Mobiele menu

Photovoice: beeldmateriaal delen en storytelling. De ontwikkeling van een nieuwe activiteit.

Projectomschrijving

GGZ Westelijk Noord-Brabant (WNB) ontwikkelt een nieuwe groepsactiviteit, getiteld Photovoice, voor cliënten met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA). Het is een creatieve methode waarbij cliënten foto’s gaan maken die het verhaal van hun leven symboliseren. Via groepsgesprekken worden gemeenschappelijke thema's en problemen besproken.

Doel

Het doel van dit project is gezondheidsbevordering en het stimuleren van participatie. Een ervaringsdeskundige begeleidt de groep. Dit is iemand die zelf als cliënt in de ggz een herstelproces heeft meegemaakt en vanuit deze ervaring de EPA cliënt tips kan geven.

Expositie

Het beeldmateriaal wordt geëxposeerd zodat het toegankelijk is voor de familie of vrienden van de cliënt, maar ook voor een breed publiek. Zo geven cliënten een gezicht en stem aan het leven met een psychiatrische stoornis.  

Er kunnen 7 tot 10 cliënten deelnemen. We werven hen via de behandelaren. Na de opgedane ervaringen wordt het project geïmplementeerd in het reguliere werk van de ervaringsdeskundigen van GGZ WNB.

Resultaten

Photovoice heeft deelnemers bevorderd in hun herstelproces. Diagnoses en stempels stonden in dit project niet op de voorgrond. Hierdoor werden krachten benadrukt en opgeroepen bij de deelnemers.

Quote deelnemer: “dankzij de cursus denk ik: het is goed dat mijn suïcidale pogingen niet gelukt zijn, want dan had ik dit niet meer gehad.”

Binnen de organisatie is er meer bekendheid over en erkenning voor trainingen als Photovoice en wat het kan opleveren. De cursus is binnen GGZ WNB opgenomen in het structurele aanbod van cursussen die gegeven worden door ervaringsdeskundigen.

Door middel van de expositie is er maatschappelijke betrokkenheid ontstaan voor de stigma’s en krachten van cliënten met psychiatrische problematiek. Er zijn al vele aanvragen gekomen om de foto’s te exposeren binnen andere organisaties zoals buurthuizen, WijZijn Traverse, Hogeschool Windesheim en binnen GGZ WNB.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Projecten ervaringsdeskundigheid

Dit project heeft subsidie ontvangen vanuit het Ondersteuningsprogramma voor ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen konden samen met professionals in ggz-instellingen of het sociaal domein subsidie aanvragen voor begeleiding en ondersteuning van (ex-)ggz-patiënten. De begeleiding en ondersteuning vindt op kleine schaal plaats in de gemeente, de buurt of een instelling.

Afbeelding

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De ervaringsdeskundigen van het Fact van GGZ WNB gaan een nieuwe groepsactiviteit ontwikkelen voor EPA-cliënten. Deze nieuwe groepsactiviteit is het project: photovoice"". Photovoice is een creatieve methode waarbij cliënten vanuit het project een camera aangereikt krijgen waarmee ze beelden gaan maken die hun leven symboliseren en waarmee zij anderen een inkijkje in hun leven bieden. In de groep worden de foto’s met elkaar gedeeld en besproken onder leiding van een ervaringsdeskundige. Gemeenschappelijke problemen worden op deze wijze blootgelegd. Middels groepsgesprekken delen de deelnemers de foto’s die zij genomen hebben met elkaar, gemeenschappelijke thema’s worden besproken. Door de groepsdiscussie en reflectie hierover worden de problemen in een context geplaatst wat ertoe leidt dat cliënten zich begrepen voelen en/of gestimuleerd worden om tot oplossingen te komen. Middels photovoice kunnen cliënten hun gezondheid gerelateerde problemen en interesses kenbaar maken. Het kan cliënten helpen om uit een isolement te komen. Middels de genomen foto’s worden levenservaringen onthuld en gedeeld, sociale activatie wordt gestimuleerd. Dit stimulatie komt tot stand doordat cliënten meerdere rollen toebedeeld krijgen, zij zijn deelnemer van de groep, zij zijn fotograaf en zij zijn mede ‘onderzoeker’. Kortom: het doel van Photovoices is een gezondheidsbevordering teweeg brengen bij de EPA-cliënten, het empoweren en laten participeren van deze kwetsbare burgers. Photovoice bestaat uit 14 bijeenkomsten met de deelnemers.Per groep kunnen 7 tot 10 cliënten deelnemen. Om deze groepsactiviteit te ontwikkelen wordt de voorhanden zijnde Engelse literatuur bestudeerd, ervaringen in Nederland worden gezocht en er wordt een draaiboek ontwikkeld op basis van deze gegevens, ethische richtlijnen worden ontwikkeld en opgesteld voor het maken van foto’s gedurende de looptijd van het project, de noodzakelijke materialen worden aangeschaft.De photovoice groep wordt als pilot binnen dit project uitgevoerd om na eventuele bijstellingen deze activiteit te borgen binnen het reguliere werk van de ervaringsdeskundigen van het Fact van GGZ WNB.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638019019
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
K.J. Kuhnen
Verantwoordelijke organisatie:
GGZ Westelijk Noord Brabant

Gegevens projectleider

E-mailk.kuhnen@ggzwnb.nl
Telefoon: 06 10 01 61 42

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de regio West-Brabant.