Mobiele menu

Regio coördinator Wvggz

Projectomschrijving

Doel

De implementatie van de Wvggz in Zaanstreek-Waterland is uiteindelijk goed verlopen. Alle onderdelen zijn voorgelegd bij een partij (gemeenten, ggz, OM en GGD) en worden uitgevoerd. De regionale samenwerking is georganiseerd binnen het Allen voor Een project (samenwerkingsproject van gemeenten en Zorg & Veilig) en is goed van de grond gekomen. Ondanks dat de implementatie goed gelukt is zijn er nog zaken die verder uitgewerkt moeten worden. Het regionaal verband van gemeenten en ketenpartners zal verder kijken naar passende oplossingen.

Resultaten

Het organiseren en verdelen van de taken met betrekking tot de uitvoering van de Wvggz per 1 januari 2020 is door de regio-coördinator in samenwerking met de gemeenten en andere betrokken partijen, ggz, OM en Khonraad, opgepakt en georganiseerd.

Dit heeft geresulteerd in de volgende taakverdeling:

  • De GGD voert het Meldpunt en verkennend onderzoek voor alle gemeenten in de regio uit. Hiertoe is een DVO opgesteld met de gemeenten. In juli 2020 heeft een gemeente besloten dit als pilot zelf te gaan uitvoeren, maar wordt hierbij ondersteund door de GGD.
  • De gemeenten hebben besloten om de hoorplicht zelf uit te voeren. Dit verloopt goed, behalve dat het niet altijd lukt het horen uit te voeren. Dit punt zal de komende periode worden geëvalueerd. De uitvoering van de crisismaatregel gaf in eerste instantie onrust en vragen bij de gemeenten (burgemeesters en wethouders). Nadat informatie en voorlichting is gegeven in de eerste periode en de eerste ervaringen zijn opgedaan, verloopt dit goed.
  • In de loop van 2019 is onder de projectnoemer Allen voor Eén, een nieuwe bestuurlijke samenwerking tussen Zorg & Veiligheid opgezet. In die constructie nemen gemeenten meer regie over de implementatie. De gemeenten hebben hiertoe een Wvggz werkgroep ingericht. Elke gemeente levert hiervoor een ambtenaar zorg & veilig aan. Zij zijn ook de contactpersonen voor Khonraad en hebben dus inzage in de crisismaatregelen en hoorplicht. Deze werkgroep is ook aanspreekpunt voor de regio-coördinator. De relaties met de ketenpartners zijn versterkt, wat ertoe heeft geleid dat de samenwerkingspartners elkaar beter weten te vinden.

Meer informatie en andere lopende projecten

Dit project heeft subsidie gekregen voor het implementeren van de Wet verplichte ggz (Wvggz) die van kracht is vanaf 1 januari 2020. Bekijk de andere lopende projecten en krijg meer informatie over de Wvggz. 

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

De implementatie van de Wvggz in Zaanstreek-Waterland is uiteindelijk goed verlopen. Alle onderdelen zijn belegd bij een partij (gemeenten, ggz, OM en GGD) en worden uitgevoerd. De uitvoerende partijen en de gemeenten geven aan dat dit zonder noemenswaardige problemen verloopt. Wel geven de gemeenten aan dat de hooplicht niet altijd goed uit de verf komt. Hier moet dus nog aandacht aan besteed worden
Het inrichten van het regio overleg is niet helemaal volgens het draaiboek gerealiseerd, maar er is wel een zodanige overlegstructuur ingericht dat er voldoende afstemming gewaarborgd kan worden. De komende tijd zal hier goed naar gekeken worden, of deze structuur voldoet of dat er nog aanvulling op nodig is.
De regionaal samenwerking is georganiseerd binnen het Allen voor Een project(een samenwerkingsproject van gemeenten en zorgpartijen in de gebieden Zorg & Veilig) en is goed van de grond gekomen. Binnen dat samenwerkingsverband was en is veel aandacht voor de goede uitwerking van de Wvggz. Nu de VO’s worden aangevraagd en meestal ook worden gehonoreerd, komen de WMO afdelingen van de gemeenten voor de vraag te staan op welke manier de ZM het beste uitgevoerd kan worden. Dit is voor hen nog geen gelopen race. De eerste ervaringen worden nu opgedaan, dus daarmee maken gemeenten gezamenlijk met de ketenpartners de komende tijd verder beleid op.
Ondanks dat de implementatie goed gelukt is zijn er nog zaken die verder uitgewerkt moeten worden. Bijvoorbeeld het maken van afspraken over het omgaan met privacy van de betrokkene voor wie een VO wordt uitgevoerd en het gebruik van het Khonraad systeem hierbij. Omdat het blijkt dat ambtenaren met een Khonraad account het hele dossier kunnen inzien. Ambtenaren geven aan dat er een weegfunctie bij het aanvragen van het Khonraad account gemist wordt. Dit is een punt wat ook landelijk uitgewerkt zou moeten worden.
Het idee dat de Wvggz een oplossing zou kunnen bieden voor ernstige zorgmijders, komt tot nu toe nog niet uit de verf. Er is nog te weinig ervaring met de uitvoering van de ZM om hier iets over te kunnen zeggen. Dat geldt ook voor de gedwongen thuis behandeling. De komende tijd moet uit evaluaties blijken welke voor-en nadelen hier aanzitten. Dit zijn onderwerpen waarop de komende tijd in regionaal verband met de gemeenten en ketenpartners verder naar gekeken zal worden en waar passende oplossingen voor gemaakt zullen worden.

Samenvatting van de aanvraag

De gemeente moet per 01-01-2020 uitvoering geven aan de Wvggz. De Wvggz vervangt de BOPZ. De Wvggz regelt de voorwaarden voor zorg en eventuele opname bij psychische problemen. De wet biedt instrumenten voor zorg op maat: verplichte zorg zo kort als mogelijk en zo lang als noodzakelijk. Uitgangspunt is dat iemand alleen na het oordeel van een rechter tegen zijn wil opgenomen kan worden. Onder de huidige wet (Bopz) is gedwongen zorg alleen mogelijk in een instelling met Bopz bevoegdheid. Dat betekent tot nu toe dat iemand opgenomen moet worden in dergelijke instelling als er gedwongen behandeling noodzakelijk is. In de Wvggz is afgesproken dat verplichte zorg op maat gegeven moet kunnen worden en dus niet meer alleen in een instelling, maar ook ambulant. Bijvoorbeeld door iemand buiten een instelling verplichte begeleiding te geven, aan huis of in een polikliniek. De invoering van de Wvggz plaatst de gemeente in een nieuwe rol. Gemeenten moeten signalen van zorg oppakken en een verkennend onderzoek uitvoeren of er (verplichte) ggz zorg nodig is. Om het regionale overleg en de uitwerking naar de toekomstige invulling in de Wvggz te waarborgen is in samenspraak tussen de gemeente Zaanstad, Parnassia Noord-Holland en de GGD Zaanstreek-Waterland (GGD ZW) besloten subsidie aan te vragen voor de rol van coördinator realisatie regionale samenwerking Wvggz. De GGD ZW is in de regio Zaanstreek-Waterland trekker van de ketenaanpak personen met verward gedrag en voert hierbinnen aan aantal projecten uit Bij de GGD ZW wordt momenteel een Meldpunt voor Advies en Bijzondere Zorg (MABZ)ingericht. Dit betreft meldingen van mensen met mogelijk verward gedrag. Het ligt voor de hand om het MABZ van de GGD te koppelen aan een meldpunt tbv het verkennend onderzoek in het kader van de Wvggz.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638025016
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. I. Boerema
Verantwoordelijke organisatie:
GGD Zaanstreek-Waterland

Gegevens projectleider

E-mailiboerema@ggdzw.nl
Telefoon: 06 22 61 97 68

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in Zaanstreek-Waterland.