialistische zorg) en IV (Mensen met een strafrechtelijke titel die (forensische) zorg nodig hebben) zoals door het Aanjaagteam beschreven. Waar vind het project plaats en wie zijn de deelnemers. Initiatiefnemers en verantwoordelijk voor aanvraag en uitvoering van dit project zijn Veiligheidshuis Noord en Oost Gelderland en GGNet. De werkgebieden van het Veiligheidshuis en GGNet overlappen elkaar grotendeels. Het project wordt uitgevoerd in een van de vier “kamers” van het Veiligheidshuis, de Veiligheidskamer Achterhoek. Een gebied met ongeveer 300.000 inwoners. Het bestaat uit 8 gemeenten (Berkelland, Bronckhorst, Winterswijk, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Montferland, Aalten en Doetinchem). Eindpunten van het project. Met het project wordt beoogd dat de Voorwaardelijke machtiging veel vaker wordt ingezet, tegenover een mindere inzet van in bewaringstellingen en voorlopige machtigingen. Verwacht wordt dat de continuïteit van zorg bevorderd wordt. Met deze inzet wordt beoogd dat bij de doelgroep minder dagen opname nodig zijn, minder probleemsituaties ontstaan waar overleg in het veiligheidshuis voor nodig is en daar mee de zorgconsumptie score lager wordt (zorgconsumptie geteld in het aantal dagen klinische opname plus het aantal dagen deeltijd en het aantal contacten met een hulpverlener). Verwacht wordt: 1. Een verschuiving in de aantallen dagen voorwaardelijke machtiging, in bewaringstelling en voorlopige machtiging 2. Een daling in de zorgconsumptie

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638020021
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2018
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. E.K.H. Adolfsen
Verantwoordelijke organisatie:
GGNet