Mobiele menu

Pilot Wijk-GGD'er gemeente Meierijstad

Projectomschrijving

Doel

Personen met verward gedrag hebben veelal problemen die zich voordoen op het snijvlak van veiligheid en zorg, maar die lastig onder te brengen zijn bij een specifieke hulpinstantie. De deskundigheid van Wijk-GGD’ers zal hier verandering in moeten brengen. Zij zullen hiermee het gat tussen zorg en veiligheid opvullen en zo als (extra) ‘verbindingsofficier’ fungeren.

Werkwijze

Wijk-GGD’ers zijn in hun werkzaamheden niet gebonden aan diverse richtlijnen en procedures. Dit is cruciaal bij het vinden van creatieve, onconventionele oplossingen voor situaties die zij tegenkomen bij personen met verward gedrag. Via de Wijk-GGD’ers worden de contacten met de personen met verward gedrag en met zorgpartijen snel en effectief gelegd. Hierdoor kan preventief worden gewerkt, vroeg worden gesignaleerd en escalatie worden voorkomen.

Resultaten

De flexibele, doortastende en deskundige werkwijze van Wijk-GGD’ers is in Meierijstad van belangrijke meerwaarde gebleken. Bij regionaal en landelijk groeiende problematiek rond deze kwetsbare groep mensen is erin geslaagd het aantal meldingen ‘verward gedrag’ bij de politie in Meierijstad te stabiliseren. Door de korte lijnen met de politie en hun scherpe blik op psychosociale en somatische problematiek, vervullen de Wijk-GGD’ers ook een triagefunctie voor de politie. Het ontlast de politie enorm in hun werkzaamheden en inwoners krijgen de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Subsidiemogelijkheden

Dit project heeft subsidie gekregen voor de implementatie en borging van een wijk-GGD’er of wijkfunctionaris. Wilt u ook een wijk-GGD'er of wijkfunctionaris aanstellen in uw gemeente? Bekijk dan de mogelijkheden voor subsidie en begeleiding.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Wijk-GGD'ers zijn in Meierijstad een belangrijke schakel tussen zorg en veiligheid

Personen met verward gedrag hebben veelal problemen die zich voordoen op het snijvlak van veiligheid en zorg, maar die lastig onder te brengen zijn bij een specifieke hulpinstantie. De flexibele, doortastende en deskundige werkwijze van wijk-GGD’ers is in Meierijstad van belangrijke meerwaarde gebleken. Zij vullen een gat op tussen zorg en veiligheid en zijn zo een (extra) ‘verbindingsofficier.’

Wijk-GGD’ers zijn in hun werkzaamheden niet gebonden aan diverse richtlijnen en procedures. Dit is cruciaal bij het vinden van creatieve, onconventionele oplossingen voor situaties die zij tegenkomen bij personen met verward gedrag. Via de wijk-GGD’ers worden de contacten met de personen met verward gedrag en met zorgpartijen snel en effectief gelegd. Hierdoor zijn we in staat preventief te werken, vroeg te signaleren en escalatie te voorkomen.
Bij regionaal en landelijk groeiende problematiek rond deze kwetsbare groep mensen zijn we erin geslaagd het aantal meldingen “verward gedrag” bij de politie in Meierijstad te stabiliseren. We zijn blij met dit resultaat.

Door de korte lijnen met de politie en hun scherpe blik op psychosociale en somatische problematiek, vervullen de wijk-GGD’ers ook een triagefunctie voor de politie. Het ontlast de politie enorm in hun werkzaamheden en onze inwoners krijgen de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben.

Samenvatting van de aanvraag

Landelijk en in de gemeente Meierijstad neemt de problematiek en overlast rond personen met verward gedrag toe. Gemeenten hebben de taak de aanpak rond deze groep “sluitend” te organiseren. Het Schakelteam, onder leiding van Onno Hoes, heeft hierin landelijk een aanjagende werking gehad. Regionaal is het projectteam “Verward en dan… “ opgericht. Meierijstad participeert actief in de projectgroep. In het mijlpalendocument en in de Strategische Visie Sociaal Domein heeft Meierijstad beschreven dat we een sluitende aanpak van personen met verward gedrag ontwikkelen door integraal samen te werken met zorg en veiligheidspartners. Voor een sluitende aanpak is een aantal voorwaarden, ofwel bouwstenen, benoemd. Bovendien heeft de regionale projectgroep een leidraad voor gemeenten opgesteld die moet bijdragen aan het formuleren en implementeren van lokaal beleid. In Meierijstad voldoen we voor een deel al aan deze voorwaarden en werken we aan verdere ontwikkeling. Belangrijke elementen in een succesvolle aanpak zijn; outreachende, onorthodoxe werkwijze, geen of beperkte administratieve procedures en dito ketenafspraken. Uit de ervaringen van andere gemeenten is gebleken dat de werkwijze van een Wijk-GGD’er hierbij aansluit. Door samen met andere gemeenten deel te nemen aan de pilot en hierdoor ervaringen met elkaar te kunnen delen, willen we de ontwikkeling van de sluitende aanpak mensen met verward gedrag in Meierijstad een belangrijke impuls geven. Tijdens de pilot werken we lokaal samen met GGD, politie en Door en Voor (ervaringsdeskundigen), welzijnsorganisaties, sociale teams. Uiteindelijk willen we het aantal meldingen van verward gedrag (jaarlijks nu ca 200) en de inzet van de politie met 30% verminderen. De gemeente Meierijstad is een gefuseerde gemeente. Op het gebied van zorg en veiligheid werken we met veel verschillende organisaties samen. De inzet van de Wijk-GGD’er biedt ons de gelegenheid om inzicht te krijgen in wat wel en niet goed gaat, hoe we interne en externe procedures en onze eigen organisatiestructuur het beste kunnen inrichten en hoe nieuwe samenwerkingsafspraken te maken met onze partners.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638010054
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. M.J. Kerstens
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Meierijstad

Contactgegevens

E-mail: mkerstens@meierijstad.nl
Telefoon: 0413 381 716

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in Meierijstad (regio West-Brabant).